Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το χρέος αυξήθηκε


Κατά 3,5 δισ. αυξήθηκε το δ’ τρίμηνο του 2010 το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης της χώρας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το Δεκέμβριο του 2010 το χρέος άγγιξε τα 340,3 δισ. ευρώ έναντι 336,8 δισ. το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Μέσα σε ένα χρόνο, αυξήθηκε κατά 42 δισ. ευρώ ή 14%!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, κατά 1,2 δισ. αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση και οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, φθάνοντας τα 25,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου μειώθηκαν κατά 4 δισ. φτάνοντας στα 7,2 δισ.
Βασική πηγή χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου σε σύνολο 42 δισ. ευρώ είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης, καθώς μόλις 3 δισ. προέκυψαν από τίτλους εντόκων γραμματίων και ομόλογα και μάλιστα με βραχυχρόνιους τίτλους. Υπογραμμίζεται, πως μέχρι το 2015 οι ληξιπρόθεσμοι τίτλοι τους οποίους το ελληνικό κράτος πρέπει να αναχρηματοδοτεί υπερβαίνουν τα 30 δισ. ετησίως.
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε τη σύσταση «Επιτροπής Σοφών» για το χρέος. «Το ελληνικό χρέος είναι υψηλό. Η επίλυσή του θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το Μάρτιο στο επίπεδο της ευρωζώνης. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια επιτροπή υψηλού κύρους στη χώρα μας για να δούμε μακροπρόθεσμα το ζήτημα της μείωσης του χρέους», δήλωσε.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του αρμόδιου τομέα του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η μέση ετήσια αύξηση δημόσιου χρέους έφτασε το 2010-2011 στο 14,7% του ΑΕΠ, από 4,9% την περίοδο 2004-2009. «Σήμερα γίνεται αντιληπτό από την κυβέρνηση και την τρόικα, με μεγάλη βέβαια χρονική καθυστέρηση, ότι το υπάρχον Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και της δυναμικής του. Χρέος, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους απαιτεί τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, πρωτοβουλίες αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και πολιτικές δημιουργίας ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Επιλογές που, μέχρι σήμερα, απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Επιλογές που η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, έγκαιρα, αναλυτικά και με συνέπεια υποστηρίζουν», σημειώνει.
Στο μεταξύ, σε μηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) τάσσεται κατά της πρότασης να χορηγεί το EFSF δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης με ευνοϊκό επιτόκιο προκειμένου αυτές να επαναγοράσουν ομόλογά τους, μια ιδέα που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...