Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το Ισραήλ εδώ και μισό αιώνα γνωρίζει καλύτερα από το καθένα τα μυστικά των ΗΠΑ

Λουκάς Δ. Συμπεράς


Τον Ιούνιο του 2009, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, τόνιζε με έμφαση σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καίρου, πως και οι ισχυροί δεσμοί φιλίας της χώρας του με το Ισραήλ είναι και θα παραμείνουν ακλόνητοι. Στην ίδια ακριβώς ομιλία, όπου θεωρήθηκε από πολλούς τότε σαν ένα ειρηνικό μήνυμα προς το Μουσουλμανικό κόσμο, αργότερα προσπάθησε να «τετραγωνίσει» τον κύκλο λέγοντας πως από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ δεν συναινούν αλλά ούτε και συμφωνούν πάντοτε σε ότι το Ισραήλ σαν κράτος πράττει.

Από τότε πέρασαν τρία χρόνια, ωστόσο τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, άσχετα με το ότι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, δεν …δυσκολεύεται να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για την ηγεσία του Ισραήλ όπου βρεθεί και όπου σταθεί (συνομιλία αποκάλυψη μεταξύ Σαρκοζί – Ομπάμα). Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Εβραϊκού λόμπι στα πολιτικά και όχι μόνο δρώμενα των ΗΠΑ είναι καθοριστικός, μιας και έχει επιτύχει να χειραγωγεί την αμερικανική κοινή γνώμη, όπως επίσης την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. 



Διαβάστε περισσότερα...

Το 2006 οι Τζων Μήρσχαϊμερ και Στήβεν Ουώλτ, δημοσίευσαν στο αγγλικό περιοδικό «London Review of Βooks» την εκτενή έκθεσή τους με τίτλο “The Israel Lobby” που έκανε πάταγο στις ΗΠΑ, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι δύο επιστήμονες μίλησαν για τον παροιμιώδη “ελέφαντα μες στο δωμάτιο” … που όλοι τον βλέπουν μα κανείς δεν μιλάει γι’ αυτόν…

Το FBI, κάθε χρόνο καταθέτει μια έκθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη κατασκοπευτική δραστηριότητα άλλων χωρών εις βάρος των ΗΠΑ. Το Ισραήλ κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Κίνα, ενώ το 2005 το FBI στην έκθεση που κατέθεσε, ανέφερε πως «το Ισραήλ διατηρεί μόνιμα οργανωμένο πρόγραμμα που συλλέγει σημαντικές και αποκλειστικές πληροφορίες εντός των ΗΠΑ. Η βασική μέθοδος υποκλοπών του Ισραήλ, είναι η διείσδυση των μυστικών υπηρεσιών του σε φορητούς υπολογιστές».

Το 1954, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ είχε ανακαλύψει στο γραφείο του ένα κρυμμένο «κοριό» που αργότερα όπως αποδείχτηκε είχε κατασκευαστεί μέσα στο Ισραήλ. Σε ένα τηλεγράφημα του στις ΗΠΑ, είχε πει χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους πως ότι έχει ειπωθεί αλλά και έχει σταλθεί μέσα από το γραφείο του, είναι ήδη γνωστό στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε ακριβώς ο ίδιος «κοριός» στο τηλέφωνο της οικίας του αμερικανικού στρατιωτικού ακολούθου.

Το 1996, το «Defense Intelligence Service» εξέδωσε προειδοποίηση ότι «η συλλογή επιστημονικών πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η τρίτη προτεραιότητα της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ μετά από τις πληροφορίες για τις αραβικές γειτονικές του χώρες, και τις μυστικές πληροφορίες σχετικά με τη πολιτική των ΗΠΑ ή αποφάσεις σχετικά με το Ισραήλ».

Υπόθεση “Jonathan Jay Pollard”

Το 1985 ο αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών του Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζόναθαν Πόλαρντ, συνελήφθη με τη κατηγορία της κατασκοπείας εις βάρος των ΗΠΑ και υπέρ του Ισραήλ. Ο Πόλαρντ είχε διαβιβάσει στην κατασκοπευτική υπηρεσία του Ισραήλ ΛΑΚΑΜ (Γραφείο Ειδικών Αποστολών) απόρρητες πληροφορίες τουλάχιστον 800.000 σελίδων. Ένα μέρος αυτών τελικά διοχετεύθηκαν στη τότε Σοβιετική Ένωση, με σκοπό να πειστεί η Σοβιετική ηγεσία ότι το Ισραήλ είναι σημαντικότερος και πιο αξιόπιστος εταίρος, από ότι οι Αραβικές χώρες.

Στα έγγραφα που είχαν διοχετευθεί στη τότε Σοβιετική Ένωση υπήρχαν στοιχεία που αναφερόντουσαν σε κινήσεις των ΗΠΑ σε πιθανή πολεμική εμπλοκή με τους Σοβιετικούς. Το Ισραήλ με αυτό τον τρόπο τότε ενεργοποίησε την λεγόμενη και «Επιλογή Σαμψών», που αυτόματα καθιστούσε το κράτος του Ισραήλ παράγοντα σταθερότητας ακόμα και ολόκληρου του πλανήτη, μιας και είχαν τους τρόπους και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις δύο τότε υπερδυνάμεις (ΗΠΑ & ΕΣΣΔ), αν και εφόσον οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν τα συμφέροντά τους, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζόναθαν Πόλαρντ, τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ όταν τέθηκε ζήτημα αποφυλάκισης του, ο τότε αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, είχε απειλήσει να παραιτηθεί, αν ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έδινε χάρη στον Πόλαρντ ύστερα από αίτημα του Ισραήλ. Ο Μπιλ Κλίντον τότε είχε σχεδιάσει να «ανταλλάξει» τον Πόλαρντ με κάποιες παραχωρήσεις του Ισραήλ στο Μεσανατολικό.

Ο άνθρωπος που τον είχε στρατολογήσει, είχε πει χαρακτηριστικά, πως όταν κατέφυγε στη Πρεσβεία του Ισραήλ για να γλυτώσει, θα έπρεπε να του είχε φυτέψει μία σφαίρα στο κεφάλι για να μην υπάρχει καν η «Υπόθεση Pollard». Ο ίδιος ο Πόλαρντ τον κατηγόρησε ότι δεν του είχε δώσει σχέδιο διαφυγής. Η ισόβια κάθειρξή του, θεωρήθηκε υπέρ του δέοντος αυστηρή, μιας και η συνηθισμένη κάθειρξη είναι 10-15 χρόνια, αλλά «μεταφράστηκε» ως μήνυμα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να σταματήσει τις κατασκοπευτικές και άλλες συγκαλυμμένες δραστηριότητες εντός των ΗΠΑ.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...