Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ο ξένος Τύπος για την απεργία στην Ελλάδα




Ανάμεσα στα πρώτα θέματα πολλών διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται οι σημερινές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ αναλυτές επιχειρούν να προσεγγίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη.

«Αρχίζει η γενική απεργία εναντίον των περικοπών στις δαπάνες» τιτλοφορείται το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC. «Γενική απεργία πραγματοποιείται στην Ελλάδα, προσγειώνοντας πτήσεις, διακόπτοντας τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και κλείνοντας γραφεία και καταστήματα», αναφέρει, κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

«Τα συνδικάτα θα σας πουν ότι είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και περίπου 18 μήνες, όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να λάβει το πρώτο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ», επισημαίνει απεσταλμένος του δικτύου στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται εν μέσω ισχυρότατων πιέσεων και από το εξωτερικό καθώς «η απειλή της εξάπλωσης δεν είναι πλέον απειλή-είναι εδώ».

Πρώτο θέμα είναι οι κινητοποιήσεις και στο CNN, που σε ρεπορτάζ αναλύει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. «Καθώς η ύφεση και η ανεργία ταράσσουν συθέμελα την Ελλάδα, το ποσοστό αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 40% και οι κοινωνικοί λειτουργοί βλέπουν άνοδο των νέο-άστεγων- ανθρώπων της μεσαίας τάξης που έχουν χάσει τη δουλειά τους καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται», επισημαίνει.

«Δεκάδες χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που αναμένεται να εγκριθούν από τους βουλευτές εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ», επισημαίνουν στο κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας τους οι Financial Times.

«Έλληνες εργαζόμενοι αρχίζουν διήμερη απεργία εναντίον της λιτότητας», τιτλοφορείται ανταπόκριση των New York Times. «Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι απείχαν από τις δουλειές τους την Τετάρτη κατά την έναρξη διήμερης γενικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο γύρο μέτρων λιτότητας που πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει ζωτικής σημασίας βοήθεια και να αποτρέψει μία χρεοκοπία που θα συγκλόνιζε την ευρωζώνη», αναφέρει.

«Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι, φοιτητές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας σε μία μαζική διαδήλωση εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστούν στο κοινοβούλιο της Πέμπτη», επισημαίνει η Wall Street Journal. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών καθώς πλήθος διαδηλωτών έκλεισαν τις τρεις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Σαββατοκύριακου, ο Μάρτιν Γουλφ διερωτάται στους Financial Times αν οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. «Μέσα στην ευρωζώνη, η ρύθμιση των ανισορροπιών παραμένει αναγκαία. Όμως είναι επίσης πολύ δύσκολη, γιατί δεν υπάρχει πια η ισοτιμία. Στη θέση της, υπάρχει η προσαρμογή μέσα από την ύφεση και τη χρεοκοπία. Μία νομισματική ένωση με δομικούς μερκαντιλιστές στο κέντρο της απειλεί με μόνιμη ύφεση στην περιφέρεια. Η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι η πραγματική θεραπεία. Μπορεί να γίνει; Αναρωτιέμαι» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Σε άρθρο του στους Times, ο Ανατόλ Καλέτσκι επισημαίνει ότι η ευρωζώνη μπορεί να σωθεί αν γίνει ολοκληρωμένη πολιτική ομοσπονδία, με την εξουσία να δανείζεται και να ασκεί βέτο στις αποφάσεις των μελών της για τη δημοσιονομική πολιτική.

«Με κάθε διαδοχική κρίση, οι ηγέτες της ευρωζώνης έρχονται πιο κοντά στο να παραδεχθούν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευθύνη για τον εθνικό δανεισμό και τις δαπάνες, ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να υποβληθούν σε κεντρικό έλεγχο. Αφού στάθηκαν στο χείλος της αβύσσου της διάλυσης της ευρωζώνης αυτό το καλοκαίρι, η γερμανική και γαλλική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ έχει πλέον προετοιμάσει τον εαυτό της για το άλμα που απαιτεί μια πλήρης ομοσπονδία», τονίζει ο αρθρογράφος.

