Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Στο φως ο αρχαιολογικός πλούτος της Αρχαίας Αγοράς!

 
Του Γιώργου Βαϊλάκη
Σπάνιες αρχαιότητες που μέχρι σήμερα ήταν αποθηκευμένες σε υπόγειες αποθήκες, αλλά και σημαντικές περιοδικές εκθέσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν σύντομα οι επισκέπτες της Στοάς του Αττάλου. Και αυτό χάρη στις εργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και που αφορούν στο έργο με τίτλο «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία» το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.
Πρόκειται για την ανακαίνιση του 1ου ορόφου της Στοάς του Αττάλου και τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στον οποίο θα στεγαστούν θησαυροί που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στα υπόγεια του κτηρίου. Μάλιστα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός και η συντήρηση 35 λίθινων εκθεμάτων επί συνόλου 56 και βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθαρισμός των υπολοίπων.
Επίσης έχουν καθαριστεί 24 από τις 33 πώρινες βάσεις των γλυπτών που βρίσκονται στον 1ο όροφο του κτηρίου, ενώ για την υλοποίηση μέρους των παραπάνω εργασιών έχουν προσληφθεί πέντε ειδικοί επιστήμονες και τεχνίτες. Παράλληλα, το έργο αυτό αποσκοπεί και στην ψηφιοποίηση όλου του υλικού από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών που πραγματοποιούνται στην Αρχαία Αγορά με τη δημιουργία ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου ψηφιακού αρχείου και πολυμέσων προβολής με αποδέκτες αρχαιολόγους, ειδικούς επιστήμονες, αλλά και το ευρύτερο κοινό.
ΠρόσβασηΣκοπός είναι να γίνει δυνατή η πρόσβαση σε ένα πλούτο γνώσεων και πληροφοριών όλου του αρχαιολογικού υλικού της Αρχαίας Αγοράς από τις βάσεις δεδομένων των αρχαιοτήτων, τις φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, μέχρι τις πιο πρόσφατες ανασκαφές, εκθέσεις και εκδόσεις. Αλλωστε, η εποικοδομητική συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με το ΥΠΠΟΤ και ειδικότερα με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπήρξε μια σημαντική παράμετρος για τη μέχρι σήμερα ανάδειξη και προβολή της Αρχαίας Αγοράς. Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 50% από τον ΧΜ ΕΟΧ 2004-2009 και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...