Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Ιταλία μόλις πτώχευσε χρηματοπιστωτικά...


Οι ειδήσεις είναι δραματικές καθώς το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας αυτή τη στιγμή πλησιάζει το 7,5% ενώ πάνω από τα επίπεδα του 7% η χώρα ΔΕΝ μπορεί να αντέξει το δανεισμό από τις αγορές κεφαλαίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δανειζόμενη σε αυτά τα επίπεδα το κόστος για τη χώρα θα είναι μεγαλύτερο των 60 δις έναντι των υπολογισμών για τα επόμενα δύο χρόνια με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να γίνει απαραίτητη η λήψη πολύ σκληρών δημοσιονομικών μέτρων κάτι το οποίο θα αποσταθεροποιήσει πολιτικά τη χώρα ακόμη περισσότερο.
Αυτή τη στιγμή η Ιταλία χρηματοπιστωτικά έχει ήδη πτωχεύσει. Η μόνη ελπίδα είναι μία θεαματική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να αποκλιμακωθεί η πίεση στα ομόλογα της χώρας.

Οι προοπτικές για την Ιταλία δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, τονίζουν οι αναλυτές καθώς η χώρα έχει πλέον φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή και η ευρωζώνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στη χώρα.

Όπως σημειώνει η Barclays, η ευφορία στις αγορές μπορεί να επέστρεψε για πολύ λίγο λόγω των νέων της παραίτησης Μπερλουσκόνι, ωστόσο τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην χώρα τις τελευταίες ημέρες, αποκαλύπτουν και μαθηματικά πως η χώρα έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού.

Σύμφωνα με τον οίκο, αν και οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, δεν μπορούν πλέον να εμποδίσουν το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη και η λιτότητα δεν μπορούν να εξαλείψουν το δυσθεώρητο πλέον κόστος του χρέους της Ιταλίας. Ήδη το 5,5% σε ότι αφορά τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με την Barclays, αποτελούν το σημείο του game over για τη χώρα. Ο κίνδυνος είναι πως τα υψηλά επιτόκια θα ενισχύσουν της ανησυχίες γύρω από το ιταλικό πρόβλημα, και θα οδηγηθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Η Barclays ανησυχεί επίσης για το ότι όλα δείχνουν πως θα υπάρξει σημαντικό πιστωτικό γεγονός από την ιταλική κατάσταση η οποία δεν θα ήταν καθόλου αδιανόητο να οδηγηθεί σε default. Οι αποφάσεις της ευρωζώνης για το EFSF αποτελούν ένα βήμα μπροστά, όμως σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Ο χρόνος έχει τελειώσει και οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν πλέον για να σπάσουν την αρνητική δυναμική που έχει αρχίσει και ξετυλίγεται στην αγορά. Οι επενδυτές δεν έχουν πλέον την υπομονή να περιμένουν να «δουλέψει» η λιτότητα και η ανάπτυξη. Το συμπέρασμα λοιπόν, σύμφωνα με την Barclays είναι πως η ΕΚΤ πρέπει οπωσδήποτε να παρέμβει, να τυπώσει χρήμα και να αγοράσει ομόλογα.

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, η ευρωζώνη δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξει την Ιταλία Το δίχτυ ασφαλείας που δημιούργησε, το EFSF, δεν θα δουλέψει. Θα παρουσιάσει σημαντικές δυσκολίες εφαρμογής, αφού οι επενδυτές ομολόγων θα χρειαστούν επέκταση της ασφάλειας και οι «ξένοι» επενδυτές δεν θα θελήσουν με τίποτα να επενδύσουν σε μία περιοχή η οποία δεν έχει καμία προοπτική σταθερότητας. Η σύνοδος του G20 την περασμένη εβδομάδα απέτυχε να φτάσει σε μία αξιόπιστη και γερή συμφωνία για την οικονομική στήριξη της ευρωζώνης. Επιπλέον, το EFSF πρόσφατα ακύρωσε τις δημοπρασίες ομολόγων και οι αποδόσεις των ομολόγων του EFSF έχουν αρχίσει και αυξάνονται σημαντικά.

Εντωμεταξύ, όπως τονίζει η Merrill Lynch, διάφορα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών που δεν έχουν εφαρμόσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Mersch, για παράδειγμα προειδοποίησε πως EKT συζητά να βάλει τέλος στις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων και θα το κάνει εάν θεωρήσει ότι η Ιταλία δεν υιοθετεί της μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.

Συνολικά, καταλήγει ο οίκος, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της ευρωζώνης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προσφέρουν στήριξη στην Ιταλία, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...