Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ «ΝΕΟ» ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ

Του Χρήστου Καπούτση

                Χθες και  Σήμερα στην  πρωτεύουσα της Πορτογαλίας τη Λισσαβώνα, συζητιέται το μέλλον του  ΝΑΤΟ.
Εκεί  γίνεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή Αρχηγών  Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, η Μέργκελ, ο Σαρκοζί , ο Κάμερον κ.ά. Συμμετέχουν  επίσης και οι υπουργοί εξωτερικών και Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στις εργασίες συμμετέχουν και ο Πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου καθώς και  οι Υπουργοί Εξωτερικών Δ.Δρούτσας και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
 Οι ηγέτες της Δυτικής Συμμαχίας  αποφασίζουν για το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ.  Στη Λισσαβώνα, μόλις λήξη η Σύνοδος Κορυφής,  θα πρέπει να έχει απαντηθεί με πειστικό τρόπο,  το ερώτημα, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει το ΝΑΤΟ και στον 21ο αιώνα, παρότι αποτελεί απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου!

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε χθες βράδυ ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Φ.Ράσμουσεν και αναμένεται να εγκριθεί από τους Συνέδρους,  το ΝΑΤΟ θα μετεξελιχτεί σε έναν  δυναμικό και ευέλικτο πολιτικο-στρατιωτικό οργανισμό, που θα οικοδομεί την ασφάλεια και θα αντιμετωπίζει απειλές όπως είναι η τρομοκρατία, η πειρατεία , ο κυβερνοπόλεμος και οι πυραυλικές επιθέσεις, από κράτη με αυταρχικά καθεστώτα όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Και ακόμη, ως απειλές για  την παγκόσμια ισορροπία και ασφάλεια προσδιορίζονται ο θρησκευτικός φανατισμός, η μετανάστευση, οι κοινωνικές ανισότητες,   η παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, καθώς επίσης και η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής.
Σχεδιάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και η δυνατότητα του ΝΑΤΟ, να παρεμβαίνει σε περιοχές ενόπλων συγκρούσεων ή τρομοκρατικής δράσης, όπως συμβαίνει τώρα στο Αφγανιστάν.
ΤΟ ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε Παγκόσμιο «χωροφύλακα», ουσιαστικά σε τοποτηρητή και εγγυητή των πολύμορφων συμφερόντων της Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) διευρυμένης με το Ισραήλ και την Αυστραλία.

Στο σχέδιο του Γ.Γ. κ.Ρασμούσεν, που   θα εγκριθεί σήμερα αργά το απόγευμα, από τους Συνέδρους, παρουσιάζεται λεπτομερώς το νέο Στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, καθώς επίσης και τα σχέδια  που αφορούν την  εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια (Ρουμανία- Βουλγαρία), στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο ,  στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και στην Τουρκία.
Η Τουρκία απαιτεί να αναλάβει τη διοίκηση ορισμένων τομέων του ΝΑΤΟϊκού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, προκειμένου να εγκρίνει την εγκατάστασή του.
Η Τουρκία, για μία ακόμη φορά, προσπαθεί να επωφεληθεί από τα νέα σχέδια του ΝΑΤΟ και να προωθήσει στα πλαίσια της Συμμαχίας τα συμφέροντα και τις Στρατηγικές της επιδιώξεις.

Στα ενδιαφέροντα αυτής της Συνόδου είναι ότι για  πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, παρίσταται  σε  σύνοδο Κορυφής  ο πρόεδρος της Ρωσίας! Η παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Ντιμίτρι  Μεντβέντεφ στη Λισσαβώνα, σχετίζεται με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην εγκατάσταση  αντιπυραυλικής ασπίδας, ως αφετηρία ευρύτερης συνεργασίας. Αν ευοδωθεί η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας και στον στρατιωτικό τομέα, ασφαλώς θα έχουμε Στρατηγικές αλλαγές στην παγκόσμια ανισορροπία ισχύος και είναι σαφές , ότι προκύπτει ένα πολυπολικό διεθνές περιβάλλον ασφάλειας.   

Η Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το νέο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ . ΚΑΙ αυτό διότι, θα διατηρηθεί η ισχύς του περίφημου άρθρου 5 του ΙΔΡΥΤΙΚΟΎ καταστατικού του ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη συλλογική άμυνα, στην  περίπτωση που απειληθεί ένα από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.  Ωστόσο ομιχλώδες παραμένει το τοπίο, για τα Νατοϊκά Στρατηγεία και τα όρια επιχειρησιακής ευθύνες τους, όταν περιλαμβάνουν Εθνικό εναέριο χώρο, όπως το Στρατηγείο της Σμύρνης και το Αιγαίο. Γενικά οι στόχοι της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου ΝΑΤΟ,  δεν είναι απόλυτα σαφείς! Παρόλα αυτά , Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει μάλλον αυτάρεσκα, ικανοποιημένη από το νέο Στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.

                     **********************************8
Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη συμφώνησαν την Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Λισσαβόνας, ανοίγοντας παράθυρο και για τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Το σύστημα «ομπρέλας» προβλέπει την εγκατάσταση αντι-αεροπορικών συστημάτων με αμερικανικούς πυραύλους και ραντάρ που θα συνδεθούν με τα συστήματα των ΗΠΑ. Μόνο η σύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ στα 28 μέλη.
Η ασπίδα «προσφέρει έναν ρόλο σε όλους τους συμμάχους μας και ανταποκρίνεται στις απειλές της εποχής» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας σκοπεύουν να προσκαλέσουν και τη Μόσχα να συμμετέχει, κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ το Σάββατο, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο πλευρών μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.
Στην απόφαση να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραδίδουν τις αρμοδιότητες ασφάλειας στο Αφγανιστάν, με στόχο να έχει αποσυρθεί μεγάλο μέρος της συμμαχικής δύναμης από τη χώρα μέχρι το 2014, επιμένει η Συμμαχία παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν.
 Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε από τη Λισαβόνα όμως ότι το ΝΑΤΟ είναι προσηλωμένο στον στόχο του 2014, μετά το οποίο θα μείνουν μόνο μικρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για περαιτέρω εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.
Τη θέση του υπέρ της παράδοσης αρμοδιοτήτων στις αφγανικές δυνάμεις ήδη από το 2011 τόνισε στη Λισσαβόνα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
                       *****************88
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομο διάλογο με τον Αμπτουλάχ Γκιούλ, τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την Άγκελα Μέρκελ.

Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...