Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να γλιτώσουν ο Παπανδρέου και η παρέα του


Αισθήματα θλίψης προκάλεσε η χθεσινή εικόνα του νέου υπουργικού συμβουλίου, που ορκίστηκε υπό τον Λουκά Παπαδήμο και αφού πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τη συνέχεια των σκληρών μέτρων που απαιτούν οι δανειστές της χώρας.

Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ολιγομελής είναι, σε αντίθεση με τις αρχικές δεσμεύσεις Παπαδήμου. Αριθμεί συνολικά 48 συν ένα μέλη (καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες), κάτι που από μόνο του δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις. Την ώρα που φερόμενος σκοπός της είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η ίδια δεν συγκροτήθηκε με πνεύμα λιτότητας και περιστολής των εξόδων!
Ο κ. Παπαδήμος (ο οποίος έπλεξε και χθες το εγκώμιο του κ. Παπανδρέου για «τη μεγάλη προσπάθειά του») ηγείται ενός σχήματος το οποίο διατηρεί ατόφιο το χρώμα ΠΑΣΟΚ, αφού παρέμειναν σχεδόν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί (με περιορισμένες εξαιρέσεις) στις θέσεις τους. Θα συνεχίσουν δηλαδή να ασκούν την εξουσία (ώσπου να φτάσει η ώρα των εκλογών) τα ίδια πρόσωπα που μαζί με τον Γ. Παπανδρέου ευθύνονταν έως τώρα για την πορεία της χώρας. Φαίνεται μάλιστα ότι οι πανούργοι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν πάση θυσία τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν τις δικές τους ευθύνες και αμαρτίες. Επίσης είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί η κυβέρνηση αυτή ως ασπίδα για να αποτραπεί η διερεύνηση των πάσης φύσεων ευθυνών του κ. Παπανδρέου (ακόμη και η παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο) τώρα που έχασε την πρωθυπουργία.
Ο κ. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει ως ασπίδα και το ΠΑΣΟΚ, τα γραφεία του οποίου στην οδό Ιπποκράτους επισκέφθηκε χθες, αμέσως μετά την «παράδοση» του Μαξίμου στον κ. Παπαδήμο, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.
Η κίνηση αυτή συνδέεται και με το άγριο παρασκήνιο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα τόσο ο Θ. Πάγκαλος (που έως χθες το πρωί βρισκόταν εκτός λίστας) όσο και ο Ευ. Βενιζέλος διατήρησαν τις θέσεις των αντιπροέδρων εκτοξεύοντας απειλές και «περίεργα» υπονοούμενα προς τον κ. Παπανδρέου αναφορικά με συγγενικά του πρόσωπα. Τώρα οι συγκρούσεις αυτές αναμένεται να μεταφερθούν στο εσωκομματικό πεδίο.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από Γιώργο με «απόλυση» όσων δεν του είναι χρήσιμοι
Στη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν απεικονίζονται μόνο οι συνέπειες από τις εμφύλιες συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντανακλάται και η εκδικητικότητα του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι σε πρόσωπα που δεν στάθηκαν στο πλευρό του ή τον ζημίωσαν με επιλογές που αποδείχτηκαν καταστροφικές για τον ίδιο. Το συμπέρασμα αυτό δεν προκύπτει μόνο από την υποβάθμιση αυτών που έμειναν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και από τον αποκλεισμό άλλων, που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη μεταχείριση που τους επιφύλαξαν οι «διαπραγματευτές» του ΠΑΣΟΚ στο παζάρεμα των θέσεων με τα άλλα κόμματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να μην απομακρυνθούν από την κυβέρνηση πρόσωπα που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουν εκφράσει την απόλυτη στήριξή τους προς το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται «να μπούνε μπροστά» για να τον υπερασπιστούν στη μάχη που έχει ήδη ξεκινήσει για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Αλλωστε η κίνησή του να μεταβεί στα γραφεία της Ιπποκράτους χθες το απόγευμα για να συναντηθεί με τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λ. Αγιάλα μετετράπη σε εντυπωσιακό σόου, σηματοδοτώντας την πρόβα τζενεράλε για την επαναδιεκδίκηση της αρχηγίας.
Αυτά τα πρόσωπα είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Μανώλης Οθωνας, ο Θάνος Μωραΐτης.
Αντιθέτως ο Γιώργος Παπανδρέου ενθάρρυνε είτε την απομάκρυνση είτε την υποβάθμιση ή επέδειξε αδιαφορία για την τύχη άλλων μελών της απελθούσας κυβέρνησής του. Θύματα αυτής της στάσης του κ. Παπανδρέου έπεσαν ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος απομακρύνθηκε στα δύσκολα από κοντά του, ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος χρεώθηκε και την γκάφα του δημοψηφίσματος, ενώ στην τύχη τους αφέθηκαν οι Πάνος Μπεγλίτης και Γιάννης Ραγκούσης, με τον τελευταίο να κερδίζει την παραμονή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα ελέω της συμπόρευσής του με τους Αννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέα Λοβέρδο. Ο Γ. Ραγκούσης ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο για τα νέα του καθήκοντα. Μάλιστα σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν μπήκε στη λογική να κάνει παζάρια και να θέσει όρους. 
Στη θέση του αντιπροέδρου παρέμεινε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος δεν ήταν στα αρχικά πλάνα των σχεδιαστών της «συγκυβέρνησης» και επωφελήθηκε από το γεγονός ότι ο Σ. Δήμας πήγε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Το περιβάλλον του κ. Παπαδήμου, αλλά και εκλεκτοί υπουργοί του, όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Ο περίφημος νόμος Γιαννίτση για το ασφαλιστικό επί Σημίτη είχε πολεμηθεί από τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. 
Σφόδρα ενοχλημένος φέρεται ο Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος αποδίδει την αποπομπή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όχι τόσο στο γεγονός ότι είχε διατυπωθεί η επιθυμία να περιέλθει στην ευθύνη της Ν.Δ. αλλά σε... συμφέροντα. Βέβαια ο ίδιος είχε αντιληφθεί ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για έξοδό του από την κυβέρνηση από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν ο Νίκος Αθανασάκης τού τηλεφώνησε για να δεχτεί να είναι αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σε κυβέρνηση υπό τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Η απάντηση του Π. Μπεγλίτη στον Ν. Αθανασάκη ήταν αρνητική και μάλιστα σε έντονο ύφος. Στην οικονομική διαπλοκή φέρεται να απέδωσε τις εξελίξεις και ο Χάρης Καστανίδης, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο φέρεται να περιέγραψε ενώπιον τρίτων ως «άνθρωπο των τραπεζιτών και των συμφερόντων».
Γιώργος Κατσίγιαννης

