Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τι θα συμβεί με τις καταθέσεις σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους;



Ερώτηση σχόλιο, στο capital.gr
Τι θα συμβεί με τις καταθέσεις σε περίπτωση «κουρέματος»…
Κ. Στούπα καλημέρα,
Ίσως έχει συζητηθεί παλιότερα αλλά τι θα συμβεί στην πραγματική οικονομία στην περίπτωση “κουρέματος”;
Πως επηρεάζονται οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτών προς τις τράπεζες;
Ποιά άλλη χώρα έχει προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια και τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση;
Με εκτίμηση,
Η.Χ
Απάντηση: Το σενάριο αυτό το είχαμε περιγράψει και πέρυσι κατά την εποχή της έλευσης της τρόικα. Σε γενικές γραμμές σε περίπτωση «κουρέματος» του χρέους αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και όχι οι καταθέτες. Φυσικά θα χάσουν και οι δικαιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων γιατί και αυτά διαθέτουν κυρίως ελληνικά ομόλογα.
Αν το «κούρεμα» για μια τράπεζα σημαίνει εξάλειψη των ιδίων κεφαλαίων η τράπεζα αυτή θα χρειαστεί να ανακεφαλαιωθεί πιθανόν με όρους που θα ζημιώνουν τους παλιούς μετόχους, όχι όμως τους καταθέτες.
Οι καταθέσεις κινδυνεύουν μόνο σε μια φάση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και κατάρρευσης του συστήματος ή μια επανάσταση τύπου μπολσεβίκων που μπορεί να δημεύσει την ατομική ιδιοκτησία. Σε δημοκρατικά καθεστώτα συνήθως η περιουσία μπορεί να φορολογηθεί αλλά όχι να δημευτεί.
Στην υπόλοιπη οικονομία οι συνέπειες θα είναι κυρίως αντανακλαστικές καθώς όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες η διάθεση ρευστότητας είναι περιορισμένη και η οικονομία ασφυκτικά, μέχρι να περάσει το σοκ και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ούτε τα χρέη των πολιτών επηρεάζονται από «κούρεμα» των κρατικών χρεών… Αν ήταν έτσι θα είχαμε τρία «κουρέματα» το χρόνο.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...