Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

“Λεφτά υπάρχουν… μαμά”



Όλα τα ποσά που πήρε από το υπουργείο Εξωτερικών η ΜΚΟ της μαμάς του, όσο ήταν ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών – Ποιά υπουργεία και δημόσιοι φορείς χρηματοδοτούν σήμερα την δράση του παγκοσμίως άγνωστου… Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη – Σε ποιές άλλες ΜΚΟ συμμετέχει;

Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, ιδρύθηκε το 1988 από την μητέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Τσαντ Μινέικο Παπανδρέου, για να προωθήσει μια…

Νέα Πολιτισμική Συνειδητότητα και για να να βοηθήσει, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο καταστατικό του στην κατανόηση του ρόλου της Ειρήνης, στην Eκπαίδευση για την Eπίλυση των Συγκρούσεων και την Ειρηνική Επίλυση των Διαφορών μεταξύ κρατών, κ.α.

[Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που οργανώνει το ΚΕΔΕ για την "ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των κρατών", συμπεριλαμβάνεται και κύκλος προβολών, σε αντάρτες του UCK και άλλων μιλιταριτών των Βαλκανίων, κλασσικών παραμυθιών όπως ο λύκος και τα τρία γουρουνάκια, η χιονάτη και οι επτά νάνοι, η κοκκινοσκουφίτσα, κα. Μετά τις προβολές ακολουθεί Happy Hour και ασκήσεις καταπολέμησης του στρες...]

Για σχεδόν 20 χρόνια ανέπτυξε πρωτοβουλίες και δράσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με κορυφαία δραστηριότητα την WINPEACE – Ειρηνευτική Πρωτοβουλία Γυναικών Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, μια πρωτοβουλία της Μαργαρίτας Παπανδρέου που γιόρτασε το 2007, 10 χρόνια.

Από τον κατάλογο που αναγκάστηκε να συντάξει του υπουργείο Εξωτερικών για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ στην Ελλάδα, από το 1999 έως το 2004, και να τον στείλει στη Βουλή για έρευνα, προκύπτει ότι το ΚΕΔΕ έχει εισπράξει συνολικά… 1.150.188,64 ευρώ, ενώ σε δύο ακόμα περιπτώσεις έχει συγχρηματοδοτηθεί από κοινού με άλλες ΜΚΟ τα ποσά των 125.000 + 131.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο υιός της, Γιώργος Παπανδρέου.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Ιωάννης Σακελάκος, έδωσε παραγγελία προς τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις [από τις 582 ΜΚΟ που είναι καταγεγραμμάνες στο υπουργείο Εξωτερικών] έχουν διεπραχθεί σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει καταρχήν να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ που έχουν συσταθεί από το 1997 μέχρι σήμερα προκειμένου να εξακριβωθεί ποια χρηματικά ποσά έχουν λάβει και κυρίως εάν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν.

Αναλυτικά λοιπόν τα ποσά που εισέπραξε το ΚΕΔΕ είναι τα εξής
1999 46.955,25 ευρώ
2000 82.319,17 + 96.736,13 ευρώ
2001 369.479,09 ευρώ
2002 36.684 + 125.000 ευρώ
2003 22.010 + 11.005 + 190.000 + συγχρηματοδοτήθηκε 125.000 ευρώ
2004 30.000 + 105.000 + 35.000, συγχρηματοδοτήθηκε με άλλες ΜΚΟ πόσο 131.000 ευρώ

Λεφτά υπάρχουν για τις ΜΚΟ, για τον λαό… δεν υπάρχουν
Η χρηματοδότηση όμως του ΚΕΔΕ συνεχίζεται και σήμερα. Αφού τονισθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ πριν το 1999 και μετά το 2004.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ως κεντρικό σύνθημα της δράσης του το ΚΕΔΕ έχει το: “Χτίζοντας την ειρήνη βήμα βήμα”. Αν είναι το κάθε βήμα για μια Ειρήνη που ποτέ δεν έρχεται, να στοιχίζει τόσα λεφτά στον ελληνικό λαό, να λείπει καλύτερα. Η ιστορία των ΜΚΟ στην Ελλάδα έχει δείξει ότι όσα τέτοια βήματα έχουν γίνει, γίνονται ή θα γίνουν αυτοί που ωφελούνται είναι μόνο οι ίδες οι ΜΚΟ… Η Ειρήνη στα Βαλκάνια δεν τσουλάει με τίποτα.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕΔΕ ως χορηγοί, μεταξύ άλλων, εμφανίζονται μέσω κρατικών διαφημίσεων, οι εξής δημόσιοι φορείς: ο ΟΠΑΠ, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Υγείας, η… ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αξίζει να ρωτήσει κανείς λοιπόν:
Ποιό είναι το έργο αυτής της ΜΚΟ και γιατί δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό;
Τι προσωπικό απασχολεί και τι είδους υπηρεσίες προσφέρει και σε ποιούς; Η μητέρα του πρωθυπουργού συμμετέχει και σε άλλες ΜΚΟ οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;

Ως πότε θα συνεχισθεί το ξεκοκκάλισμα του δημοσίου χρήματος;…

Μάνος Μεϊμαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...