Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Όταν ένα e-mail καταστρέφει ένα Χρηματιστήριο…




…τότε κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει ή κάτι πολύ άσχημο ξεσκεπάζεται…


Ναι, συνέβη χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όταν «έφτασε» ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από «κάποιους διαπραγματευτές επενδυτικής τράπεζας» και κατάφερε να αναστατώσει και να καταρρακώσει τους ρυθμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Το "χτύπημα" ήρθε από το εξωτερικό και μάλιστα από το Λονδίνο, αναγράφεται στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Για δεύτερη φορά μάλιστα η ελληνική οικονομία γίνεται "άνω-κάτω" από ένα e-mail. Αυτή τη φορά φήμες λένε πως εστάλη από δύο στελέχη – διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας που φέρονται να εργάζονται στο Λονδίνο και δεν είναι ελληνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, όπως αναφέρει το "Βήμα" οι εν λόγω διαπραγματευτές προχώρησαν περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο σε αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος το οποίο έκανε αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα!

Κι εμείς, πρέπει να πιστέψουμε πως μία επενδυτική τράπεζα αφήνει να διαρρεύσει μία είδηση που είναι δυνατό να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα μία οικονομία. Κι ενώ είναι γνωστό πως υπάρχουν ποινές για τέτοιου είδους διαρροές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο «άπλωσε» την είδηση!!! «Αφελέστατα» και χωρίς να αξιολογηθεί, η είδηση μεταφέρθηκε ως γεγονός!!! Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης κατάρρευση…

Δεν θέλω να ελέγξω την αλήθεια που ίσως να κρύβεται από την συγκεκριμένη είδηση. Απλά, αναρωτιέμαι ποιος κερδίζει από κάτι τέτοιο; Μήπως η ίδια η επενδυτική τράπεζα που έστειλε το μήνυμα, της οποίας οι οικονομικές δραστηριότητες είναι άγνωστες;

Το γεγονός της «διαρρέουσας φήμης» δεν είναι πρωτόγνωρο στον κόσμο της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με φήμες ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 1927. Φήμες που διέρρεε εντέχνως ένα αξιόπιστο πρόσωπο της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο και τελικά κατάφερε να κλείσει πολλούς ανταγωνιστές, να βγει πολύ δυνατότερος οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά μέσα από την κρίση, η οποία τελείωσε όταν η αμερικανική κυβέρνηση έπραξε το αδιανόητο για το αμερικανικό σύνταγμα: επέτρεψε την κοπή χρήματος από ιδιώτες τραπεζίτες, από συγκεκριμένους ιδιώτες τραπεζίτες.

Στην περίπτωσή μας, τώρα, στην χθεσινή διαρροή του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γνωστοποίησε «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα», θα πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Κι αυτό, επειδή είναι γνωστό πως οι κερδοσκόποι έχουν σιγουρευτεί πως η χώρα διοικείται από μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να πείσει ούτε τα στελέχη της και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα αδύναμη στο να πείσει για τις ό,ποιες προθέσεις της (ακόμη και αν αυτές είναι καλές). Το θύμα, σε αυτή την περίπτωση είναι η ανυπεράσπιστη χώρα, η οποία όλως τυχαίας βρίσκεται προ των πυλών ξεπουλήματος των «χρυσαφικών» και των «ασημικών» της. Με βάση την συγκεκριμένη διαρροή, πού πηγαίνει η (έτσι κι αλλιώς υποτιμημένη) αξία των υπό πώληση «φιλέτων»; Πέφτει κατακόρυφα, σε μία ελεύθερη πτώση, την οποία μόνο η σύνεση, η λογική και η (όση απέμεινε) κυβερνητική σοβαρότητα, μπορούν να σταματήσουν. Ειδάλλως, ολόκληρο το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στις διαθέσεις εκεί.

νης της «επενδυτικής τράπεζας» που διέρρευσε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Και μόνο το γεγονός πως κάποιοι «επενδυτές» ή «διαχειριστές επενδύσεων» βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο μήνυμα, αποδεικνύει ότι κάτι πολύ σάπιο βρίσκεται στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας» του Γιώργου Παπανδρέου.

