Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ξένοι διαχειριστές και «συμμετοχή» ιδιωτών επενδυτών το τίμημα της νέας βοήθειας


Ένα εκατοστό από το χείλος του γκρεμού βρίσκεται η Ελλάδα μετά και την τελευταια υποβάθμιση από την Moodys η οποία την έριξε πιο βαθιά στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Σε αυτό το βαρύ κλίμα και με ελάχιστα διαπραγματευτικά ατού στα χέρια του συναντάται σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός της χώρας κ.Γ.Παπανδρεου με τον Jean-Claude Juncker σε μια ύστατη και ίσως τελευταία μάχη να διατηρήσει την εθνική μας κυριαρχία.
Σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, κατέληξαν ανώτατα στελέχη της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Reuters το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα θα αντικαταστήσει άμεσα το πρόγραμμα ύψους 110 δισ ευρώ που είχε συμφωνηθεί το Μάιο του 2010. Επίσης θα περιλαμβάνει κάποια συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών η οποία, όμως, θα είναι περιορισμένη, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση πιστωτικού επεισοδίου.
Οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών αλλά και τον τρόπο που θα διατεθεί η νέα βοήθεια συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με καταληκτική ημερομηνία την 20η του Ιούνη, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Γεύση από τις αυστηρές προϋποθέσεις έδωσε αξιωματούχος που αποκάλυψε στο Reuters ότι κατά το υπηρεσιακό Eurogroup στη Βιέννη, την Τετάρτη, κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με διάρκεια έως τα μέσα του 2014, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό.

Όπως τόνισε ο ίδιος, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας, που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και την σύνταξη της έκθεσής της, πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας θα δοθεί την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα συντάξουν μια δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο (στα τέλη Ιουνίου) θα παρουσιάσουν την αναλυτική έκθεση που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Και τα δύο αυτά κείμενα θα σταλούν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, με τη δήλωση αποτίμησης να κοινοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, αύριο (Παρασκευή) σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση των μέτρων του 2012. Στα μέσα του επόμενου έτους θα εξειδικευθούν και τα μέτρα του 2013, τα οποία έχουν αποφασισθεί σήμερα ως κατευθύνσεις γενικής πολιτικής.

Πάντως, σε απόλυτα νούμερα οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των δανειστών της θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Με πρώτο στόχο την μείωση του φετινού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, από 10,5% του ΑΕΠ περίπου.
Το τελικό σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα έχει τη μορφή νόμου-πλαισίου και θα κατατεθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και την ίδια ημέρα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο, η επιβολή των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2011-2015 θα γίνεται κυρίως με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις -κυρίως στα φορολογικά- θα γίνεται μέσω νομοσχεδίων.

Βεβαίως ο προγραμματισμός αυτός της κυβέρνησης «απειλείται» από τις αντιδράσεις μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ήδη 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υπογράψει επιστολή που θα απευθύνουν στον πρωθυπουργό και με την οποία μεταξύ άλλων ζητούν εκτενή συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...