Ο Σταυρόπουλος (του ΣτΕ) επιβραβεύτηκε για το «συνταγματικό» Μνημόνιο
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας βρέθηκε υπουργός Επικρατείας ο δικαστής που είχε κρίνει το Μνημόνιο συνταγματικό. Ενδιάμεσος σταθμός του ήταν η θέση του νομικού συμβούλου στο γραφείο του τέως πλέον πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ο 65χρονος δικαστικός Γιώργος Σταυρόπουλος, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατάφερε με μία φιλομνημονιακή του ψήφο να αναλάβει καθήκοντα νομικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τελικά υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση του «φυσικού διαδόχου» του, Λ. Παπαδήμου. Δεν είχαν κλείσει, φαίνεται, οι λογαριασμοί με τους κυβερνώντες, παρότι και στο παρελθόν ο Γιάννης Ραγκούσης τον είχε τοποθετήσει στη θέση του προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον Καλλικράτη, την ώρα που εκ της θέσεώς του ως αντιπροέδρου του Γ΄ Τμήματος έφταναν στο γραφείο του όλες οι παραπλήσιες υποθέσεις (αιτήσεις ακυρώσεων κ.λπ.). Αφήνοντας έπειτα από δεκαετίες το δικαστικό σώμα, ο κ. Σταυρόπουλος είχε την επόμενη κιόλας μέρα της παραιτήσεώς του αποδεχτεί θέση νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, εν όψει τάχα των προετοιμασιών για την προγραμματιζόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Τόσο σε εκείνη όσο και στη σημερινή του θέση, πάντως, εικάζεται ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης -τότε, αλλά και τώρα- Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Ο κ. Σταυρόπουλος πάντως, παρότι από χθες ανέλαβε χρέη υπουργού Επικρατείας, δεν θα ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, το πρόσωπο του οποίου αναζητείται ακόμα και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών. Για την ιστορία πάντως, γεννήθηκε το 1946 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1971. Στον βαθμό του αντιπροέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προήχθη προ δωδεκαετίας, τον Ιούνιο του 1999, ενώ, αν είχε παραμείνει στη θέση του, θα αποχωρούσε σε δύο χρόνια από σήμερα.

