Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Θα θησαυρίσουν από το κούρεμα της Ελλάδας όσοι πόνταραν στην αναδιάρθρωση



Αποκαλυπτικά του παιχνιδιού που έχει στηθεί σε βάρος της Ελλάδας, είναι όσα λέει σήμερα η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, ένας από τους παίκτες που έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την τους αναλυτές της, οι ξένες τράπεζες θα επιβαρύνονταν μόλις με 13 δισ. ευρώ σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 20%, ενώ σε περίπτωση που έφτανε το 60% του χρέους, η συνολική επιβάρυνση των τραπεζών θα έφτανε τα 40 δισ. ευρώ.
«Για τα δεδομένα του κλάδου τα ποσά αυτά είναι μικρά» εκτιμούν οι αμερικανοί αναλυτές. Προσθέτουν δε ότι με τις κινήσεις της ΕΚΤ «οι τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης έχουν αποδεσμευθεί από την περιφέρεια».
«Αυτό σημαίνει ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πιο ήπιες από ό,τι ένα χρόνο πριν» αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs.
Με λίγα λόγια, ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων αύριο το πρωί θα προκαλούσε στις ξένες τράπεζες απλό πονοκέφαλο. Το πολύ να έχαναν για ένα χρόνο τα bonus τους οι managers των τραπεζών. «Στραγάλια» είναι οι απώλειες από την ελληνική χρεοκοπία.
Σκεφτείτε τώρα ότι οι ίδιοι που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα έχουν παίξει, έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία. Όλο το κόλπο είναι τα cds (ασφάλιστρα κινδύνου), που έχουν εκτοξευτεί στο θεό και που θα δώσουν τεράστιες αποδόσεις μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει την αναδιάρθρωση. Αφήστε δε όσους έχουν ποντάρει σε πτώση του ευρώ η οποία για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την αναδιάρθρωση, θα είναι δεδομένη. Ισχυρά κεφάλαια και επενδυτικές τράπεζες τύπου Goldman Sachs έχουν βάλει τεράστια ποσά ποντάροντας σε προβλήματα στην ευρωζώνη, σε πτώση του ευρώ και σε άνοδο του δολαρίου.
Γι’ αυτό λοιπόν αυτό το ύποπτο παιχνίδι με τις συνεχείς φήμες για αναδιάρθρωση. Οι απώλειες θα είναι μικρές, τα κέρδη τεράστια για τους ξένους. Ήδη γερμανικές και γαλλικές τράπεζες συντάσσουν τους προϋπολογισμούς τους εγγράφοντας ζημιές που, όπως λένε, μπορούν να αντέξουν χωρίς κραδασμούς.
Αλίμονο στις ελληνικές τράπεζες που δε θα αντέξουν ούτε ένα «κούρεμα» 20%. Θα καταρρεύσουν αμέσως, οδηγώντας στην απόγνωση και χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Οποιοδήποτε κούρεμα είναι κακό, κι όποιος λέει το αντίθετο απλά παίζει το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Και δυστυχώς, επειδή ακριβώς τα «λεφτά είναι πολλά» η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη με όποιο τρόπο κι αν αυτή γίνει. Έτσι κι αλλιώς τα βάρη θα πέσουν και πάλι στις πλάτες του ελληνικού λαού.
ΠΗΓΗ: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...