Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Υδρογονάνθρακες: 500 δις. ευρώ από τα κοιτάσματα της νότιας Κρήτης



Την εκτίμηση ότι από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν νότια της Κρήτης, το εισόδημα της Ελλάδας σε βάθος 25ετίας θα φτάνει τα 500 δισ. ευρώ, εξέφρασε τη Δευτέρα ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας σε εκδήλωση στα Χανιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο κ. Φώσκολος δήλωσε ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, ωστόσο διαθέτει σύγχρονα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ΝΑ έως ΝΔ της Κρήτης και γεωλογικούς σχηματισμούς νότια της νήσου, που περικλείουν στερεό αέριο και σε πέντε με δέκα χρόνια, ένα μέρος του θα είναι εκμεταλλεύσιμο.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αξιολόγηση γεωλογικών και γεωχημικών στοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 km2, με μεγάλο μέρος τους να βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Επίσης, ξένες επιστημονικές δημοσιεύσεις συνηγορούν στο ότι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στους γεωλογικούς σχηματισμούς έκτασης 60.000 Km2, περικλείεται στερεό αέριο μεγέθους 30 τρισ. m3.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο καθηγητής επισήμανε πως με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ΝΔ έως ΝΑ της Κρήτης η Ελλάδα θα αλλάξει ρόλο και από κράτος – καταναλωτής υδρογονανθράκων θα καταστεί κράτος – παραγωγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...