Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αποφασίζουν “επιλεκτική χρεοκοπία” οι Ευρωπαίοι;


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να συζητήσουν ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπεί στη χώρα να οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται το Dow Jones Newswires, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να συζητήσουν το σχέδιο στη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Το πλάνο θα μπορούσε ακόμη να περιλαμβάνει προβλέψεις από τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια διάσωσης και για ένα ευρύ σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αυτές οι συζητήσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και η στρατηγική αυτή ίσως να μην υιοθετηθεί. Μάλιστα, επισημαίνεται πως ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες, τονίζει πως «βασικός στόχος είναι να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας τόσο μέσω ενεργειών του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου κλάδου».
Εξετάζεται και η επαναγορά χρέους
Εξάλλου, όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί της ευρωζώνης “κοιτάζουν” και την επαναγορά χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο χωρίς να κατονομάζει.
Τα σχόλια του αξιωματούχου υποδηλώνουν ότι το γαλλικό σχέδιο που περιελάμβανε τη συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου ο οποίος θα μετακυλούσε το 70% του ελληνικού χρέους σε 30ετή ομόλογα ή άλλους τίτλους ΑΑΑ, έχει βγει από το «τραπέζι».
«Το Eurogroup απόψε δεν πρόκειται να καταλήξει σε συμπέρασμα. Οι αρχικές ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι οι τεχνικοί όμιλοι θα πρέπει να εργαστούν σε δύο λύσεις: στην επαναγορά ομολόγων και στην μετακύλιση του χρέους, προκειμένου να βρεθεί μία λύση πριν από το τέλος Ιουλίου», αναφέρουν οι πηγές.
Ακόμη, το Reuters επισημαίνει με βάση τον αξιωματούχο, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup στο τέλος Ιουλίου, ώστε να υπογραφούν οι αποφάσεις.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...