Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ποια είναι τα hedge funds που λυμαίνονται την ελληνική οικονομία




Η περιβόητη ανταλλαγή ομολόγων PSI – η οποία δεν έχει εφαρμοστεί με ανάλογο τρόπο σε άλλη χώρα -εκτός του Μεξικού- συγκέντρωσε διάφορα hedge funds που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν με βάση την λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα. Το protothema.gr αποκαλύπτει σήμερα ορισμένα από τα ονόματα των funds τα οποία φέρονται να μετέρχονται διάφορους τρόπους για να πληρωθούν είτε τα ομόλογα, είτε τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει. 
Ειδικότερα, τα funds σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν προχωρήσει σε τριπλές κατοχυρώσεις στις αγορές ελληνικών ομολόγων, που κάνουν εδώ και καιρό με μεγάλο discount:
α) Έχοντας αγοράσει πολύ χαμηλά, ακόμα και αν υποστούν το κούρεμα, αυτό θα είναι μικρότερο και έτσι θα καρπωθούν τη διαφορά. 
β) Λειτουργούν συντονισμένα για να οδηγήσουν σε ναυάγιο τη συμφωνία για το PSI ,μη αποδεχόμενοι τη συμφωνία, ενώ ο Νταλάρα δήλωσε ότι σταματάνε τα πάντα μέχρι την Τρίτη ώστε ΔΝΤ και ΕΕ να ξαναδανείσουν λεφτά στην Ελλάδα (πληρώνοντας και αυτούς στο 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν). 
γ)  Μπλοκάρουν τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αναγκάζοντας την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC), ώστε να προκληθεί πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει.
Τα παρακάτω funds, έχουν δύναμη από 5 δισ. ευρώ και άνω, και οι θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα και στα CDS, ξεκινάνε από 100 εκατ. ευρώ και άνω (πηγές Reuters):

- Vega Asset Management
- Greylock Asset Management 
- York Capital
- Marathon Asset Management, Ν.Υόρκη, Λονδίνο 
- TTN AG, Zurich 
- Saba Capital Management LP 
- Elliot Associates
- CapeView Capital LLP 
- Och-Ziff Capital Management 
Σημειώνεται ότι στο Μεξικό είχε γίνει η περίφημη ανταλλαγή των ομολόγων Brady, αλλά αυτό δεν γλίτωσε τους Μεξικανούς από την φτώχεια και την τελική πτώχευση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...