Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Το μεγάλο παιγνίδι της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή



Δίκτυο «αράχνη» σε Συρία και Λίβανο 

Το «παιγνίδι» της στρατηγικής εμπλοκής της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δείχνει να παίρνει όλο και πιο ευρύτερες – αλλά και απρόβλεπτες- διαστάσεις με την αποκάλυψη ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει δύο βάσεις ηλεκτρονικής υποκλοπής σε Συρία και Λίβανο.

Σύμφωνα με αναλυτές το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την «αποκαθήλωση» του καθεστώτος του Bashar Al Assad στη Συρία εδράζεται κύρια εξαιτίας της παρουσίας της Ρωσίας η εμπλοκή της οποίας είναι πολυεπίπεδη με αντιαεροπορικά συστήματα S-300, πυραύλους κατά στόχων επιφανείας P-800 Yakhnot που εδρεύουν στα Μεσογειακά παράλια και τώρα με την αποκάλυψη της ύπαρξης των δύο σταθμών ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Η Ρωσία από την πλευρά της φαίνεται πως δεν είναι διευθετημένη να επιτρέψει μια ακόμη περίπτωση Λιβύης στο «μαλακό υπογάστριο» της και όσο οι πιέσεις των Αμερικανών για την απομάκρυνση του Bashar Al Assad εντείνονται άλλο τόσο εντείνεται και η ρωσική αντίδραση.

Παράλληλα η ύπαρξη των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-300 δείχνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επανάληψη επιδρομών στο έδαφος της Συρίας από την ισραηλινή Αεροπορία όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2007 με την ονομασία Orchard όπου ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν πυρηνικού αντιδραστήρα της Συρίας στην περιοχή Deir ez-Zor. Οι σταθμοί ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Ρωσίας θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου μιας μεγάλης περιοχής στη Μ. ανατολή.

Πιο συγκεκριμένα την ύπαρξη δύο ρωσικών βάσεων ηλεκτρονικής επιτήρησης και ραντάρ στην Συρία και στο Λίβανο αποκάλυψε η γνωστή ιστοσελίδα Debka. Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής ιστοσελίδας οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα μία βάση ραντάρ και συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών στην περιοχή Jabal Al Harrah νότια της Δαμασκού μερικά χιλιόμετρα από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός στα υψώματα του Γκολάν.

Η βάση αυτή μπορεί να παρακολουθεί οτιδήποτε κινείται και εκπέμπεται στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Ισραήλ μέχρι το Τελ Αβίβ, την βόρεια Ιορδανία κα το δυτικό Ιράκ. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ο εξοπλισμός της βάσης πρόσφατα αναβαθμίστηκε και τώρα πλέον οι Ρώσοι μπορούν να παρακολουθούν οτιδήποτε συμβαίνει σε ολόκληρο το Ισραήλ, την Ιορδανία τον κόλπο της Άκαμπα και την βόρεια Σαουδική Αραβία.

Εκτός από αυτή την βάση οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει και μία ακόμη στο όρος Sannine το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό Λίβανο και φτάνει τα 2600 μέτρα. Από την βάση αυτή οι Ρώσοι μπορούν να επιτηρούν ολόκληρη της Αν. Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του αμερικανικού και ισραηλινού Ναυτικού καθώς και των αεροσκαφών που ίπτανται στην περιοχή.

Πρόσφατα οι δύο βάσεις απέκτησαν διασύνδεση και μπορεί να γίνει ανταλλαγή δεδομένων ολοκληρώνοντας έτσι το ρωσικό σύστημα επιτήρησης της Μέσης Ανατολής. Όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα η πρόσφατη επίσκεψη του ρωσικού αεροπλανοφόρου στην Συρία αποσκοπούσε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί από τις εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στις δύο βάσεις. Επιπλέον την περίοδο της επίσκεψης του πλοίου στην Συρία η βάση στο Jabal Al Harrah είχε επικεντρώσεις τις δραστηριότητες της στην συλλογή πληροφοριών για τους εξεγερθέντες και των ξένων δυνάμεων που επιδιώκουν να παρέμβουν στις εξελίξεις στην Συρία.

Τέλος οι βάσεις αυτές όπως αναφέρει η ιστοσελίδα αποτελούν εκτός από τα μάτια και τα αυτιά της Ρωσίας στην περιοχή και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του Ιράν σε περίπτωση ισραηλινής ή αμερικανική επίθεσης, αφού οι Ρώσοι παρέχουν μέσω αυτών των σταθμών της αναγκαία ενημέρωση στην Τεχεράνη για τις κινήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...