Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δικτατορίες, πετρέλαιο και μυστικές υπηρεσίες


Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται στα Φόκλαντ, τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο που σημάδεψε τη δεκαετία του '80 και επέτρεψε στη Θάτσερ να υλοποιήσει το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή κοντά στα αργεντίνικα χωρικά ύδατα του υπερσύγχρονου αντιτορπιλικού HMS Dauntless, ενός πυρηνικού υποβρυχίου, αλλά και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, για να υπηρετήσει ως πιλότος επί 6 εβδομάδες. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ αντέδρασε έντονα στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, προχωρώντας σε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ και σε συμφωνία με τους συμμάχους της της MERCOSUR να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό πλοίων με σημαία των νησιών. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση προκειμένου να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την οικονομική κρίση. Στην περίπτωση της Βρετανίας, όμως, η ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή αυξάνει τους λόγους να θέλει να κρατήσει τα νησιά γερά μέσα στη σφαίρα επιρροής της.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σε ένα «golden boy των μυστικών υπηρεσιών» ανατέθηκε η ηγεσία της Ρουμανίας στις 7 Φεβρουαρίου, ύστερα από την άτακτη παραίτηση του δεξιού πρωθυπουργού Εμίλ Μποτς υπό το βάρος λαϊκών πιέσεων. Η χώρα είχε παραλύσει από τις δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της EE, κι ο Μποτς εξωθήθηκε σε παραίτηση από το ίδιο του το κόμμα. Επιχειρώντας να αποφύγει την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών, ο πρόεδρος Τραϊανός Μπασέσκου διόρισε στην πρωθυπουργία τον Μιχάι Ραζβάν Ουνγκουρεάνου, επικεφαλής της ρουμανικής CIA. Πόσο ικανός όμως είναι ένας πράκτορας να βγάλει τη χώρα από την κρίση; «Καθόλου» είναι η απάντηση της εφημερίδας Jurnalul National. «Ο διορισμός του Ουνγκουρεάνου», γράφει, «συμβολίζει έναν κύκλο εθνικής αποσύνθεσης, αλλά και την υλοποίηση του ονείρου του Προέδρου: τη δημιουργία μιας ευρωβαλκανικής δικτατορίας, που θα χρησιμοποιείτο φόβο για να χαλιναγωγεί έναν εξαθλιωμένο λαό».
ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Καταγγελίες πραξικοπήματος ταράζουν τα ήρεμα νερά της Δημοκρατίας των Μαλδίβων. Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Νασίντ παραιτήθηκε στις αρχές Φλεβάρη, υπό την απειλή όπλου -όπως υποστηρίζει- και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Νασίντ είχε περάσει έξι χρόνια στη φυλακή για τη δημοκρατική του δράση κατά τη διάρκεια της 30ετούς διακυβέρνησης του προκατόχου του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ και είχε χαρακτηριστεί ο «Μαντέλα των Μαλδιβών». Πρόσφατα η κυβέρνηση του συνέλαβε έναν δικαστή με την κατηγορία ότι υποστηρίζει το πρώην καθεστώς και, σύμφωνα με τον Νασίντ, αυτό ήταν η αφορμή για την ανατροπή του. Στη θέση του τοποθετήθηκε άμεσα ο αντιπρόεδρος Ουαχίντ, που φέρεται να διατηρεί ακόμη σχέσεις με τον Γκαγιούμ, ο οποίος ξεκίνησε άμεσα επαφές με την κυβέρνηση Ομπάμα.
ΗΠΑ
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν μπει για τα καλά σε κλίμα εκλογών, δύο στοιχεία φαίνεται να κυριαρχούν στη διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος: η μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων και ο καθοριστικός ρόλος μιας μερίδας δισεκατομμυριούχων, που στηρίζουν τους υποψήφιους επηρεάζοντας το αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μη δεσμευτική αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα στο Μιζούρι, ο αριθμός των ψηφοφόρων άγγιξε μόλις τις 250.000 -σε σύγκριση με τις 600.000 το 2008. Από τους υποψήφιους, ο πιο ακραίος εκπρόσωπος της θρησκευτικής δεξιάς Ρικ Σαντόρουμ υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο και ξαναγεννημένο χριστιανό Φόστερ Φρέις, ενώ ο Νιούτ Γκίνγκριτς οφείλει τις επιτυχίες του στη βοήθεια του ιδιοκτήτη καζίνο Σέλντον Άντελσον, που είναι ο 16ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο και βασικό στέλεχος του εβραϊκού λόμπι στις Η ΠΑ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Έκπληξη ανακατεμένη με θυμό προκάλεσε η αποκάλυψη ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν βουλευτές του γερμανικού κόμματος Ντι Λίνκε. Πρόκειται για 27 βουλευτές σε ομοσπονδιακά όργανα και 11 σε τοπικά κοινοβούλια, που είναι στην πλειοψηφία τους Ανατολικογερμανοί. Μεταξύ τους, μάλιστα, βρίσκεται κι ένα μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των... μυστικών υπηρεσιών. Στην έκρηξη οργής των βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε με απάθεια σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως κάποια μέλη της Αριστεράς «επιθυμούν τη δικτατορία του προλεταριάτου και δεν έχουν σαφή θέση στο θέμα της χρήσης βίας». Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις βδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της δολοφονικής δράσης νεοναζιστικών ομάδων στη Γερμανία και την ανικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να τις σταματήσουν.
ΕΥΡΩΠΗ
Το σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος 33 ευρωπαϊκών προγραμμάτων επισήμανε πρόσφατη έρευνα των οργανώσεων Friends of the Earth Europe και Bankwatch. Πρόκειται για προγράμματα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, που χρηματοδοτούνται με 16 δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την κοινοτική συνοχή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στη σημαντικότερη φάση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2014-2020. Ωστόσο, η έρευνα για το πώς χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα τα χρήματα δείχνει πως έχουν ευνοήσει την κατασκευή λεωφόρων μέσα από πάρκα και αεροδρομίων σε προστατευόμενες περιοχές, ή την προώθηση της καύσης των απορριμμάτων αντί της ανακύκλωσης. Όπως επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις, τα προγράμματα προκαλούν ήδη (ή αναμένεται να προκαλέσουν μελλοντικά) περιβαλλοντική μόλυνση, μείωση της βιοποικιλότητας, αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας και αναγκαστική μετακίνηση τοπικών κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...