Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Κούρεμα» του χρέους πρώτα ή «κούρεμα» του κράτους;…

Η Ελλάδα μοιάζει με ένα υπόγειο που έσπασαν οι σωλήνες και πλημμύρισε. Το νερό έχει σκεπάσει ήδη το μέτωπο και αναπνέουμε με τον αναπνευστήρα της τρόικα… Η στάθμη του νερού όμως συνεχίζει να ανεβαίνει…
Το δίλημμα αναδιάρθρωση χρέους ή μεταρρύθμιση είναι ψευδές…
Η αναδιάρθρωση χρέους είναι η είσοδος μιας αντλίας στο υπόγειο και η αφαίρεση του ενός τρίτου του νερού ή το άνοιγμα και άλλων δωματίων στο νερό, με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη…
Όσο όμως δεν επιδιορθώνονται οι σπασμένοι σωλήνες για να σταματήσει να τρέχει το νερό, η αναδιάρθρωση είναι δώρο άδωρο καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι η παράταση του πνιγμού…
Οι σπασμένοι σωλήνες της Ελλάδας έχουν να κάνουν με ένα σπάταλο, αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα που ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα μπορεί να του προσφέρει η υγιής παραγωγή πλούτου από τον ιδιωτικό τομέα.
Τι πρέπει να γίνει στο δημόσιο τομέα, το έχουμε επαναλάβει πολλάκις. Δραστική μείωση και αναθεμελίωσή του σε παραγωγική ανταποδοτική βάση. 
Για την αύξηση της παραγωγής ιδιωτικού πλούτου πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που έχουν σχέση με όλες τις παραμέτρους που στέκονται εμπόδια.
Αυτές εστιάζονται σε τρεις κατηγορίες εμποδίων:
Τα φορολογικό χάος…
Αφορούν κυρίως τη δαιδαλώδη φορολογική νομοθεσία και τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές φυσικών προσώπων και επιχειρηματικών μερισμάτων. Για να γίνουν σοβαρές επενδύσεις χρειάζεται και η προσέλκυση σοβαρών στελεχών τα οποία δεν θα προτιμήσουν την Ελλάδα με 45% φορολόγηση των εσόδων τους. Οι υψηλοί συντελεστές ευνοούν μόνο αυτούς που θέλουν να κλέψουν το κράτος εντός και εκτός αυτού… Η δαιδαλώδης νομοθεσία είναι η υποδομή της διαφθοράς…
Το ασφαλιστικό χάος…
Το γραφειοκρατικό χάος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που έχει να κάνει τόσο με τις επιχειρήσεις όσο και τους  εργαζόμενους. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πληρώνουν πολλά και απολαμβάνουν ελάχιστες υπηρεσίες. Χρειάζεται αναδόμηση του συστήματος εκ του μηδενός σε άλλη βάση…
Για να σας μεταφέρω ένα παράδειγμα, φίλος της στήλης που είχε μια επιχείρηση μεταξύ 2000 και 2004 και μετά την έκλεισε καλύπτοντας όλες τις υποχρεώσεις, το 2010 εκλήθη να ελεγχθεί από το ΙΚΑ αν το 2000 είχε καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές… Μετά τόσα χρόνια τι και πως μπορεί να αποδείξει; Αυτό είναι ένα από τα εκατοντάδες αντικίνητρα που εμποδίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδήματος και φορολογικών εσόδων… 
Γραφειοκρατία παντού…
Τα υπόλοιπα εμπόδια αφορούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε λειτουργεί ή προσπαθεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση, από περιφέρειες, δήμους, πολεοδομίες, αγορανομίες… Όποιος έχει και ελάχιστη  εικόνα,  γνωρίζει ότι σπάνια μια επιχείρηση ξεκινά έχοντας εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες που χρειάζεται…
Το αποτέλεσμα είναι να είναι αιχμάλωτη ευθύς εξ αρχής και να δημιουργείται ένα βασικό υπόστρωμα διαφθοράς… Φίλη της στήλης ανακάλυψε πως μπορεί να συμπληρώνει το οικογενειακό εισόδημα φτιάχνοντας ωραίες συσκευασίες με μαρμελάδες. Τις μοίραζε  ερασιτεχνικά σε φίλους και γνωστούς. Την προσέγγισαν κάποια εμπορικά που πρόσεξαν τη συσκευασία δώρου και ζήτησαν συνεργασία. Όταν ρώτησε τι πρέπει να κάνει για να αποκτήσει νόμιμα χαρακτηριστικά οικοτεχνίας, της απάντησαν πως κατ’ αρχάς χρειάζεται ένα χώρο τουλάχιστον 140 τετραγωνικά μέτρα με 10 τ.μ. αποδυτήρια για το προσωπικό…
Οι τρεις αυτές κατηγορίες των εμποδίων πρέπει να αναδομηθούν εκ του μηδενός και να γίνουν περισσότερο φιλικές στο επιχειρείν και τότε θα έχει γίνει η αρχή για την αντίστροφη μέτρηση και έξοδο από το πηγάδι της κρίσης…
Για να γίνει αυτό όμως στην Ελλάδα χρειάζεται επανάσταση… 
2) Τα δυο σενάρια…
Προς το παρόν από διαγραμματική άποψη, όπου ενίοτε μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την προχθεσινή παρά την ανοδική αντίδραση. 