Αντ. Σαμαράς: Εκλογές σε εκατό μέρες! 
«Εκλογές 19 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η βαλβίδα ασφαλείας για να εκφραστεί η κοινωνία. Γιατί, όταν δεν εκφράζεται η κοινωνία, τότε έρχεται πιο κοντά η κοινωνική έκρηξη». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς χθες το βράδυ επιχείρησε να βάλει τέλος στην παραφιλολογία περί μετακίνησης της ημερομηνίας των εκλογών.
Ο κ. Σαμαράς με τη δήλωσή του έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει το παιχνίδι πάνω του και απευθύνθηκε στην κοινωνία, επιχειρηματολογώντας για τις αποφάσεις που πήρε τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κανένα κόμμα αντιπολίτευσης: Να αλλάξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό στο μέσον της τετραετίας. Αντί να έχουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε τρεις μήνες εκλογές».
Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των θέσεων που υποστηρίζει και είναι απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται τονίζοντας ότι «δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάζεις» και προσέθεσε: «Στο τέλος αυτού του δρόμου θα ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Δεν υπόσχομαι τίποτε. Σας κοιτώ στα μάτια -όλους σας- και σας λέω: “Υπάρχει τρόπος να βγούμε από τον σημερινό εφιάλτη”».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι δεν θέλησε παραπάνω συμμετοχή σε αυτήν την κυβέρνηση, δεν θέλησε συγκυβέρνηση και ο «καθένας καταλαβαίνει το γιατί».
Τέλος, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας «χωρίς όμως να δεχτούμε ταπεινώσεις και προσβολές, ούτε για τον λαό μας ούτε για το δημοκρατικό μας πολίτευμα».
Νίκος Ελευθερόγλου

«N.Y. Times»: Ο Παπαδήμος άνθρωπος του παρασκηνίου και «σκιά» του Τρισέ
Τσιράκι του Ζαν Κλοντ Τρισέ και περίπου αγοραφοβικός. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε κανείς να συμπυκνώσει το νόημα της περιγραφής που επιφύλαξε στον Λουκά Παπαδήμο η αμερικανική εφημερίδα «New York Times». Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ, που εστιάζει τόσο στην επαγγελματική σταδιοδρομία όσο και στην προσωπικότητα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδήμος έμενε πάντα πίσω από τους προβολείς και ενστερνιζόταν απόλυτα τις απόψεις του κεντρικού ευρωπαϊκού τραπεζικού ιδρύματος όπου εργάστηκε. «Στις μηνιαίες συνεντεύξεις Τύπου της ΕΚΤ, ο κ. Παπαδήμος άφηνε τα φώτα της δημοσιότητας αποκλειστικά στον τότε πρόεδρο Ζαν Κλοντ Τρισέ. Η συνεισφορά του κ. Παπαδήμου στη διάρκεια της 8ετούς θητείας του ήταν κυρίως αθέατη για τους απέξω. Κι όμως είχε, για παράδειγμα, ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ομάδας, η οποία έχει διευρυμένη εξουσία να ελέγχει την ευρωπαϊκή οικονομία και το οικονομικό σύστημα και να χτυπάει το καμπανάκι στην περίπτωση που εμφανίζονται προβλήματα» αναφέρει μεταξύ άλλων η αμερικανική εφημερίδα. Και συνεχίζει καταγράφοντας τις απόψεις και τις θέσεις του: «Στην κεντρική τράπεζα, ο κ. Παπαδήμος ήταν πιστός στην επίσημη γραμμή, που έλεγε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει τους δανειστές, να κάνει περικοπές στα δημόσια έξοδα και να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της. Θα είναι όμως δύσκολο να μείνει πιστός σε αυτή την άποψη από τη θέση του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η λιτότητα ευθύνεται για την άγρια οικονομική ύφεση και οι ιδιώτες δανειστές της χώρας έχουν ήδη συμφωνήσει σε “κούρεμα” της τάξης του 50%».

Οι πρόθυμοι του ΛΑΟΣ δικαιώθηκαν
Υστερα από πολλαπλές πιρουέτες, ο ΛΑΟΣ πέτυχε τελικά να τοποθετήσει τέσσερις βουλευτές του σε κυβερνητικά πόστα, κάτι που συνιστά δυσανάλογα μεγάλη εκπροσώπησή του σε σχέση με το ποσοστό 5,6% που είχε πάρει στις εκλογές του 2009.
Από τις θέσεις αυτές, μάλιστα, οι δύο είναι κομβικές: Η μία αφορά το καίριο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Υπουργός, για να χειριστεί σειρά κρίσιμων θεμάτων, αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης, του οποίου πάντως το πολιτικό και προσωπικό ήθος αποτελεί εγγύηση και δικλίδα ασφαλείας. Την άλλη κομβική θέση πήρε ο Αδωνις Γεωργιάδης, που ανέλαβε υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και κατά τις πληροφορίες συμφωνήθηκε ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης να του αναθέσει τις αρμοδιότητες για τον τομέα της Ναυτιλίας που είχε μείνει ουσιαστικά ακέφαλος ύστερα από την προ καιρού παραίτηση του τότε αναπληρωτή υπουργού Χάρη Παμπούκη. 
Κατά τα λοιπά, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έγινε ο (εξωκοινοβουλευτικός) πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεωργίου, αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τέλος, ο βουλευτής Λάρισας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης -που πρόσφατα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αποκαλώντας από το βήμα της Βουλής «γομάρια» τους υπουργούς και όσους ασκούν κυβερνητική εξουσία- ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...