Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τι είναι τα SPREADS και τα CDS;



PDF
Εκτύπωση
E-mail

Τι είναι τα spreads και τα CDS ;
Εδώ και πάρα πολύ καιρό ο όρος σπρεντς (spreads) έχει ενταχθεί στο καθημερινό λεξιλόγιο ,των δημοσιογράφων κυρίως, αλλά και των απλών πολιτών.Το να ακούσει κανείς παππούδες σε καφενείο να λένε για την άνοδο των  spreads είναι πια κάτι στο συνηθισμένο. Πόσοι όμως ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε ακριβώς; Τα κανάλια μιλάνε συνεχώς για spreads, χωρίς να μπει κανείς στον κόπο να εξηγήσει στον κόσμο τι είναι αυτά τα spreads, λες και είμαστε ή πρέπει να είμαστε όλοι οικονομολόγοι.Τα  spreads αφορούν στα ομόλογα. Spread είναι η διαφορά επιτοκίου (ήτοι της απόδοσης που προσφέρεται στους επενδυτές) μεταξύ των ομολόγων δύο διαφορετικών χωρών.
Για την  Ελλάδα ειδικότερα το spread αποτελεί η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που δανείζεται η Γερμανία και του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα.
Η Γερμανία δανείζεται εκδίδοντας ομόλογα που προσφέρουν απόδοση 3,07% και η Ελλάδα με απόδοση περί το 7%. Άρα με περίπου 4% διαφορά, το spread είναι 4% , που μεταφράζεται σε 400 μονάδες βάσης.Το λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί γίνεται αυτή η σύγκριση με τη Γερμανία και όχι κάποια άλλη χώρα, ασθενέστερη ίσως.Χρησιμοποιείται η Γερμανία, ως αναφορά, αφού είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και από τις πιο σταθερές. Τι σημασία έχει αυτό;
Οι επενδυτές θεωρούν πως επενδύοντας σε μια σταθερή οικονομία, είναι ασφαλείς και θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Η απόδοση δεν θα είναι τεράστια, αλλά το ρίσκο θα είναι πολύ μικρό.  
Η άνοδος λοιπόν της διαφοράς επιτοκίου (spread) πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα χρωστάει περισσότερα, γιατί άλλο είναι ένα ομόλογο να έχει 3% απόδοση και άλλο 7%. Η διαφορά του 4% μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ.
 Οι αισχροκερδείς επενδυτές, από τη μια τρίβουν τα χέρια τους και από την άλλη ρισκάρουν να χάσουν όλη τους την επένδυση, αν η χώρα δεν μπορέσει να πληρώσει.
 Ταυτοχρόνως ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για τη χώρα και ο δανεισμός γίνεται όλο και πιο δύσκολος.
Η άνοδος του spread επιφέρει κι άλλη αύξηση του χρέους της χώρας , αφού στα δάνεια που έχει ήδη λάβει προστίθενται υψηλότεροι τόκοι.
Οι  επενδυτές - αγοραστές των ομολόγων αρχίζουν να πουλάνε, υπό το φόβο ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει το χρέος της και θα χάσουν τα λεφτά τους. Τότε τα spreads ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, αφού δημιουργείται κλίμα μεγαλύτερης ανασφάλειας.

       Τι είναι τα CDS;

  CDS (σι-ντι-ες) είναι τα λεγόμενα ασφαλιστήρια δανειστικού κινδύνου 

Credit Default Swaps).

     Ο δανειστής, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει τα λεφτά του, αγοράζει ένα συμβόλαιο ασφαλιστήριο δανειστικού κινδύνου.

Το ασφαλιστήριο κοστίζει και το κόστος μετατοπίζεται σε αυτόν που δανείστηκε τα χρήματα.

Αν ο δανειστής πληρώνει ασφάλιστρα κινδύνου ίσα με 1.000 μονάδες βάσης (10% του κεφαλαίου), θα τα χρεώσει στον οφειλέτη , επί πλέον του επιτοκίου, που του έχει επιβάλει, ως κόστος δανεισμού.

 Έτσι αμέσως το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται στα ύψη , αφού ακόμα και αν το επιτόκιο είναι αυτό που πληρώνει η Γερμανία, δηλαδή 3%, θα προστεθεί σε αυτό το 10% για τα ασφάλιστρα που πληρώνει ο δανειστής και θα γίνει 13% !







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...