Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ένας υπέροχος κόσμος από το Very Lange Telescope στην Χιλή (Video)


Η διάταξη του VLT (Very Large Telescope) συνιστά ένα ευρωπαϊκό δίκτυο αστρονομίας το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία το 1998. Απαρτίζεται από τέσσσρα μεγάλα τηλεσκόπια το  Antu, το Kueyen το Melipal και το Yepun τα οποία είναι διατεταγμένα σε φάση έτσι ώστε να μπορούν να δουλεύουν συνδυαστικά ή και μεμονωμένα.

Συνδυαστικά διατηρούν τη δυναντότητα να γωνιακής ανάλυσης 1 milliarsec κάτι που σε απλά λόγια σημαίνει πως είναι σε θέση να διακρίνουν το κενό ανάμεσα στα δύο μπροστινά φώτα ενός αυτοκινήτου εάν αυτό υποθετικά βρισκόταν στη...Σελήνη. Το VLT δημιουργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό νότιας παρατήρησης (ESO) και βρίσκεται στο όρος Cerro Paranal σε ύψος 2635 μέτρων  στην έρημο Atacama στην βόρεια Χιλή, όπου υπάρχει ένας από τους «σκοτεινότερους» και καθαρότερους ουρανούς στον πλανήτη για να παρατηρήσει κανείς τον κόσμο γύρω από αυτόν.

Στο πραγματικά εκπληκτικό βίντεο μπορείτε να δείτε τον κόσμο αυτόν όπως δείχνει να περιστρέφεται εξαιτίας της κίνησης της Γης. Το βίντεο έχει γίνει με συμπύκνωση του χρόνου και δεν πρόκειται για την εικόνα από ένα πλανητάριο, αλλά για την πραγματική εικόνα που τα πλανητάρια προσπαθούν να αποδώσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...