Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σενάρια για «μεγάλο συνασπισμό» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογες


Ενώ οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πώς οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες, μετά το 1990, που το πλειοψηφόν κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία, πυκνώνουν οι υπόγειες διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την πιθανότητα ενός μετεκλογικού «μεγάλου συνασπισμού» κατά το Γερμανικό πρότυπο του 2005.
Οι συζητήσεις μεταξύ σημαντικών παραγόντων τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ , παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους, γίνονται όλο και πιο συχνές. Κι αυτό για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Κυρίως όμως γιατί καμία απολύτως δημοσκόπηση δεν δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία -η οποία θα είναι το πρώτο κόμμα- θα καταφέρει να προσεγγίσει ποσοστά της τάξεως του 38-39% τα οποία είναι απαραίτητα για να υπάρξει αυτοδυναμία.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του μιλά για τον στόχο της αυτοδυναμίας, αποφεύγει πλέον να επαναλάβει αυτό πού είπε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2011 και είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Ότι δηλαδή, αν δεν πετύχει αυτοδυναμία θα πηγαίνει σε διαδοχικές εκλογές μέχρι να καταφέρει τον στόχο αυτό.
Στις συζητήσεις που έχει κάνει με τη Τρόικα αλλά και με ξένους αξιωματούχους έχει διαπιστώσει ότι η δραματική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπει  την πολυτέλεια διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων που θα σημάνουν πολύμηνη ακυβερνησία. Τα μηνύματα που έχει πάρει από το εξωτερικό είναι πώς δεν θα αντιμετωπιστεί  θετικά οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια από μέρους του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλά μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ τα οποία προτιμούν την συνεργασία με ένα  ΠΑΣΟΚ υπό τον Βαγγέλη  Βενιζέλο ή τον Ανδρέα  Λοβέρδο, από την τρικυμία της ακυβερνησίας η από μια συγκυβέρνηση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Ανάλογα μηνύματα έχει εκπέμψει προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας που θεωρεί ότι μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορούσε να πάρει πιο εύκολα όλα τα αναγκαία διαθρωτικά μέτρα που θα βγάλουν την χώρα από την ύφεση.
Τα ίδια μηνύματα , από σημαίνοντες παράγοντες της Ελληνικής οικονομίας,έχουν πάρει ήδη και κορυφαίοι παράγοντες στο ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα αν στην επόμενη μέρα στην ηγεσία θα βρεθεί ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος. Υπουργοί και βουλευτές σε κατ ιδίαν συζητήσεις αποδέχονται πλέον ως ρεαλιστικό το σενάριο μια μεγάλης συγκυβέρνησης.
Ήδη, οι παράγοντες αυτοί βρίσκονται σε συζητήσεις με την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει και να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτή η προσέγγιση.
Πάντως, τα εμπόδια προς την κατεύθυνση αυτή εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Οι αντιδράσεις σκληροπυρηνικών στελεχών κι από τις δύο πλευρές, και ειδικά  από το γαλάζιο στρατόπεδο, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες. Με δεδομένη μάλιστα την μεγάλη απόσταση που χωρίζει στις δημοσκοπήσεις τα δυο κόμματα  στην παρούσα φάση, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να πεισθούν τα πιο ακραία στελέχη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Καθοριστικός παράγοντας  φαίνεται πώς θα είναι τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων που θα ακολουθήσουν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή θα δείξουν ότι  μπόρει να ξεκολλήσει από τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφει τώρα  και παράλληλα μειώσει την διαφορά από την ΝΔ , τότε το σενάριο του «Ελληνικού Μεγάλου Συνασπισμού» ίσως τελικά να αποδειχθεί μονόδρομος για τον κ. Σαμαρά και για τον όποιο διάδοχο του κ. Παπανδρέου.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...