Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Μνημόνιο εξαθλίωσης ως το 2020

Νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το 2020, θα οδηγήσει σε εξαθλίωση και φτώχεια τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, θα κρατήσει τη χώρα μόνιμα στο τέλμα της ύφεσης και τελικά θα συμβάλει στην αύξηση αντί στη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, παρά το «κούρεμα» σημαντικού ποσού ομολόγων κατά 50%, συμφώνησε να υπογράψει η κυβέρνηση με την Τρόικα. 
Η συνταγή σκληρής λιτότητας θα εφαρμόζεται για πολλά ακόμη έτη βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας που θα υπογραφεί, όμως η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους θα επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς κάθε χρόνο θα νομοθετούνται πρόσθετα μέτρα περιορισμού των εισοδημάτων και αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα μειώνουν σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ, θα προκαλούν απώλειες αντί αυξήσεις φορολογικών εσόδων, θα διευρύνουν τα ελλείμματα και θα επιβαρύνουν αντί να ελαφρύνουν το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Η αποτυχία και του νέου αυτού προγράμματος είναι προδιαγεγραμμένη, αφού σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ίδια αποτυχημένη συνταγή που οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία το αρχικό Μνημόνιο Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου, το οποίο υπεγράφη με την Τρόικα τον Μάιο του 2010.


Τα 9 πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

Η εξοικονόμηση πόρων για την κάλυψη των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν, εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και εξαιτίας της καταστροφής που έχει υποστεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από τα διαρθρωτικά μέτρα του προηγούμενου Μνημονίου, θα επιδιωχθεί μέσω της εφαρμογής εντός του 2012 πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα προβλέπουν:
1
Ευρύ πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας και απολύσεων για άλλους 100.000 υπαλλήλους του δημοσίου τομέα εντός του 2012 και επιπλέον 200.000 μέχρι το τέλος του 2014 ή του 2015. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να αποφασιστούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες.

2
«Πάγωμα» των προσλήψεων σε όλο το δημόσιο τομέα, με σκοπό να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των απασχολουμένων και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η μισθολογική δαπάνη.

3
Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς καθηγητές, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές, διπλωματικούς υπαλλήλους και λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το επαχθές μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, θα επιβληθούν άμεσα από το 2012 περικοπές αποδοχών 10%-50%.

4
Νέες περικοπές-σοκ σε όλες τις συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Το ανώτατο όριο στο ύψος των συντάξεων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο και θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν μειώσεις-μαμούθ έως και 50% σε κύριες συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ! Σημαντικές θα είναι επίσης οι μειώσεις που θα επιβληθούν εκ νέου σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

5
Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς. Εναλλακτικά θα χρησιμοποιηθεί η λύση της αύξησης των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και περίθαλψη.

6
Πλήρη εξάλειψη του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα «απομεινάρια» του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του επιδόματος θέρους, που ανέρχονται σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα για τους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και σε 400, 200 και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ, θα καταργηθούν πλήρως!

7
Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους. Οι περικοπές θα επιβληθούν με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

8
Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

9
Επιβολή νέων αυξήσεων στις φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου για τους φορολογουμένους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες, της καθιέρωσης αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων και της επιβολής δραστικών περικοπών στις απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και μέσω επαχθών αλλαγών στο καθεστώς φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εισοδηματιών.

ANTINEWS 

2 σχόλια :

 1. Αν επιστρέψουµε στη δραχµή


  του Γιάννη Μαρίνου στο ΒΗΜΑ

  Λόγω ηλικίας έχω ζήσει τον πόλεµο του ’40 και την κατοχή από Γερµανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους, τη µετακατοχική ανέχεια και τον Εµφύλιο. Έτσι, καθώς άκουσα στην τηλεόραση αρχηγό κόµµατος και πολλούς άλλους να δηλώνουν ότι προτιµούν τη φτώχεια της δεκαετίας του ’50 αλλά µε αξιοπρέπεια, θεωρώ χρήσιµο να σας πληροφορήσω εκ πείρας αλλά εντελώς ενδεικτικά τι σηµαίνουν αυτά και κατά πόσον θα είναι ευχάριστα ως περιγράφονται.

  Προηγουμένως να υπενθυμίσω ότι η Ελλάς τελούσε υπό διεθνή οικονοµικό έλεγχο ακόµη και τη δεκαετία του ’70. Τα ανεξόφλητα αλλεπάλληλα δάνεια και οι 3-4 πτωχεύσεις µας, που επισήµως κηρύξαµε, αυτή την αυστηρή εποπτεία είχαν ως επακόλουθο. Επί πολλά χρόνια µετά τον πόλεµο ζούσαµε ως ζήτουλες εξαρτώμενοι από την αµερικανική βοήθεια και το Σχέδιο Μάρσαλ, η διατροφή µας βασιζόταν στη διανοµή ψωµιού και τροφίµων µε δελτία, τα ελάχιστα ευτελή ρούχα µας διακοσμούσαν µπαλώµατα, οι τσαγκάρηδες συντηρούσαν µε επιδιορθώσεις το µμοναδικό συνήθως ζευγάρι παπούτσια που είχαµε, ενώ οι χιλιάδες µανταρίστρες συντηρούσαν µε την τέχνη τους τα ελάχιστα ζευγάρια γυναικείες κάλτσες.

