Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΝΟΠΛΙΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΑΘΗΝΑΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ undefined
Οι σύνθετοι θώρακες των επιφανέστερων πολιτών της Αθήνας ήταν επενδεδυμένοι με αλληλοεπικαλυπτόμενες ορειχάλκινες φολίδες ποικίλων μεγεθών ενώ οι παρυφές των διαφόρων τμημάτων διακοσμούντο με ζωηρόχρωμα μοτίβα. Η κορινθιακή περικεφαλαία του αξιωματικού είναι δίχρωμη με το θόλο της να έχει αφεθεί στο χρώμα του ορείχαλκου και την προσωπίδα να έχει βαφτεί μαύρη για λόγους εντυπωσιασμού. Ο υπερυψωμένος λοφιοστάτης του κράνους προσδίδει μεγαλύτερο ανάστημα στον αξιωματικό, ενώ η μεταλλική οθόνη της ασπίδας του είναι διακοσμημένη με τη λευκή ταυροκεφαλή, ένα από τα αγαπημένα εμβλήματα των αθηναίων.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 
Φέρει λοφιοφόρο κράνος αττικού τύπου, ελαφρύ λινοθώρακα με δερμάτινες πτέρυγες, ψηλές ορειχάλκινες περικνημίδες και ασπίδα τύπου '' όπλον '', στην οθόνη της οποίας έχει προσαρμοστεί μάλλινο παραπέτασμα για την προστασία των κάτων άκρων από τα εχθρικά βέλη. Τα επιθετικά του όπλα είναι το μακρύ νυκτικό δόρυ και το νυκτικό /θλαστικό ξίφος.

ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ 
Ο λακεδαιμόνιος πολέμαρχος φέρει κορινθιακό κράνος με το χαρακτηριστικό αντεστραμμένο δωρικό λοφίο, οπλική ασπίδα με απεικόνιση κεφαλής ταύρου (θεωρείται ένα από τα οκτώ εμβλήματα που χαρακτήριζαν τις σπαρτιατικές ''μόρες''), πρώιμο μυώδη θώρακα και ορειχάλκινες περικνημίδες.
ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ 
Ο σπαρτιάτης αξιωματικός φέρει μυώδη θώρακα με μεταλλικές επωμίδες, ανοικτό κράνος τύπου '' πίλου'' με το χαρακτηριστικό αντεστραμμένο λοφίο των Δωριέων βαθμοφόρων, ασπίδα τύπου ''όπλον'' με το γράμμα Λ (Λακεδαίμονα) στην εξωτερική της επιφάνεια και ορειχάλκινες περικνημίδες με δερμάτινους ιμάντες στήριξης στη βάση των επιγονατίδων.

ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 
'Ολοι οι σπαρτιάτες οπλίτες αυτής της περιόδους των Μηδικών πολέμων έφεραν ενδύματα ερυθρού χρώματος, ορειχάλκινο κωδωνόσχηνο θώρακα, περικνημίδες, ασπίδα τύπου ''όπλον'' και κλειστό κορινθιακό κράνος.

ΟΠΛΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ undefined
Οι περισσότεροι Πλαταιείς πολεμιστές ήταν ηλικίας 18 - 25 ετών και φορούσαν μακριές χλαμύδες, έφεραν κορινθιακά κράνη χωρίς διακοσμητικά στοιχεία, ορειχάλκινες ψηλές περικνημίδες και ασπίδες τύπου ''όπλον'' ή βοιωτικούς θυρεούς.

ΣΙΚΥΩΝΟΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ undefined
Ο κλασικός έλληνας πεζοναύτης του 5ου π.Χ. αιώνα έφερε μόνο τη στοιχειώδη αμυντική θωράκιση (ασπίδα και κράνος ) ώστε να μπορεί να κολυμπήσει με ασφάλεια και χωρίς περιττό βάρος σε περίπτωση βύθισης του πλοίου στο οποίο επέβαινε. Το επιθετικό του όπλο ήταν η βαριά τιμητική μάχαιρα, χαρακτηριστικό όπλο των Μηδικών πολέμων.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ 
Ο προστάτης θεός των Ηλείων, ο Δίας και το σύμβολό του ο αετός, απεικονίζονταν στις οπλιτικές ασπίδες.Οι επίλεκτοι οπλίτες της Ηλείας έφεραν λοφιοφόρες περικεφαλαίες θρακοφρυγικού τύπου με διακοσμημένο ''αέτωμα'' επάνω από το γείσο. Η πανοπλία συμπληρώνεται από χαρακτηριστικό μυώδη θώρακα που φοριέται επάνω από δερμάτινη σπολάδα με πτέρυγες.

ΘΗΒΑΙΟΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 
Η συγκεκριμένη αναπαράσταση βασίζεται σε βοιωτικά νομίσματα, ο οπλίτης φέρει ιδιόμορφη βοιωτική περικεφαλαία με πλατύ γείσο και παραγναθίδες, τη δερμάτινη εκδοχή του μυώδους θώρακα επάνω από τη χαρακτηριστική σπολάδα με τις πτέρυγες, οπλιτική ασπίδα που έχει ως έμβλημα την κορύνη (ρόπαλο) του Ηρακλή, ψηλές δερμάτινες μπότες (έξω από τα όρια της βοιωτίας οι ψηλές μπότες ήταν χαρακτηριστικό των ιππέων) το κλασικό νυκτικό δόρυ της φάλαγγας και ξίφος.

ΑΜΜΙΠΟΣ 

_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...