Le Monde: Η μεγαλύτερη Γενική Απεργία στην Ελλάδα από το Μνημόνιο
Τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα καλύπτει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που αναφέρεται εκτενώς στη Γενική Απεργία στη χώρα μας.
«Πτήσεις ακυρώθηκαν, μουσεία και σχολεία έκλεισαν, τα ταξί και τα πλοία έχουν απεργία. Πάνω από 125.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αστυνομία, εκ των οποίων οι 52.000 έχουν περικυκλώσει τη Βουλή στην Αθήνα. Σημαντικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την πάτρα. Είναι η πιο μεγάλη Γενική Απεργία στην Ελλάδα, από τότε που άρχισαν τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, ενώ αναφέρθηκαν περιστατικά με ρίψεις μολότοφ γύρω από το Κοινοβούλιο».
Η Ελλάδα, που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, βρίσκεται ήδη στο «ρελαντί» εδώ και δυο εβδομάδες, λόγω των κινητοποιήσεων όλων των συντεχνιών –μεταξύ των οποίων οι τελωνειακοί, οι δημοσιογράφοι και οι οδηγοί απορριμματοφόρων- θα παραλύσει πλήρως αυτές τις 48 ώρες, λόγω της απεργίας των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που έχει σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την έγκριση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Την ίδια ώρα, η Βουλή συζητά για νέα μέτρα λιτότητας, που θα εγκριθούν την Πέμπτη, πριν τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, στο τέλος της εβδομάδας.

Γερμανικά ΜΜΕ για την Ελλάδα: "Η μητέρα όλων των απεργιών"
Εκτενείς αναφορές και σχόλια αφιερώνει ο γερμανικός τύπος στην γενική απεργία στην Ελλάδα. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι: «Ημέρα οργής», «Απεργίες παραλύουν την Ελλάδα», «Οι Έλληνες απεργούν πάνω σε βουνά σκουπιδιών», «Η μητέρα όλων των απεργιών».
«Ημέρα οργής, η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild:
«Η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια και τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια – από αρχές της εβδομάδας η κατάσταση προϊδέαζε για το τι θα ακολουθήσει σήμερα. Με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από τότε που ξέσπασε η κρίση, τα συνδικάτα επιδιώκουν να παραλύσουν τη χώρα και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το νέο πρόγραμμα περικοπών της κυβέρνησης».
«Τα θύματα των περικοπών καλούν σε υπερ-απεργία», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του περιοδικού DerSpiegel.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο καλείται αυτή την εβδομάδα να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Μόνον εάν οι βουλευτές συναινέσουν στο νέο πρόγραμμα περικοπών, θα συνεχίσει να ρέει η βοήθεια δισεκατομμυρίων. Οι πολίτες εκτονώνουν το θυμό τους μέσω γενικής απεργίας και τα (ελληνικά) μέσα ενημέρωσης υποθάλπουν την οργή για τους Γερμανούς».
Το σχόλιο της Südeutsche Zeitung του Μονάχου για την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου: «Ακόμη δεν είναι σαφές εάν θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Δεν είναι λίγοι που αρέσκονται σε αυτή την ανασφάλεια. Δεν σκέφτονται καν να στηρίξουν την κυβέρνηση στις προσπάθειες που καταβάλει» αναφέρει η εφημερίδα.
ABC Αυστραλίας: Πέφτει η κυβέρνηση Παπανδρέου

Με αυτόν τον τίτλο, αναμεταδίδει το Αυστραλιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων ABC την απεργία στην Ελλάδα. Κι ενώ η εικόνα δείχνει τις συμπλοκές των ΜΑΤ με τους πολίτες, ο ανταποκριτής επαναλαμβάνει συνεχώς πως η κυβέρνηση Παπανδρέου πέφτει, πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να κρατιέται κάτω από τέτοια πίεση των πολιτών. Ο ίδιος ανταποκριτής αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες του μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναμένεται ανά πάσα στιγμή η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Υπάρχουν πολιτικά χρέη που κρατούν τον ΓΑΠ στην εξουσία

Για όσους γνωρίζουν, όμως, την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα και την πολιτική αναλγησία της κυβέρνησης Παπανδρέου, είναι σαφές πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα πέσει, αλλά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο που διαθέτει (ή θα της διατεθεί) να κρατηθεί γαντζωμένη στην εξουσία, αφού μία βίαιη πτώση της θα σημάνει πολύ σοβαρές επιπτώσεις (κυρίως ποινικές) για τους μετέχοντες σε αυτήν. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέυ εξασφαλίσει ομαλή διαδοχή στην πολιτική σκηνή, τότε και μόνο τότε θα αποχωρήσει, λένε πολιτικοί αναλυτές. Κάποιοι άλλοι, όμως, αναφέρονται σε "υποχρεώσεις" που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί και πως μέχρι να υλοποιηθεί όλο το πακέτο του "χρέους" ο Γιώργος Παπανδρέου να βρίσκεται στην πρωθυπουργία...

http://kostasxan.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...