Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ανανέωση του Μνημονίου ετοιμάζει η κυβέρνηση


Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, βασικός στόχος του οποίου είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2015. Πράγμα που σημαίνει νέα λιτότητα και περικοπές περίπου 15 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο βασικός στόχος είναι το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ που θα είναι στο τέλος του 2011 να υποχωρήσει στα 3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ το Μνημόνιο λήγει το 2013, η κυβέρνηση θέλει να προγραμματίσει και μετά από αυτό, έτσι ώστε με την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος να αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2014.
Τίθεται το εξής ζήτημα: Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (του Δεκεμβρίου) προβλέπει πως το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,4% εφέτος, στο 6,4% το 2012, στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015. Τώρα όμως η κυβέρνηση βάζει πιο φιλόδοξο στόχο (με ό,τι αυτός συνεπάγεται για την πλάτη μας) έτσι ώστε το έλλειμμα το 2015 να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ.
Δεν σας θυμίζει αυτό τις «συνταγματικές δεσμεύσεις» που απαιτεί η Γερμανία από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, για την σταδιακή μείωση του χρέους και την καταγραφή πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό ;;;
Eνώ το Μνημόνιο λήγει το 2013, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα να επιδιώκει έναν προγραμματισμό, ο οποίος όμως πάει και μετά από το Μνημόνιο, με στόχο υποτίθεται την «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2014».
Δημιουργούνται συνεπώς έντονα ερωτήματα για το αν όλα αυτά αφορούν μια νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου, μια επιμήκυνση, ή μια ανανέωσή του.
Τίθεται όμως και ένα άλλο μείζον ζήτημα. Η θητεία αυτής της κυβέρνησης λήγει καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2013. Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής όμως που ανακοινώθηκε χθες δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, απαιτείται ευρεία συναίνεση και συμφωνία για να περάσει. Για αυτό το λόγο, αλλώσςτε, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανοικτό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς, που αναμένεται να αντιδράσουν έντονα.
Αντιδράσεις υπουργών
Ήδη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ακούστηκαν φωνές αντίδρασης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος και η Α. Διαμαντοπούλου εξέφρασαν την άποψη ότι μια τόσο σοβαρή εξέλιξη πρέπει να πάει στη Βουλή, να δεχθεί τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει αυτό και αν τελικά πρέπει να ψηφιστεί να ψηφιστεί.
Ο βασικός λόγος που πρέπει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο να περάσει από το κοινοβούλιο είναι ότι η επιβολή μέτρων ύψους 12,77 δις θα δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση. Αν για παράδειγμα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ γιατί θα πρέπει να είναι «φυλακισμένη» σε μια απόφαση που έλαβε το ΠΑΣΟΚ χωρίς να ρωτήσει τη Βουλή;
Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2012 θα πρέπει να καταθέσει τριετή προγραμματισμό για το τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να βρει τα λεφτά και να έχει η χώρα πλεόνασμα το 2015. Επομένως, αν περάσει ένα τέτοιο Μνημόνιο το 2012 γιατί θα πρέπει η νέα κυβέρνηση (αν γίνουν κανονικά οι εκλογές) να φάει στα μούτρα τις αποφάσεις των προηγούμενων;
Διαμαντοπούλου και Βενιζέλος έθεσαν το θέμα ενώ και ο Χ. Καστανίδης αναρωτήθηκε αν πρέπει να κάνουν ένα γενικότερο διάλογο, μια συζήτηση για το που πάει η οικονομία και η χώρα. Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε μάλιστα ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο αφορά επικαιροποίηση ή αναμόρφωση-ανανέωση του Μνημονίου και ότι αν συμβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά δεν άφησαν καν να μιλήσουν οι αντιδρώντες υπουργοί. Τους ξέκοψαν οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή λέγοντας ότι το Μνημόνιο κάθε τρεις μήνες αναθεωρείται (!!!). Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αφού θα περάσουν τα νομοσχέδια των υπουργείων από τη Βουλή δεν χρειάζεται να περάσει και το Μνημόνιο (!!!).
Απίστευτος ήταν, όμως, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος το ξέκοψε από την αρχή προβάλλοντας ένα καινοφανές επιχείρημα. «Μας έδωσε νομιμοποίηση ο λαός και μάλιστα πρόσφατα, στις δημοτικές εκλογές», φέρεται να είπε. Δηλαδή ο κόσμος ψήφισε Καμίνη και Μπουτάρη διότι ήθελε να δώσει λευκή επιταγή στον κ. Παπανδρέου; Θα τρελαθούμε εντελώς; Κάποιοι νομίζου ότι με το να ψηφίσουμε κάποιον άλλο δήμαρχο τους δώσαμε την εντολή να μας αλλάζουν τον αδόξαστο χωρίς καν να ερωτάται η Βουλή;
Πάντως, τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνεχείς επαφές με όλους του υπουργούς προκειμένου να τους βάλει το μαχαίρι στο λαιμό να κόψουν από παντού δαπάνες. Οι πρώτες διαρροές για τα μέτρα που θα ληφθούν δεν είναι καλές. Αύξηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, ακριβότερα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ρεύμα, τηλέφωνο, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ), μείωση των αμυντικών δαπανών, ψαλίδι σε επιδόματα και σε επιχορηγήσεις κλπ κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...