Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Πυρετός στο CERN

Ένδειξη στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων «ίσως αντιστοιχεί στο σωματίδιο του Χιγκς»
Αναταραχή επικρατεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε από τα εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό CERN, στο οποίο αναφέρεται ότι σε κάποιο από τα πειράματα που έγιναν εκεί είναι πιθανό να εντοπίστηκε το μποζόνιο Χιγκς. Πρόκειται για ένα σωματίδιο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού είναι εκείνο που θα λύσει τον γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Ο εντοπισμός του μποζονίου Χιγκς αποτέλεσε μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες αποφασίστηκε η δημιουργία του νέου γιγάντιου επιταχυντή LHC που κόστισε περίπου δέκα δισ. ευρώ. Το υπόμνημα που αναφερόταν σε πιθανό εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς έκανε όπως αναμενόταν τον γύρο του κυβερνοχώρου δημιουργώντας σάλο στην επιστημονική κοινότητα.

Το υπόμνημα

Το υπόμνημα υπέγραφαν τέσσερις ερευνητές οι οποίοι αναφέρουν πως εντόπισαν ένα σωματίδιο το οποίο βρισκόταν σε διαδικασία «αποσύνθεσης» και μετατροπής του σε δύο φωτόνια. Οι ερευνητές δεν κατονομάζουν τον μποζόνιο Χιγκς αλλά αναφέρουν ότι «ήρθαν μπροστά σε μια παρατήρηση που ξεπερνάει το Καθιερωμένο Μοντέλο Φυσικής» και συμπληρώνουν ότι «πρόκειται για ένα γεγονός που δείχνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα συναρπαστική εποχή για την φυσική όπου σύντομα θα έχουμε νέες σημαντικές ανακαλύψεις όπως άγνωστα μέχρι σήμερα σωματίδια».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε οι εκπρόσωποι του CERN υποχρεώθηκαν να τοποθετηθούν δηλώνοντας στα ΜΜΕ ότι «πράγματι σε ένα από τα πειράματα υπήρξε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διερεύνηση του συγκεκριμένου πειράματος ώστε να υπάρξει οριστική επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πείραμα αποτελεί τμήμα μας ευρύτερης πειραματικής διαδικασίας στην οποία λαμβάνουν μέρος 3 χιλιάδες επιστήμονες. Συνεπώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κάτι και να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε οτιδήποτε».

Το μποζόνιο Χιγκς

Το σωματίδιο που οι επιστήμονες αποκαλούν «σωματίδιο του Θεού» πήρε το όνομα του από τον Βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς που ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 44 χρόνια. Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη.

Στα πειράματα που γίνονται με τον LHC γίνονται συνεχώς προσπάθειες αναδημιουργίας των συνθηκών που επικράτησαν όταν συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη και έτσι πιστεύεται ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπιστεί εκεί το μποζόνιο. Ο Πίτερ Χιγκς πιστεύει ότι με την χρήση του επιταχυντή στο CERN είναι πλέον θέμα χρόνου για να επιβεβαιωθεί και πειραματικά η ύπαρξη του μποζονίου που φέρει το όνομά του. Ο 82χρονος επιστήμονας ευελπιστεί ότι αυτό θα συμβεί σύντομα ώστε να προλάβει να πάρει στα χέρια του το Νομπέλ Φυσικής που θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει σε περίπτωση που κάνει την εμφάνιση του το μυστηριώδες σωματίδιο.

ΠΗΓΗ :  http://logioshermes.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...