Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η εβδομάδα-θρίλερ και… το «κούρεμα»


Μια εβδομάδα-θρίλερ αρχίζει σήμερα για την κυβέρνηση, που καλείται ως την Παρασκευή να διαμορφώσει το τελικό περιεχόμενο του σκληρού πακέτου μέτρων μέχρι το 2015 σε συνθήκες έντονης αμφισβήτησης από την κοινοβουλευτική ομάδα. Την ίδια ώρα, η διάσωση και της Πορτογαλίας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και οι έντονες επιφυλάξεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη δυνατότητα εφαρμογής του ελληνικού μνημονίου ενισχύουν τις εκτιμήσεις στις αγορές για επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν με πυρετώδεις ρυθμούς το πακέτο των μέτρων για το 2011 και για την περίοδο μέχρι και το 2015, που αναμένεται να θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο εξοικονόμησης, που θα πλησιάσει τα 30 δις. ευρώ. Τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου κλήθηκαν από την τρόικα να αλλάξουν την κατανομή των μέτρων που παρουσίασαν στις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, αφού κρίθηκε ότι δίνεται και πάλι υπερβολική έμφαση στα έσοδα, χωρίς να προβλέπονται επαρκείς περικοπές στις δαπάνες.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου, που σχεδιάζεται παράλληλα με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, κρύβει επίσης μεγάλες παγίδες, καθώς η τρόικα διαμήνυσε ότι θα πρέπει μέσα στο 2011 να ολοκληρωθούν ορισμένες μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων ΔΕΚΟ, τροφοδοτώντας σενάρια άμεσης πώλησης των μεριδίων του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ ή στον ΟΤΕ. Επιπλέον, μέσα στο τρέχον έτος θα πρέπει να διαμορφωθεί η λίστα των ακινήτων που θα αξιοποιηθούν και να σχεδιασθεί η ένταξή τους σε μία ή περισσότερες εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα επιτρέψουν να αντληθούν άμεσα έσοδα, με τη χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων των τραπεζών (τιτλοποιήσεις).

«Τώρα διαμορφώνεται ουσιαστικά η οικονομική πολιτική της εποχής του μνημονίου. Τα μέτρα του 2010 ήταν μόνο η αρχή», τονίζουν τραπεζικά στελέχη, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους που έχουν εμφανισθεί με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη από τον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια, που προκάλεσε ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση την Πέμπτη.

Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να παρουσιασθούν από τον υπουργό Οικονομικών στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει πιθανότατα σήμερα. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνει ανεκτή στο εξής η ενδοκυβερνητική αμφισβήτηση των χειρισμών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πάντως, αρκετοί υπουργοί θα προσέλθουν σε αυτή τη συνεδρίαση με «άγριες» διαθέσεις έναντι του υπουργού Οικονομικών, αμφισβητώντας τις περικοπές δαπανών στους τομείς τους, αλλά και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη, όπου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εκτονώσει τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών στην οικονομική πολιτική, οι οποίες υποχρέωσαν την περασμένη Πέμπτη τον κ. Παπακωνσταντίνου να αποσύρει προς επανεξέταση το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια. Για την εκτόνωση των αντιδράσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τα μέσα Μαΐου, δελεάζοντας με την πιθανή υπουργοποίηση κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη, που έχουν «σηκώσει λάβαρα» κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως η Β. Παπανδρέου και ο Γ. Φλωρίδης.

Μέχρι την Παρασκευή, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει το σχέδιό της για την οικονομική πολιτική των επόμενων ετών, ώστε μέχρι τα μέσα Μαΐου να έχει εγκριθεί από τη Βουλή, όπως επιτάσσει το μνημόνιο. «Κάθε αστοχία στην παρούσα φάση μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή των εκταμιεύσεων των δόσεων του δανείου των 110 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Πάντως, τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις, παραμένουν στο προσκήνιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε μετά την τελευταία συνεδρίαση του Ecofin ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες αν είναι αρκετή για την Ελλάδα η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ και η μείωση επιτοκίου, ανοίγοντας έμμεσα «παράθυρο» αναδιάρθρωσης του χρέους.

Μετά τη διάσωση και της Πορτογαλίας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, σοβαροί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρήσει την πολιτική της για τις τρεις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) και θα εξετάσει σοβαρά την αναδιάρθρωση των χρεών τους. Όπως τόνισε σε άρθρο του στο “Bloomberg” ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν της Pimco, αν μετά τη διάσωση της Πορτογαλίας αποσοβηθούν οι κίνδυνοι για την Ισπανία και, παράλληλα, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνεχίσει να ενισχύει τα κεφάλαιά του, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση χρεών των τριών οικονομιών που ήδη βρίσκονται «στην εντατική» της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...