Η αγορά έχει εισέλθει σε μια περίοδο που εύκολα γελάει με θετικές φήμες και άλλο τόσο εύκολα κλαίει με τις αρνητικές.
Το ένα στοίχημα που προσπαθεί να παίξει η αγορά μας είναι αν η απόφαση της 25 Μαρτίου θα αποτελεί θετικό αιφνιδιασμό ή όχι… 
Αν θα έχουμε ένα θετικό αιφνιδιασμό, το κλίμα του Ιανουαρίου μπορεί να επανακάμψει δριμύτερο μέχρι την επόμενη «καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές… 
Μια θετική απόφαση πολιτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση σαν συγκολλητική ουσία, που μπορεί να στηρίξει έναν ευρύ ανασχηματισμό με κλήτευση των αρίστων εντός και εκτός κόμματος να αναλάβουν κρίσιμα πόστα.
Μια αρνητική απόφαση θα κάνει δύσκολη την ήδη διαλυμένη διακυβέρνηση και το σενάριο των εκλογών θα δημιουργήσει εύκολα προϋποθέσεις και για νέα χαμηλά. 
Η ουσία…
Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους Μέρκελ και Σαρκοζί για τις 25 Μαρτίου. Ούτε από τις δηλώσεις του λόμπι των διάφορων οικονομολόγων που εκφράζουν συγκριμένες ομάδες πίεσης μπορεί να βγάλει κάποιος άκρη.
Υπήρξαν όμως δυο ειδήσεις χθες οι οποίες θα μπορούσαμε να πούμε πως φωτογραφίζουν τις εξελίξεις.
α) “…Όπως είπε ο Γκάιτνερ στη συνέντευξη Τύπου µετά τη συνάντησή του µε τον Σόιµπλε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν ΄τη σωστή ισορροπία΄ ανάµεσα στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων που ζητούν από τις χώρες µέλη της ευρωζώνης και στην οικονοµική υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να εφαρµοστούν αυτές”.
Η δεύτερη αφορά τις δηλώσεις του Ολι Ρεν…
β) Χρειάζονται μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις για να μειωθεί το έλλειμμα, ενώ απαραίτητη είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Όλι Ρεν. 
Μόνο έτσι, το έλλειμμα θα πέσει ακόμα πιο κάτω και από το στόχο του 8%, που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου, ο Ρεν σημείωσε πως, ενόψει των επικείμενων συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής, είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων…
Αμφότεροι είναι κοντά στα κέντρα των αποφάσεων και σε γενικές γραμμές οι δηλώσεις τους αποτυπώνουν το περιεχόμενο των συνομιλιών που έχουν αυτή την περίοδο.
Τουτέστιν, δεν πρέπει να αποκλείουμε θετικές εκπλήξεις οι οποίες όμως για να μην πιάσουμε κορόιδο τους εταίρους και τους δανειστές θα μας παραχωρηθούν με αυστηρά ανταλλάγματα.  Ήτοι, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις…
Ενόψει του τέλους του μηνός λοιπόν θα έριχνα μια ματιά στις κρατικές εισηγμένες…  Βλέπε: Κρατικές εισηγμένες σε τιμές ευκαιρίας λόγω χρεοκοπίας;

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...