Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

CRIIRAD: "Εντοπίστηκε Ιώδιο 131 από την Φουκουσίμα στις τροφές μας"


"Οι κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με τις συγκεντρώσεις του Ιωδίου 131 στην ατμόσφαιρά στην Ευρώπη μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα δεν θεωρούνται πια «αμελητέoι», αλλά υπαρκτοί και σοβαροί" προειδοποιεί η ανεξάρτητη γαλλική επιτροπή ραδιενέργειας  CRIIRAD [Commission de Recherche et d'Information Indépendantes sur la Radioactivité].
Σε έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία 7 Απριλίου, αλλά έγινε γνωστό σήμερα, η γαλλική επιτροπή συστήνει την αποχή από την πόση βρόχινου νερού ενώ επισημαίνει πως ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν λαχανικά με μεγάλα φυλλώματα, φρέσκο γάλα και κρεμώδες τυρί!
Για τα λαχανικά επισημαίνεται πως το σπανάκι, ή το λάχανο πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα εάν έχουν εκτεθεί σε βροχή, και η πλύση τους μετά δεν συνεισφέρει στην ασφάλεια κατανάλωσης καθώς το Ιώδιο 131 μεταβολίζεται στη συνέχεια μέσα στα συγκεκριμένα τρόφιμα. Για το νερό η έκθεση κάνει λόγο πως η κατανάλωση βρόχινου νερού είναι επικίνδυνη όχι όμως και η έκθεση σε αυτό.
«Αναφορικά με το νερό της βρύσης, οι υπόγειες λεκάνες ή οι μεγάλοι ποταμοί δεν πρέπει να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο η κατάσταση των υδάτων από δεξαμενές που συλλέγουν νερό της βροχής από μία ή περισσότερες λεκάνες απορροής, όπως οι πλαγιές των βουνών, πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα», προσθέτει η επιτροπή.
«Όσον αφορά το φρέσκο γάλα και το κρεμώδες τυρί, όπως επίσης και το κρέας που προέρχεται από ζώα που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και τρώνε χόρτο, υπάγονται στην κατηγορία των τροφίμων που μολύνονται άμεσα και πρέπει να παρακολουθούνται», προστίθεται. Η μόλυνση του γάλακτος και του τυριού από κατσίκες και τα πρόβατα είναι πάντα μεγαλύτερη από τον βαθμό μόλυνσης των βοοειδών.

Πάντως στην αναφορά του CRIIRAD  γίνεται σαφές πως η χώρα με την μεγαλύτερη επιβάρυνση στο … Ιώδιο 131 είναι οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα οι δυτικές ακτές όπου η μόλυνση από το ραδιενεργό αυτό στοιχείο έφτασε 8 και 10 φορές πιο πάνω από το κανονικό επίπεδο.
Όλη την αναφορά της CRIIRAD μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...