Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η Standard&Poor΄s απειλεί την Ελλάδα με νέα μεγάλη υποβάθμιση

Με νέα σημαντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τον Απρίλιο απειλεί η Standard & Poor΄s, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του οίκου Moody΄s να μειώσει κατά τρεις βαθμίδες την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

O Marko Mrsnik, credit analyst και primary analyst της S&P και υπεύθυνος του οίκου για την αξιολόγηση της χώρας σε συνέντευξή του στο “Κεφάλαιο” προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με τις επιταγές του Μνημονίου.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Νεκτάριο Νώτη για τους παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Mrsnik απάντησε:

“Το Δεκέμβριο, τοποθετήσαμε την αξιολόγηση της Ελλάδας υπό επιτήρηση με αρνητικές επιπτώσεις. Στοχεύουμε να αποφασίσουμε για την επιτήρηση μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, αφού θα έχουμε αναλύσει τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης – ο οποίος πιστεύουμε ότι θα είναι διαθέσιμος σύντομα – και θα έχουμε εξακριβώσει τις επιπτώσεις του για τους ανεπίσημους κατόχους χρέους.

Θα διατηρήσουμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας, αν δεν ανατραπεί η άποψη μας για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η υπαγωγή των ομολογιούχων της Ελλάδας στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης αλλά και οι κανόνες που διέπουν την διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους υπό το μηχανισμό. Αν, στον αντίποδα, καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως οι όροι δανεισμού, όπως αυτές περιγράφονται από το μηχανισμό, εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδέχεται να προβούμε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα, όχι περισσότερο από δύο βαθμίδες.

Αν, από την άλλη πλευρά, διαπιστώσουμε ότι οι συνθήκες δανεισμού από το μηχανισμό – που περιγράφονται ανωτέρω – επιβεβαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα μειώναμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα όχι περισσότερο από δύο βαθμίδες.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί και για λόγους, που δεν έχουν σχέση με τον προτεινόμενο μηχανισμό, αν η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα υπονομεύεται από την αντιπολίτευση ή ουσιαστικά αποδυναμωθεί για άλλους λόγους, αυξάνοντας την πιθανότητα αποτυχίας να συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. 
ΠΗΓΗ:  CAPITAL

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...