Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Απρίλιος 1967... Απρίλιος 2011...


Απριλιανά...

Θα ακουσθούν και πάλι εφέτος κατάρες και αναθέματα εναντίον της "Χούντας", κατά την επέτειο των 44 ετών από της επιβολής της τρόπος του λέγειν δικτατορίας.
Θα επιστρατευθούν και πάλι οι ίδιοι γνωστοί τηλεοπτικοί μαϊντανοί, για να τονίσουν για ακόμη μια φορά χωρίς ντροπή, το σκότος και το έρεβος που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά την περίοδο εκείνη και επίσης το ότι οι Έλληνες έζησαν επί επτά έτη κάτω από συνθήκες πείνας, δυστυχίας, αθλιότητας και ταλαιπωρίας.
Ας ερωτήσουν όμως οι νεώτεροι τους γονείς τους και τους παππούδες τους, πότε πήγε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στα χωριά τους, πότε ασφαλτοστρώθηκαν οι κατσικόδρομοι στις επαρχίες τους, πότε μπήκαν οι βάσεις για την ακίνητη περιουσία που έχουν σήμερα, αν υπήρχε ανεργία, υποαπασχόληση και εγκληματικότητα, ποίο ήτο το επίπεδο σπουδών και ποία ήτο η αξία των πτυχίων των Ανωτάτων Σχολών, πότε οι αγρότες διέθεταν ανέτως τα προϊόντα τους και πότε χαρίστηκαν τα χρέη τους στις τράπεζες και το Δημόσιο.
Ας είναι όμως. Το καθεστώς της 21ης Απριλίου ήλθε και παρήλθε. Ο αρχηγός του ως και οι πλείστοι των πρωταιτίων απέθαναν πάμπτωχοι στις φυλακές και οι σύζυγοι των ελάμβαναν και λαμβάνουν σύνταξη χηρείας των συζύγων τους, ακόμη και όταν αυτοί ζούσαν.
Σε αντίθεση βεβαίως με τους πολιτικάντηδες της μεταπολίτευσης οι οποίοι από τις βίλλες τους στα ορεινά της Εκάλης και της Πολιτείας μας κλείνουν πονηρά το μάτι.
Πολλά θα ακουσθούν, όπως γίνεται τέτοιο καιρό τα τελευταία 33 χρόνια. Και κυρίως το ότι η δικτατορία ευθύνεται για την Τουρκική εισβολή και την διχοτόμηση της Κύπρου. Το σύστημα της Μεταπολίτευσης χρέωσε αυθαιρέτως, προφορικώς και χωρίς καμία απόδειξη ή δικαστική έρευνα την τραγωδία της Κύπρου στην "Χούντα".
Έκλεισε τον λεγόμενο φάκελλο της Κύπρου πριν ολοκληρωθεί, απένειμε δικαιοσύνη χωρίς να το δικαιούται και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι. Ο Ελληνικός λαός δεν έμαθε την αλήθεια και η δικαιοσύνη ουδέποτε ως όφειλε επενέβη.
Ο περίφημος φάκελλος της Κύπρου παραμένει μέχρι σήμερα ερμητικά κλειστός και εις αυτό έχει συναινέσει όλος ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος εμπόδισε με πολλούς τρόπους να ριχθεί φως στα γεγονότα του Ιουλίου 1974 και προγενέστερα. Αφέθη να εννοηθεί ότι για όλα φταίει η "Χούντα", χωρίς ποτέ κανείς να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει. Προσπάθησε η πολιτική ηγεσία μετά την μεταπολίτευση, να πείσει τον Ελληνικό λαό, ότι βλάπτεται το εθνικό συμφέρον αν ανοίξει ο φάκελλος. Ποίος όμως επείσθη;
Ο αφύσικος τρόπος της μεταπολίτευσης μαζί με την παραπληροφόρηση του χρονικού διαστήματος 15 - 22 Ιουλίου 1974 δημιουργούν ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα. Η επί 33 χρόνια διαρκούσα "σιγή νεκροταφείου" όσον αφορά εις τον φάκελλο - Κύπρος, με διάφορα έωλα και καταγέλαστα προσχήματα ωθεί στο συμπέρασμα, ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Όταν κάποτε, ουδείς γνωρίζει πότε, θα ανοίξει το απόστημα και θα επέλθει η κάθαρση, ο Ελληνικός λαός θα πληροφορηθεί, για το τι ακριβώς συνέβη τότε και ποια πρόσωπα ενέχονται στην Κυπριακή τραγωδία. Τότε θα συντελεσθεί και η κατακρήμνιση των ειδώλων και η απομυθοποίηση "θεών" και "Εθναρχών", επώδυνη μεν για πολλούς αλλά απαραίτητη για να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για την 21η Απριλίου. Για τα όσα, και ήσαν αρκετά, καλά που έγιναν αλλά και για τα περισσότερα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει.
Και αν κάποιος θέλει να κατηγορήσει τους αξιωματικούς που πρωτοστάτησαν στην επιβολή του καθεστώτος για κάτι, αυτό δεν είναι το γεγονός ότι έκαναν δικτατορία, αλλά το ότι παρά τις αρχικές προθέσεις αυτό που έκαναν, δικτατορία δεν ήταν. Ας το έχουν υπ' όψιν τους για να ενεργήσουν αναλόγως όσοι στο μέλλον σχεδιάζουν κάτι ανάλογο.

Γιώργος Δασκαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...