Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Financial Times - Το Ιράν αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού


Μεγάλες ποσότητες χρυσού έχει αγοράσει το Ιράνπροκειμένου να περιορίσει την έκθεσή του σε δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών που διέρρευσαν στο WikiLeaks. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Άντριου Μπέιλι, ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας είπε σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η Κεντρική Τράπεζα παρατήρησε σημαντικές κινήσεις για αγορά χρυσού εκ μέρους του Ιράν, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια της χώρας να προστατεύσει τα διαθέσιμά της από τον κίνδυνο κατάσχεσης.
Παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι την τελευταία δεκαετία το Ιράν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού μετά την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία και ότι συμπεριλαμβάνεται στις 20 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού, που εκτιμώνται σε περισσότερους από 300 τόνους.

Πέρυσι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν στο σύνολό τους περισσότερο χρυσό απ' όσο πούλησαν -για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια- ενισχύοντας την άνοδο του χρυσού σε επίπεδο-ρεκόρ.
Εν τω μεταξύ η τιμή του χρυσού αυξήθηκε σήμερα καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ευνοεί τις αγορές από επενδυτές που τον θεωρούν ασφαλές καταφύγιο. Στέλεχος επενδυτικής εταιρείας δήλωσε στο Ρόιτερ ότι αν το δολάριο παραμείνει αδύναμο και υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι λογική η πιθανότητα ο χρυσός να φτάσει σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, η τιμή-ρεκόρ του οποίου είναι 1.444,4 δολάρια ανά ουγγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...