Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι δεσμευτικές αποφάσεις για τους αρχηγούς Σε επίπεδο μέτρων, οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύονται στα παρακάτω:


1. Φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιούνιο του 2012, μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μη μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων.

2. Αυστηρό μηνιαίο έλεγχο των δαπανών, ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν δίδουν λογαριασμό, λογιστικοί αξιωματούχοι στα υπουργεία. Διυπουργική επιτροπή έως το Μάρτιο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων και διακοπή χρηματοδότησης υπουργείων - φορέων που συγκεντρώνουν νέες οφειλές και δεν δίνουν λογαριασμό. Διεύθυνση σχεδιασμού έως το τέλος Φεβρουαρίου στο γραφείο του πρωθυπουργού.

3. Αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στόχος η άντληση τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015. Παραμένει ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, ο οποίος μετατοπίζεται χρονικά και, για να διασφαλιστεί το πρόγραμμα, διευρύνεται, περιλαμβανομένων μεριδίων σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα εξαιρούνται από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

4. Οι αμοιβές των ειδικών μισθολογίων θα περικοπούν κατά 0,2% του ΑΕΠ (440 εκατ. ευρώ) φέτος, αλλά οι περικοπές μέχρι το 2015 θα πρέπει να φτάσουν για το σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα τα 3,3 δισ. ευρώ.

5. Τελικές αποφάσεις για κλείσιμο γενικών κρατικών μονάδων ή ανάθεση εργασιών σε τρίτους. Περιλαμβάνονται και οι αμυντικές δαπάνες, χωρίς να εκτίθενται οι αμυντικές δυνατότητες. Η εξοικονόμηση από το κλείσιμο Οργανισμών αναμένεται να φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.

6. Νέα προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής από του χρόνου, αφού τα μέτρα που λαμβάνονται από τώρα «παρέχουν μακροπρόθεσμα συντηρητικά» κέρδη που «αναμένεται να σωρευθούν μόνο από το 2013». Ετσι, ζητεί δεσμεύσεις ότι δεν θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, ότι, αν το έλλειμμα δεν μειώνεται, θα περιοριστούν κι άλλο οι μισθοί του Δημοσίου, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

7. Μείωση απασχόλησης στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 150.000 άτομα έως το 2015, με αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5. Αν παραβιάζεται, «παγώνουν» οι προσλήψεις. Προβλέπονται πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, εφεδρεία 15.000 φέτος (με υποχρεωτική απόλυση στη συνέχεια) και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια. Προβλέπονται απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων από το προσωπικό φορέων που θα κλείσουν, συγχωνευθούν ή συρρικνωθούν.

8. Μείωση προσλήψεων σε σχολές αστυνομίας, στρατού και δημοσίων ακαδημιών. Εξάλειψη κενών θέσεων. Αύξηση σε ετήσια βάση της εργασιακής εφεδρείας, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος των ετήσιων αποχωρήσεων.

9. Επιπλέον παρεμβάσεις 5% του ΑΕΠ, με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες, με αρχή το 2012 και συνέχιση στα επόμενα χρόνια.

10. Συγχώνευση έως το Μάιο όλων των επικουρικών ταμείων και μέτρα εξάλειψης ελλειμμάτων στα ταμεία παροχής εφάπαξ και επανεξέταση του ύψους του από τον Ιούνιο.

11. Συγχώνευση όλων των Ταμείων Υγείας στο ΕΟΠΥΥ και μεταφορά ευθύνης στο υπουργείο Υγείας. Διατήρηση έως και το 2015 του ανώτατου πλαφόν (2,8 δισ. ευρώ φέτος) στη φαρμακευτική δαπάνη.

12. Ευρείες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013 - 2015, που θα αποφασιστούν τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνουν κατάργηση πολλών επιδομάτων, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

13. Νέος νόμος για άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων, θα καταργεί την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές που παρίσταται συμβολαιογράφος, τις ελάχιστες αμοιβές σε έμμισθους δικηγόρους και την άρση των περιορισμών σε 20 επιπλέον επαγγέλματα. Στο κείμενο που συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@nafetmporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...