Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Θέμα Αποχαιρετισμού (farewell theme)


Το θέμα του αποχαιρετισμού για το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο που "έφυγε" σήμερα.
The farewell theme for the film director Theodoros Angelopoulos, who "left us" today.

Μουσική από την Ελένη Καραΐνδρου (Music by Eleni Karaindrou)
-
Ο Θ. Αγγελόπουλος δήλωνε υπερήφανος που δεν έκανε ποτέ κάποια "εμπορική" ταινία. "Οι κινηματογραφιστές στο Χόλιγουντ κάνουν ταινίες υποθέτοντας ότι ο κόσμος είναι Αμερικανικός και σκέφτεται όπως εκείνοι, κάτι που δεν ισχύει",είπε πει, όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai μεταδίδει εκ νέου τη δήλωση για την οικονομική κρίση που ο εκλιπών σκηνοθέτης Θ. Αγγελόπουλος είχε κάνει σε απεσταλμένο της στην Αθήνα πριν από δεκαπέντε ημέρες.
"Θα ζήσουμε όπως κάναμε μετά τον πόλεμο.Όπως κάνατε και στην Ιταλία στην μεταπολεμική περίοδο,με πολύ φτωχό τρόπο",είχε δηλώσει ο Έλληνας δημιουργός.

Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου αν μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος σε μια περίοδο κρίσης σαν και αυτή,ο Αγγελόπουλος είχε απαντήσει: "Σε κάθε κρίση, οικονομική και μη, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι διότι πιστεύουμε ότι όλα θα περάσουν ότι αύριο όλα θα είναι καλύτερα. Υπάρχει ένας μεγάλος Έλληνας ποιητής της αρχής του περασμένου αιώνα που μας λέει: Και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί να κατρακυλήσεις πιο βαθιά στου κακού την σκάλα, για τ' ανέβασμα ξανά που σε καλεί θα αιστανθείς να σου φυτρώνουν, ω χαρά, τα φτερά, τα φτερά τα προτινά σου τα μεγάλα".
Πρόκειται για στίχο του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά,από το "Δωδεκάλογο του γύφτου".

Όταν ο απεσταλμένος της Rai τον είχε ρωτήσει:"Από τι πρέπει,δηλαδή, να πιαστεί κανείς, από τα αγαπημένα του πρόσωπα, από τα απλά πράγματα;" ο σκηνοθέτης, αποσπώντας ένα ακόμη χειροκρότημα από το κοινό που παρακολουθούσε τη συνέντευξη στο τηλεοπτικό στούντιο, είχε εξηγήσει:
"Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τις συνήθειες μας.Στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει φοβερή διαφθορά, γι αυτό και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Πρέπει να γίνουμε πιο σοβαροί, να ενδιαφερθούμε για τον κόσμο, τους ανθρώπους, όχι για το πώς μπορούμε να τους εκμεταλλευθούμε. Αυτό σημαίνει να ξαναβρεί, κανείς, τον ανθρωπισμό που είναι και το μόνο στοιχείο που μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο".

"Ξεχάστε με στη θάλασσα"

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας
Είμαι επισκέπτης
Το κάθε τι που αγγίζω με πονάει πραγματικά
κι έπειτα δεν μου ανήκει
Όλο και κάποιος βρίσκεται να πει "δικό μου είναι"
Εγώ δεν έχω τίποτε δικό μου είχα πει κάποτε με υπεροψία
Τώρα καταλαβαίνω πως το τίποτε είναι τίποτε
Ότι δεν έχω καν όνομα
Και πρέπει να γυρεύω ένα κάθε τόσο
Δώστε μου ένα μέρος να κοιτάω
Ξεχάστε με στη θάλασσα
Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία.

(ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου γραμμένο το 1982, λίγο πριν τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας "Ταξίδι στα Κύθηρα")

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...