Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Moody΄s, Δον Κιχώτες και …ελληνικοί ανεμόμυλοι


Να μηνύσει το ελληνικό δημόσιο τη Moody’s για την υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και να ζητήσει και αποζημίωση, ζήτησαν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την κυβέρνηση 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Προφανώς πρόκειται για έκρηξη …θυμικού ή για έκφραση της λαικής αγανάκτησης καθώς η τελευταία υποβάθμιση προκάλεσε την αντίδραση κυβέρνησης, τραπεζιτών, αγοράς και απλού κόσμου. Και αρκετοί ζήτησαν να μηνυθεί η Moody s. Οι βουλευτές, όμως, ξέρουν- ή θα έπρεπε να ξέρουν – ότι δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να μηνύει τον … ελεγκτή του.Δεν δικαιούται, δηλαδή, η Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη χώρα να ελέγξει τον αξιολογητή της.

Για αυτό και η επίσης σοσιαλιστική Ισπανία, που προηγήθηκε ημών, απέφυγε να μηνύσει την Moody’ s ως κυβέρνηση ή έστω ως κεντρική τράπεζα. Οι Ισπανοί έκαναν την αυτονόητη … τρίπλα.Μήνυσε την Moody s μια ομάδα επιφανών δικηγόρων της Ιβηρικής χώρας. Επιδιώκοντας την ηθική κυρίως καταδίκη της πρακτικής των διεθνών οίκων.

Αν είναι να πέσουν μηνύσεις ας αντιγράψουμε τους Ισπανούς, αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε …Δον Κιχώτες παλεύοντας με ανεμόμυλους για εσωτερική και μόνο κατανάλωση.

Πρακτικά, άλλωστε, το θέμα, για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και εκεί μπορεί πραγματικά αν υπάρχει βούληση να ληφθούν θεσμικά μέτρα μέσω των οποίων θα αξιολογούνται οι... αξιολογητές, ώστε να πάψουν να δρουν ανεξέλεγκτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...