Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μάτε,(Yerba Mate) ένα εύγευστο τσάι με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες


Τι είναι το Μάτε (Yerba Mate)

Το mate είναι ένα καφεινούχο ρόφημα που ετοιμάζεται αφήνοντας ξεραμένα φύλλα του φυτού Yerba mate σε ζεστό νερό. Είναι το εθνικό ποτό της Ουρουγουάης και της Αργεντινής και κοινωνικό έθιμο στην Παραγουάη και σε μερικά σημεία της Χιλής, της Βραζιλίας, της ανατολικής Βολιβίας, του Λίβανου και της Συρίας. Είναι άξιος αντικαταστάτης του καφέ λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη (ματεΐνη). 
Οι λαοί Guarani και Quechua της περιοχής πίνουν αυτό το εκχύλισμα από τους προ-Κολομβιανούς χρόνους . Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, είναι το δώρο ενός γενναιόδωρου θεού και ευλογία που φυτρώνει στον τόπο τους. Το φυτό είναι τροπικό ή υποτροπικό και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία και μέχρι 1500 χιλ. ετήσια βροχή. 

Μάτε και Υγεία

Τα πλεονεκτήματα για συνολική υγεία και ευεξία που παίρνουμε από το Mate αγγίζουν όλες τις πτυχές του σώματος και είναι πραγματικά ατελείωτες. Είναι ιδιαίτερα διεγερτικό και περιέχει 24 βιταμίνες, ανόργανα άλατα και 15 αμινοξέα. Το Mate βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθαρίζει και αποτοξινώνει το αίμα, τονώνει το νευρικό σύστημα, ελέγχει την όρεξη, μειώνει την υψηλή πίεση αίματος και τη χοληστερόλη, καθυστερεί τη γήρανση, καταπολεμά την κούραση, αυξάνει το λίμπιντο, και μειώνει την αίσθηση της εξασθένισης. Έχει επίσης υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης γνωστό για την ιδιότητα που έχει να « κόβει » την όρεξη, περιέχετε σε πολλά μίγματα διαιτητικών τσαγιών και έχει ανέβει στην λίστα προτιμήσεων των γυναικών και όχι μόνο. 

Πώς Πίνεται

Παραδοσιακά το mate σερβίρεται με ένα μεταλλικό καλαμάκι μέσα από μία νεροκολοκύθα και πίνεται σε φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Το καλαμάκι αυτό λέγεται bombilla στα ισπανικά, bomba στα πορτογαλικά, masassa στα αραβικά και είναι ασημένιο. Η νεροκολοκύθα είναι γνωστή ως mate ή guampa, ενώ στη Βραζιλια ονομάζεται cuia. Ακόμα και αν πίνουν το νερό τους μέσα από μοντέρνα θερμός το συγκεκριμένο ρόφημα το πίνουν παραδοσιακά μέσα από mate ή cuias. 


Η Παραδοσιακή Τελετή

Το Mate παραδοσιακά πίνεται σε φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ένας άνθρωπος (γνωστός στα ισπανικά ως cebador ) ........Τυπικά ο cebador γεμίζει την νεροκολοκύθα και πίνει όλο το mate για να βεβαιωθεί πως είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο υπηρέτης της τελετής ξαναγεμίζει τη νεροκολοκύθα και τη δίνει στον επόμενο ο οποίος την παίρνει και το πίνει όλο χωρίς να ευχαριστήσει τον υπηρέτη. Η τελετή συνεχίζεται μέχρι το μάτε να γίνει «lavado» δηλαδή μέχρι να συμπληρωθούν 10 γεμίσματα της νεροκολοκύθας. 


Γεύση

Το ρόφημα έχει έντονη γεύση, και θυμίζει μίγμα πράσινου τσαγιού και καφέ με υπαινιγμούς από καπνό και βελανιδιά. Μερικοί προσθέτουν ζάχαρη ή μέλι και το μετατρέπουν σε mate dolce (γλυκό Mate), ενώ κάποιοι άλλοι το προτιμούν mate amargo ( σκέτο mate ). Είναι σωστό να υπάρχουν δύο νεροκολοκύθες για το σερβίρισμα του mate.Μία για το σκέτο και μία για το γλυκό ώστε να μην επηρεάζεται η γεύση του ροφήματος από τη νεροκολοκύθα ειδικά τη φυσική. 

Προετοιμασία:

Χρησιμοποιείστε μια κουταλιά για κάθε φλιτζάνι. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για το ρόφημα σας αντί βρασμένο νερό. ΜΗΝ ΒΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ. 
Αφήνοντας το στο ζεστό νερό για 5-6 λεπτά θα πάρετε ένα φλιτζάνι διεγερτικό ενώ λέγετε ότι αν το αφήσετε περισσότερο θα ελευθερωθούν περισσότερες τανίνες και το ρόφημα σας θα γίνει πιο χαλαρωτικό. Μπορείτε να το απολαύστε και κρύο.




