Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ένα βακτηρίδιο που αλλάζει τα δεδομένα της ζωής, είναι τελικά το μυστικό της NASA

H παράξενη, αλμυρή λίμνη Μόνο στη Καλιφόρνια αποκάλυψε ένα απόκοσμο βακτηρίδιο που ενσωματώνει στο DNA του το δηλητηριώδες στοιχείο αρσενικό -και αυτή η παραξενιά του κάνει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής να φαίνεται ακόμα πιθανότερη, σύμφωνα με την σημερινή πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των επιστημόνων της NASA. Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στο περιοδικό Science, αποκαλύφθηκε από τους επιστήμονες λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου της NASA, που έχει προγραμματιστεί για την 21.00 (ώρα Ελλάδας).

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν το πόσα λίγα γνωρίζει η επιστήμη για τις διάφορες μορφές ζωής στη γη, και επεκτείνουν το χώρο της αναζήτησης ζωής σε άλλους πλανήτες. «Τα ευρήματά μας αποτελούν υπενθύμιση ότι η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη από ότι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε» δήλωσε η Felisa Wolfe-Simon του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στη συγκεκριμένη λίμνη της Καλιφόρνια, δεν μπορούν να ζήσουν ψάρια, ευδοκιμούν όμως τα βακτήρια. Το συγκεκριμένο που ανακαλύφθηκε, τo GFAJ-1 έχει τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιεί ένα δηλητήριο, το αρσενικό, ως δομικό λίθο για το γενετικό υλικό του και είναι η πρώτη γνωστή μορφή ζωής που χρησιμοποιεί και αρσενικό εκτός από άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο. «Μπορεί να αναπτυχθεί είτε με φώσφορο είτε με αρσενικό. Αυτό το καθιστά πολύ αλλόκοτο» αναφέρει ο Paul Davies της NASA. Εκτίμησε μάλιστα ότι η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν: «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο απρόσμενο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε δει ακόμα;» αναρωτήθηκε.

ΠΗΓΗ:ANTIWEBLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...