Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Νέα δεδομένα στον «πόλεμο» για την Αρκτική



Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ρωσίας - Νορβηγίας, αλλά και μια σοβαρή αλλαγή στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, σηματοδοτεί η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Θάλασσας του Μπάρεντς. Η συμφωνία είχε υπογραφεί τον Απρίλη του 2010 και τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη. Ταυτόχρονα, ανοίγει το κεφάλαιο της εκμετάλλευσης των τεράστιων κοιτασμάτων της Αρκτικής, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να «κρύβει» το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΗ τερματίζεται μια 40ετής διαμάχη μεταξύ Νορβηγίας και Ρωσίας για το διαμοιρασμό της Θάλασσας του Μπάρεντς που καλύπτει μια έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όση η έκταση της Δυτικής Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν να μοιράσουν τη Θάλασσα σε δύο ίσα κομμάτια και έτσι οι εταιρείες παίρνουν το πράσινο φως να ενεργοποιηθούν.

Στην περιοχή αυτή παράγονται επίσης μεγάλες ποσότητες ορυκτών. Ανάμεσα στα διαφορετικά στοιχεία, ξεχωρίζει και η ύπαρξη σπανίων γαιών, για τις οποίες σήμερα εξαρτάται η Ευρώπη από την Κίνα. Η σουηδική LKAB πιστεύει ότι μέχρι το 2016, η σχετική παραγωγή μπορεί να φτάσει το 5% της παγκόσμιας.

Ηδη, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, η ρωσική «Gazprom» σε συνεργασία με τη νορβηγική «Statoil» και τη γαλλική «Τotal» εκμεταλλεύονται το πεδίο Στόκμαν, 310 μίλια από τις ρωσικές ακτές.

ΩΣΤΟΣΟ, Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής συνεχίζεται, εκεί όπου οκτώ χώρες (Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ρωσία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Σουηδία) ερίζουν για τον πλούτο που κρύβεται κάτω από τα παγόβουνα και που τώρα γίνεται πλέον περισσότερο προσιτός λόγω των κλιματικών αλλαγών και το λιώσιμο των πάγων. Περίπου 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και το ένα τρίτο του παγκόσμιου φυσικού αερίου κρύβεται στον πυθμένα της Αρκτικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Και, εν μέσω του ...πολέμου, οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν με τη συμφωνία Ρωσίας - Νορβηγίας.

Η Ρωσία σχεδιάζει να καταθέσει στον ΟΗΕ το αίτημά της για αναγνώριση της κυριαρχία της σε ένα μεγάλο τμήμα της Αρκτικής, πλούσιο σε φυσικούς πόρους. Στο αίτημα αυτό αντιτίθενται οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά με τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι η Νορβηγία θα κινηθεί μεταξύ της ουδετερότητας και της υποστήριξης του ρωσικού αιτήματος.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ, κάθε χώρα του Αρκτικού Κύκλου έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης σε μια Οικονομική Ζώνη που εκτείνεται 200 μίλια (370 χιλιόμετρα) από τις ακτές της. Για να διεκδικήσει η Ρωσία την περιοχή πέρα από το όριο που θέτει το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να αποδείξει πως η κορυφογραμμή Λομονόσοφ της υποθαλάσσιας οροσειράς είναι συνέχεια της ρωσικής χερσονήσου.
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6341259

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...