Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Παγκόσμια Τράπεζα: «Σε επικίνδυνη φάση η παγκόσμια οικονομία»



Σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση» έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία, αφήνοντας πια πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Το πρόβλημα του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών είναι αυτήν τη στιγμή πιο ανησυχητικό από τις «μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» συνέπειες της υποβάθμισης του αμερικανικού αξιόχρεου που προκάλεσε πανικό στις αγορές.
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008», τονίζει ο Ζέλικ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian.
«Μέσα στις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες ημέρες, περάσαμε από μια δύσκολη ανάκαμψη-με μια καλή ανάπτυξη για τις αναδυόμενες οικονομίες και χώρες όπως η Αυστραλία και μια μικρότερη για τις πιο αναπτυγμένες χώρες- σε μια νέα και ππιο επικίνδυνη φάση», εξηγεί.
«Η κρίση στη ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά ο Ζέλικ, ο οποίος καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.
«Το μάθημα του 2008 είναι ότι όσο πιο πολύ περιμένουμε τόσο αυστηρότερα μέτρα πρέπει να ληφθούν», υπενθύμισε και κάλεσε το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διατηρήσει, παρά τις ταραχές, τα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι «πραγματικά απαραίτητα».
Ο Ζέλικ εκτιμά ότι η κρίση αυτή μεταφέρει «πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...