Η παρασκευή του μάτε με ματιέρα

Πώς χρησιμοποιούμε τη ματιέρα μας
Η ματιέρα πρέπει να «φτιαχτεί» πριν τη χρήση της. Αυτό σημαίνει: βάζεις μάτε μέσα στην κολοκύθα, προσθέτεις ζεστό νερό και το αδειάζεις ύστερα από ένα 24ωρο. Έτσι το ξύλο της κολοκύθας παίρνει το άρωμα του μάτε.
Την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί βάζουμε μάτε στη ματιέρα και ζεστό νερό, ρουφάμε από το μεταλλικό καλαμάκι (μπομπίγια ισπανιστί) και το φτύνουμε μερικές φορές ώστε να φύγει η πρώτη πικρή γεύση της κολοκύθας.
Η παρασκευή του μάτε
Έχει ολόκληρη φιλοσοφία, ακόμη και ο τρόπος που το προσφέρεις. Με δυο λόγια: κάποιος/α κάνει τη «μάνα», ρίχνει δηλαδή ζεστό νερό στη ματιέρα και τη δίνει στον επόμενο.
Πώς το φτιάχνουμε λοιπόν: βάζουμε μάτε έως τη μέση της ματιέρας αφού έχουμε τοποθετήσει μέσα την μπομπίγια, την οποία δεν κουνάμε ποτέ. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία λίγο πριν να βράσει, ούτε πιο χλιαρό (γιατί δεν θα βγει καλό το αφέψημα), ούτε βραστό (γιατί θα ζεματιστεί σίγουρα αυτός που θα πιει). Το νερό το ρίχνουμε στο κέντρο σιγά - σιγά κοντά στη μπομπίγια και στην αρχή δεν κάνουμε όλο το μάτε λούτσα αλλά το αφήνουμε στεγνό στο πάνω μέρος (δεν γεμίζουμε δηλαδή με νερό ως επάνω τη ματιέρα). Στη συνέχεια, αν θέλουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά μάτε στη ματιέρα. Αν θέλουμε βάζουμε και ζάχαρη, συνήθως όμως πίνεται πικρό. Στο τέλος αδειάζουμε τη ματιέρα από το μάτε γιατί αλλιώς η κολοκύθα θα απορροφήσει το νερό και θα σπάσει και πλένουμε καλά τη μπομπίγια. Δεν πλένουμε ποτέ τη ματιέρα με σαπούνι, παρά μόνο με νερό.

         http://sporos.org

Σημείωση: Αξίζει να το δοκιμάσετε και να το προσθέσετε στην καθημερινότητα σας. Έχει υπέροχη γεύση, είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τον οργανισμό, εκπληκτικό για την δυσπεψία και το ευαίσθητο στομάχι . Αξίζει να το απολαύσετε με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι ένα μοναδικό τελετουργικό!

10 σχόλια :

  1. καλησπέρα σας ! μηπως γνωρίζετε που μπορεί καποιος να προμηθευτεί μάτε? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα ευρυπιδου 39 στο κεντρο.υπαρχει το αυθεντικο ματε τσαι με 25 ευρω το κιλο.μπαχαρικα φωτση

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα και σε σένα!
    Μπορούμε να βρούμε το Μάτε στα καταστήματα που πωλούν βότανα και μπαχαρικά. Επίσης στα καταστήματα αραβικών τροφίμων.
    Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ευριπίδου (επί της οδού Αθηνάς) υπάρχουν πολλά και καλό είναι να επιλέξουμε τα καθαρά μαγαζιά και με τις συμφέρουσες τιμές, μπορείς να βρεις Μάτε με 8 ευρώ αλλά και με 18 ευρώ το κιλό, καταλαβαίνεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια χαρά. μήπως ξέρεις που μπορώ να βρω ματιέρα με bombilla

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου και σένα,
    Στα καταστήματα που πουλούν μάτε συνήθως έχουν και ματιέρα με bombilla, ειδικά όταν το μάτε το προμηθεύονται από χώρες της λατινικής Αμερικής που κατά την γνώμη μου είναι και το ποιο εύγευστο. Στην Ευριπίδου ίσως να έχουν αλλά δεν είμαι βέβαιη, ίσως να υπάρχουν και σε κάποια καταστήματα γύρω στην Σοφοκλέους, που πουλούν μπαχαρικά, βότανα και βιολογικά προϊόντα. Τα τσάγια τελευταία έχουν γίνει και αυτά μόδα, και υπάρχουν εξειδικευμένα μαγαζιά, όχι απαραίτητα στο κέντρο της Αθήνας, που πουλούν εκτός από τα βότανα και διάφορα αξεσουάρ, όπως κούπες τσαγιέρες κ.λ.π. εκεί συνήθως έχουν και τα αξεσουάρ του μάτε. Αν δυσκολευτείς να βρεις, υπάρχει ένα μαγαζί κοντά στην στάση Πανόρμου, που έχει σίγουρα, οι τιμές είναι λίγο ακριβές συγκριτικά με τα μαγαζιά του κέντρου αλλά έχει καλές ποιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για Θεσσαλονίκη ξέρουμε που μπορούμε να βρούμε ματς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσο κοστίζει η μία κούπα για ματε ? Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετικά καλαμάκια και όχι μεταλλικά γιατί είναι λίγο ακριβά?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Μία υπέροχη ανακάλυψη. Η φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα , μήπως γνωρίζει κανένας κάποιο ηλεκτρονικο κατάστημα ώστε να προμηθευτώ Ματε αλλα και ματιερα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...