Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κωστής Παλαμάς, ο Έλληνας...



Σαν σήμερα πριν 69 χρόνια πέθανε ο μεγάλος μας Εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς. Ο ποιητής της "Μεγάλης Ιδέας" του Έθνους που έγραψε μεταξύ άλλων και τα σύγχρονα Έπη της Ελληνικής Ποίησης τον "Δωδεκάλογο του Γύφτου" και τη "Φλογέρα του Βασιλιά" έφυγε σαν σήμερα πλήρης ημερών εν μέσω της ναζιστικής κατοχής. Η κηδεία του μετατράπηκε στην πρώτη παλλαική συγκέντρωση της Αθήνας. Οι Γερμανοί κατακτητές σεβόμενοι το νεκρό επέτρεψαν για πρώτη φορά να ακουστεί ο Εθνικός μας Ύμνος ενώ ο Άγγελος Σικελιανός απήγγειλε το περίφημο "Ηχήστε οι Σάλπιγγες" τιμώντας το Μεγάλο νεκρό!

Με τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού από το Ηχήστε οι σάλπιγγες «μιλούσε» όλη η Ελλάδα, που όρθια μέσα στο μαύρο σκοτάδι της Κατοχής, γονάτιζε μπροστά στον ποιητή της, Κωστή Παλαμά, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

Ο Κωστής Παλαμάς κυριάρχησε σε όλες τις εκδηλώσεις της πνευματικής ζωής της Ελλάδας για πάνω από πενήντα χρόνια και με την ρομφαία της ποίησής του ξεκαθάρισε με όλα τα σάπια και νεκρά και όπλισε τον λαό με ζωντανά ιδανικά έχοντας ο ίδιος κατανοήσει πρώτα από όλα πως ο κόσμος δεν μένει στάσιμος, αλλά προχωρά από το παλιό στο νέο το οποίο όμως επικρατεί μετά από συνειδητό αγώνα.

Γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα και με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ο Κωστής Παλαμάς έμεινε ορφανός και από τους δύο του γονείς σε ηλικία επτά ετών και μεγάλωσε με τον θείο του Δημήτρη Παλαμά στο Μεσολόγγι.

Το 1868, ο 9χρονος Κωστής Παλαμάς γράφει το πρώτο του ποίημα, ενώ το 1871 καταφέρνει να λύσει ένα γρίφο που είχε δημοσιευθεί σε ένα περιοδικό και έτσι βλέπει το όνομα του τυπωμένο σε Αθηναϊκό περιοδικό.

Εκείνο που άλλαξε την αντίληψη του για την ποίηση ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα από το 1894 και μετά με πρώτο το «Η Ελλάς κύριο χρεοκόπησε» που αναφώνησε μέσα στην Βουλή ο Χαρίλαος Τρικούπης και δεύτερο τον πόλεμο του 1897.

Ο πνευματικός θησαυρός που κληροδότησε στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική κοινωνία ο Κωστής Παλαμάς αποτελείται από 20 τόμους ποιητικά έργα και άλλα τόσα πεζά.



http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...