Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Σόρος: η ευρωζώνη απειλείται από χρεοκοπία αμέσως μετά την Ελλάδα


Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και χρηματιστηριακός κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος προμαντεύει χρεοκοπία για την Ελλάδα και αμέσως μετά από αυτήν και για όλη την ευρωζώνη.
Βέβαια, αναφέρει ότι αυτό το τόσο αρνητικό σενάριο μπορεί να αποτραπεί, αν πραγματοποιηθούν προληπτικά βήματα για τον περιορισμό της κρίσης χρέους μέσα στα κράτη της ομάδας PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία). Όμως γι΄αυτό το σκοπό, είναι πεπεισμένος ο Σόρος, οι ευρωπαίοι πρέπει να δημιουργήσουν υπερεθνικό Υπουργείο Οικονομικών. Χωρίς αυτό το μέτρο η Ευρωπαϊκή Κ. Τράπεζα λειτουργεί με μισή δύναμη και το ευρώ είναι ασταθές. Μετά πρέπει να υιοθετηθεί πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Ακολουθεί σχετικό σχόλιο του Ολέγκ Σολοντούχιν, Αντιπροέδρου της εταιρίας «ΚΡΟΣ».
- Η πρότασή του να αναβαθμιστεί η πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης, είναι πραγματικά η μοναδική ορθή λύση. Δικαιολογημένα τονίζει ότι η Ευρώπη έχει κοινή Κεντρική Τράπεζα, όμως δεν έχει κοινό Υπουργείο Οικονομικών. Και ότι σήμερα αναζητείται διέξοδος από την κρίση αποκλειστικά στα πλαίσια της εθνικής ρύθμισης αγορών και όχι της πανευρωπαϊκής ρύθμισης αγορών. Γι΄αυτό δημιουργείται αρκετά σοβαρή απειλή εξαιτίας του ότι σήμερα στις συνθήκες της κρίσης η κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών είναι διατεθειμένη εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σόρος είναι πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί, που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν υπερκτιμήσει την ικανότητα αυτοελέγχου ορισμένων κρατών. Για τα λάθη τους αναγκάζεται να πληρώσει όλη η Ευρώπη, πράγμα που προκαλεί κοινωνικές διαμαρτυρίες. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνονται εναντίον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της σωτηρίας των γειτόνων. Και αν σήμερα δεν ανατραπεί αυτή η τάση, προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος, η ίδια η ΕΕ απειλείται από χρεοκοπία.
Ο προφέσορας της Ρωσικής Οικονομικής Σχολής Ολέγκ Ζαμούλιν γενικά συμφωνεί με την άποψη του Σόρος, όμως σημειώνει ότι οι ίδιες οι δηλώσεις του επιχειρηματία μπορεί να αποτελούν πρόκληση με στόχο να κερδοσκοπήσει στη χρηματαγορά:
- Κάθε άλλο παρά κάθε λέξη του αποτελεί παιχνίδι. Ο Σόρος συχνά απλώς εκφράζει την άποψή του, όμως εμείς ξέρουμε επίσης ότι υπήρξαν περίοδοι, που έλεγε κάποιες φράσεις, οι οποίες προκαλούσαν κατάρρευση κάποιου νομίσματος. Γι΄αυτό πρέπει να βλέπουμε προσεκτικά τις δηλώσεις για τη μακροοικονομία ανθρώπου, ο οποίος παίζει στη χρηματαγορά. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρώ ότι λέει λογικά πράγματα. Εφόσον η Ευρώπη έχει κοινό νόμισμα, και οι χρηματιστικές αρχές πρέπει να έχουν μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των χώρων. Ίσως, ακόμα και με τη μορφή Υπουργείου Οικονομικών, μιά και η Κεντρική Τράπεζα είναι κοινή.
Ο Σόρος θεωρεί την οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας ουσιαστικά αναπόφευκτη. Όμως είναι σίγουρος ότι η Ευρώπη μπορεί να αποκομίσει πολύ επωφελές δίδαγμα και να μετατρέψει το κακό σε καλό, καθιστώμενη πραγματικά ισχυρή και ενωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...