Μπορεί, όμως, να γίνει αναδιάρθρωση στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο (τετραήμερο του Πάσχα) που αναφέρει το μήνυμα; Ναι, αφού θεωρείται ιδανικός χρόνος προκειμένου να αποφευχθεί το πρώτο (και επικίνδυνο) σοκ της αγοράς. Όμως, μπορεί να ισχύει το αληθές της διαρροής; Όχι, επειδή –πολύ απλά- αυτού του είδους οι ειδήσεις δεν διαρρέονται. Μάλιστα, η αξία της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι τόσο μεγάλη, που όποιος τολμήσει να διαρρεύσει μία τέτοια (πραγματική) πληροφορία, θα πρέπει στη συνέχεια να αλλάξει… πλανήτη, αφού η ζωή του θα κοστίζει λιγότερο από… καμένο σπίρτο! Ως εκ τούτου, κι επειδή η ανιχνευσιμότητα του ιδιοκτήτη του ηλεκτρονικού μηνύματος είναι κάτι που γίνεται πάρα πολύ εύκολα, κανείς –το τονίζω- δεν θα γνωστοποιούσε μία τόσο μεγάλης αξίας αλήθεια. Κι αυτό, επειδή θα γνώριζε πως η ζωή του έχει τελειώσει με την αποστολή του μηνύματος. Και μόνο αυτό το γεγονός, καθιστά το μήνυμα ψευδές.

Όμως, γιατί υπήρξε η συγκεκριμένη νευρική αντίδραση στο Χρηματιστήριο των Αθηνών; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή έρχεται από τα ίδια τα γεγονότα, τις ίδιες φήμες και την ίδια επικοινωνιακή «επίθεση» που γίνεται κατά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, γύρω από το θέμα της αναδιάρθρωσης. Επειδή οι αναδιαρθρώσεις γίνονται αιφνίδια, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος, η διαρροή μίας αποφασισμένης αναδιάρθρωσης, τροποποιεί το αποτέλεσμά της και αντιστρέφοντάς το και δίνοντας πλέον τα μικρότερα ή ελάχιστα οφέλη στην αναδιάρθρωση. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει και ο περιπτεράς στην Ομόνοια, οπότε οι υπεύθυνοι του Χρηματιστηρίου όφειλαν να προστατεύσουν την Ελληνική Οικονομία μέσω της άμεσης διάψευσης και σύλληψης εκείνων που διέρρεαν την πληροφορία. Τι έκαναν; Αφού επέτρεψαν την συνέχιση της «διαρροής», αρκετά καθυστερημένα προχώρησαν και ζήτησαν την βοήθεια της Δικαιοσύνης. Όμως, ήταν αργά… το έγκλημα είχε συντελεσθεί. Η «είδηση» είχε διαρρεύσει και η ζημιά ήταν πλέον δεδομένη…

Έγκλημα ολκής. Τα θύματα του οποίου θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, βδομάδες και μήνες. Η δε κυβέρνηση Παπανδρέου, ευρισκόμενη εδώ και καιρό σε πλήρη απραξία, αμηχανία και σε θέση θεατή των εξελίξεων, επιβεβαίωσε την πλήρη ανεπάρκειά της. Για μία ακόμη φορά «κάποιοι» κατάφεραν μέσα από φήμες να χτυπήσουν μία οικονομία. Και δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο εάν αργότερα αποδειχθεί πως οι «διαρρέοντες την αναδιάρθρωση» βρεθούν με μεγάλης αξίας «φιλέτα» τα οποία θα τα έχουν πάρει… κοψοχρονιά.

Τώρα, για όσους δεν το έχουν ακόμη καταλάβει, είμαστε σε πόλεμο. Ως χώρα βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο στον οποίο διαθέτουμε αξιωματικούς και στρατιώτες χωρίς ικανότητες (θέλω να πιστεύω πως έχουν θέληση), ενώ οι αντίπαλοι είναι έμπειροι, αποφασισμένοι και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να μας πάρουν τα πάντα... Και θα τα πάρουν εάν βρεθούμε αφελείς και τους το επιτρέψουμε...



Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...