  Εισαγόµενα είδη ήταν...
  ελάχιστα και για γενική χρήση (π.χ. αυτοκίνητα δηµοσίας χρήσεως, πετρελαιοειδή). Καθώς οι εξαγωγές µας ήταν πάντα πενιχρές και ο τουρισμός ελάχιστος, δεν υπήρχε συνάλλαγµα για εισαγόμενα που δεν παράγονταν στην Ελλάδα.

  Και φυσικά τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν αδιανόητα, καθώς το σχετικό συνάλλαγµα διδόταν µε το σταγονόμετρο. Τα µμικρότερα παιδιά ντύνονταν µε τα αποφόρια των µμεγαλύτερων και σχεδόν όλοι µε δωρεές ξένων φιλανθρωπικών οργανισµών. Αυτοκίνητα ΙΧ και µμηχανάκια ήταν σχεδόν άγνωστο είδος.

  Στα σχολεία, µε 80 µαθητές σε κάθε τάξη κάναµε µάθηµα µε το παλτό και τα γάντια, καθώς ούτε καλοριφέρ υπήρχε, τα δε πορτοπαράθυρα έµπαζαν από παντού. Πάντως τα γράµµατα τα µαθαίναµε πολύ καλά και µπαίναµε στο Πανεπιστήμιο χωρίς φροντιστήρια.

  Ο κινηματογράφος ήταν η κύρια διασκέδασή µας και κάποια ελάχιστα πάρτι κατ’ οίκον. Τη διατροφή µας εξασφάλιζε όσο µμπορούσε η εγχώρια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς οι εισαγωγές ήταν αδύνατες χωρίς συνάλλαγµα. Αυτό θα συµβεί και τώρα αν σταματήσει ο δανεισµός µας από την τρόικα, ενώ οι αποδοχές των περισσοτέρων θα υποβαθμισθούν σε επίπεδα πλήρους ανέχειας.

  Οι νεότεροι θα µπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι σηµαίνουν όλα αυτά αν συνειδητοποιήσουν ότι τέρµα η βενζίνη για ΙΧ αυτοκίνητα και µόνο µε δελτίο κατ’ εξαίρεση, τέρµα οι φραπεδιές, τα φαστφουντάδικα, τα κινητά τηλέφωνα και γενικά τα ηλεκτρονικά και τα σινιέ ρούχα γυναικών, ανδρών και παιδιών. Φυσικά τα εισαγόμενα καλλυντικά αλλά και τα εκ της αλλοδαπής τρόφιµα και φάρµακα θα µειωθούν µέχρις εξαφανίσεως. Θα ξαναγίνουν άγνωστο είδος και οι ξένοι προπονητές και παίκτες ποδοσφαίρου και µπάσκετ, αφού κανένας δεν θα δέχεται να πληρώνεται σε δραχµές. Θα ξεχάσουµε και πάλι τα τουριστικά ταξίδια µας και δεν θα µπορούν οι φανατικοί φίλαθλοι να συνοδεύουν τις οµάδες τους στο εξωτερικό.

  Και το σημαντικότερο: οι τράπεζες θα περιορίσουν στο ελάχιστο τα δάνεια, καθώς θα τους λείπουν οι καταθέσεις µας. Και µόνη µας ελπίδα θα είναι να διατηρηθεί ο τουρισμός προς την Ελλάδα, αν δεν τον παρεμποδίζει κι αυτόν το ηρωικό ΠΑΜΕ και οι αγωνιστικές απεργίες. Και θα γνωρίσουμε και πάλι τη χαρά της υποδοχής των εμβασμάτων από τα ξενιτεµένα παιδιά µας, που ήδη άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

  Και φυσικά θα εκλιπαρούµε όπως και τώρα τη βοήθεια των ξένων χωρίς αξιοπρέπεια και, το χειρότερο, χωρίς ελπίδα φωτός για το αύριο, αν η βία και το αίµα δεν προλάβουν να µας διαλύσουν ως χώρα.

  ΥΓ.: Τα εκ πρώτης όψεως ανακουφιστικά που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες µάλλον θα ενισχύσουν το κίνηµα των «Αγανακτισμένων», που επαγγέλλονται την αξιοπρεπή πτώχευση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ωραίο το άρθρο που δημοσίευσε το ΒΗΜΑ, άλλη μία άσκηση υποταγής και αποχαύνωσης του Ελληνικού λαού με ένα βασικό όπλο ΤΗΝ ΣΥΓΚΊΝΗΣΗ!
  Ο αφηγητής περιγράφει την μεταπολεμική Ελλάδα, η Ελλάδα όμως της Μεταπολίτευσης είναι ένα διαφορετικό θέμα με διαφορετικές προεκτάσεις και συγκυρίες, και σε καμία περίπτωση δεν ομοιάζουν ούτε συγκρίνονται!
  Όσον αφορά το κίνημα τον με το ζόρι Αγανακτισμένων.... ας περιμένουμε τον πραγματικό κίνημα των Ελλήνων όταν πραγματικά θα εξεγερθούν που θα είναι απ΄ευθείας των Εξαθλιωμένων......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...