Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

«Συναίνεση τώρα» ζητάει ο Oλι Ρεν

Νέα έκκληση για συναίνεση µεταξύ των πολιτικών κοµµάτων στην Ελλάδα απηύθυνε ο επίτροπος Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ολι Ρεν προειδοποιώντας ευθέως ότι εξαντλούνται τα περιθώρια. Σε συνέντευξή του στη γερµανική εφηµερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ο Ρεν χτύπησε το καµπανάκι του κινδύνου λέγοντας ότι «οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάµε την Ελλάδα να µειώσει το χρέος και να αναθερµάνει την οικονοµία. Αλλά αυτό µπορεί να γίνει µόνο αν όλες οι πολιτικές δυνάµεις στηρίξουν το πρόγραµµα».

Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ακόµη ότι οι Ελληνες οφείλουν να ακολουθήσουν το παράδειγµα των Ιρλανδών και των Πορτογάλων, όπου τα πολιτικά κόµµατα συµφώνησαν, και αναρωτήθηκε «γιατί δεν µπορεί να είναι εφικτό στηνΕλλάδα;».

Ο Ρεν έκανε ακόµη λόγο για «ιστορικές συγκυρίες» που ζει σήµερα η χώρα µας, κατά τις οποίες παραµερίζονται οι πολιτικές διαµάχες και λαµβάνονται οι αποφάσεις που πρέπει.

Ο Ρεν στη συνέντευξή του στη γερµανική εφηµερίδα είπε ακόµη ότι η Ε.Ε. επεξεργάζεται σχέδιο µε βάση αντίστοιχη συµφωνία που είχε γίνει στη Βιέννη το 2009, σύµφωνα µε το οποίο οι τράπεζες θα µπορούν εθελοντικά να επεκτείνουν τη λήξη ελληνικών οµολόγων.

Στο θέµα αυτό αναφέρθηκε και ο υποψήφιος διάδοχος του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Ο Ντράγκι επανέλαβε την πάγια θέση της Κεντρικής Τράπεζας ότι πρέπει να αποφευχθεί αναδιάρθρωση («κούρεµα») του ελληνικού χρέους ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα µπορούσε να εκληφθεί ως «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή χρεοκοπία.

Οπως είπε, µια χρεοκοπία δεν θα έλυνε τα προβλήµατα καµιάς ευρωπαϊκής χώρας. «Γνωρίζουµε πώς να διαχειριστούµε τη χρεοκοπία µιας επιχείρησης ή µιας τράπεζας… όµως δεν έχουµε µάθει ακόµη πώς µπορούµε να διαχειριστούµε τη χρεοκοπία ενός κράτους, καθώς δεν είµαστε βέβαιοι για τις συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης.

«Οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι συµφώνησαν. Γιατί αυτό δεν µπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα:»

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...