Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τι τελικά σημαίνει “επιλεκτική χρεοκοπία”;


Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για “επιλεκτική χρεοκοπία” και μας προέτρεψε να μην φοβόμαστε. Ο όρος “επιλεκτική χρεοκοπία” είναι τεχνικός και ουδείς στην ουσία μπορεί να καταλάβει τι εννοεί ο …ποιητής. Όσον αφορά το γεγονός πως μας καθησυχάζει να μην φοβόμαστε, από μόνο του μας κάνει να φοβόμαστε περισσότερο! Διαχρονικά, οι Έλληνες πολιτικοί δεν μας έχουν πείσει για τη καθαρότητα του λόγου τους αλλά και για την αξιοπιστία των όσων λένε και υπόσχονται.
Τι σημαίνει λοιπόν ο όρος “επιλεκτική χρεοκοπία”;
- Η χώρα αυτομάτως δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της. Ωστόσο δεν θα υποστεί τις συνέπειες μιας πτώχευσης γιατί θα πληρώνει επιλεκτικά κάποιες από τις υποχρεώσεις της.
- Θα ληφθούν ακόμα σκληρότερα μέτρα, μιας και η χώρα θα είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και δίχως πολλές επιλογές. Πέρα αυτού θα είναι και ουσιαστικά απολύτως εξαρτημένη από τα …κέφια της Ε.Ε.
- Κανείς δεν θα μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα είναι το χρονικό διάστημα που η χώρα θα βρίσκεται δέσμια των συγκεκριμένων συνθηκών. 
- Σημαντικότατο ρόλο για το μέλλον της χώρας θα παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα δέχεται ή όχι ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα; Προς το παρόν η ΕΚΤ δηλώνει πως δεν θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο απομένει να το δούμε στην πράξη αν τελικά φτάσουμε στην “επιλεκτική” χρεοκοπία.
- Θα αντέξει το τραπεζικό σύστημα; και αν ναι μέχρι πότε; Στη περίπτωση που η “επιλεκτική χρεοκοπία” έχει διάρκεια πέρα του ενός έτους, η έλλειψη ρευστότητας θα επηρεάσει τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τη καθημερινότητα του πολίτη. 
- Η περιβόητη ανάπτυξη λογικά θα πάει ένα βήμα ακόμη πιο πίσω, η ήδη ταλαιπωρημένη αγορά ίσως ξεμείνει από κεφάλαια, τα λουκέτα θα αυξηθούν, η ανεργία θα αυξηθεί και ίσως να υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα όπως επίσης και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...