Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αναβαθμίζεται η ΕΥΠ και μπαίνει στην άμεση επίβλεψη του Σαμαρά


Αλλαγές σε διευθυντές και προϊσταμένους 

Θα γίνει ή όχι άμεσα αλλαγή ηγεσίας στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί τους συνεργάτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στη νευραλγική αυτή υπηρεσία.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν κατ’ αρχάς στην ηγεσία της υπηρεσίας και συγκεκριμένα τόσο στον διοικητή όσο και στους δύο υποδιοικητές, με κύρια βλέψη στον α’ υποδιοικητή, που θεωρείται και ο επιχειρησιακός.Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές αλλαγές στην ΕΥΠ, αλλάζοντας ακόμη διευθυντές και προϊσταμένους νευραλγικών τμημάτων, όπως είναι οι υπηρεσίες Κατασκοπίας, Αντικατασκοπίας του περιβόητου τμήματος της ΕΥΠ.

Έλεγχος

Μεταξύ των αλλαγών που θέλει να επιφέρει ο πρωθυπουργός, είναι η μετακίνηση της ΕΥΠ από την αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο Επικρατείας, ώστε να έχει ο ίδιος άμεσα έλεγχο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί πιέσεις από παράπλευρα κέντρα να μην προχωρήσει ακόμη σε αντικαταστάσεις στην ηγεσία της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκουν να πείσουν τον κ. Σαμαρά να διατηρήσει για κάποιους μήνες στη θέση τους τόσο τον σημερινό αρχηγό της ΕΥΠ, πρέσβη Κωνσταντίνο Μπίκα, όσο και τον α’ υπαρχηγό της ίδιας υπηρεσίας Φώτη Παπαγεωργίου.

Ωστόσο, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαρρέεται ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικό ξεκαθάρισμα της υπηρεσίας αυτής, που έχει στελεχωθεί αποκλειστικά από προσωπικούς φίλους του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι, κατ’ αρχάς για την θέση του αρχηγού της υπηρεσία, με κύριο δίλημμα αν ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ θα είναι διπλωμάτης ή πολιτικό πρόσωπο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, ο κ. Σαμαράς να αποφασίσει να τοποθετήσει στη θέση αυτή πρόσωπο προερχόμενο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δικαστικό ή άτομο που ανήκει στο φιλικό του περιβάλλον.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν στα ηνία της τουρκικής ΜΙΤ ήταν γνωστός τούρκος οικονομολόγος.

Για τη θέση του α’ υπαρχηγού, που στην ουσία είναι ο επιχειρησιακός διοικητής, έχουν ακουστεί πολλά ονόματα απόστρατων αξιωματικών, τόσο από τον χώρο της Αστυνομίας, όσο και του Στρατού.

Μεταξύ των «υποψηφίων» φιγουράρει και ο πρώην διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Χωριανόπουλος.
Πρόκειται για ικανότατο αξιωματικό, ο οποίος καρατομήθηκε στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., τον Μάρτιο του 2010 από το ΠΑΣΟΚ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι άριστα ενημερωμένος για τη φτωχή δράση της ΕΥΠ τα τρία τελευταία χρόνια, η οποία ουσιαστικά δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικό επιχειρησιακό έργο, τουλάχιστον στο εξωτερικό.

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει την άμεση επίβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεωρείται απολύτως σωστή, αφού ως πρωθυπουργός θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα και όχι μέσω άλλων πολιτικών διαύλων, για θέματα που άπτονται άμεσο χειρισμό. Εξάλλου, η ύπαρξη ενδιάμεσων προσώπων δρα μάλλον αρνητικά προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των πληροφοριών.
Τουλάχιστον για την περίοδο που διανύουμε, με την έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την νευρικότητα της Τουρκίας, με τα Βαλκάνια να βρίσκονται σε κατάσταση που δεν προοιωνίζει κάτι καλό, με την εσωτερική εγκληματικότητα από οργανωμένες συμμορίες, αλλά και την απειλητική οπλοκατοχή που απειλή την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά κρίνεται μάλλον σοφή. Εάν, λοιπόν, αποφασίσει να επιλέξει και πρόσωπο που είναι διπλωμάτης και πολιτικός, αλλά και να έχει πρότερη εμπειρία στον ευαίσθητο τομέα των πληροφοριών, είμαστε βέβαιοι πως η ΕΥΠ θα μπορέσει να ανακάμψει σε μηδενικό σχεδόν χρόνο και θα μπορέσει να συμβάλει άμεσα στις –έτσι κι αλλιώς- υψηλότατες απαιτήσεις της λειτουργίας της.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΑΓΩΓΗΣ Ε.Υ.Π.

Με το νόμο 1645/86 η Υπηρεσία υπήχθη απ´ ευθείας στον Πρωθυπουργό (Ανδρέας Γ. Παπανδρέου).
Το 1992 και μετά τις σύντομες πρωθυπουργίες Τζανή Τζανετάκη (1989) και Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990), επί πρωθυπουργίας Κων/νου Μητσοτάκη, αφού αρχικά μεταβίβασε τις αρμόδιότητές του στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό (Λιναρδάτος) την υπήγαγε οριστικά στο Υπουργείο Προεδρίας (Κούβελας).
Το 1993 με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ο Ανδρέας την άφησε στο Προεδρίας (Πεπονής).
Επί πρωθυπουργίας Κων/νου Σημίτη υπήχθη αρχικά, το 1996 στο Υπ. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Αλ. Παπαδόπουλος-Β. Παπανδρέου) και το 2001 υπήχθη στο Δημόσιας Τάξης (Χρυσοχοΐδης - Φλωρίδης).
Το 2004, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή παρέμεινε στο Δημόσιας Τάξης (Βουλγαράκης - Πολύδωρας).
Το 2007 υπήχθη στο Εσωτερικών (Παυλόπουλος), όπου και διατηρήθηκε και με το νέο νόμο 3649/2008.
Το 2009 ο ΓΑΠ την υπήγαγε στο Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοΐδης-Παπουτσής) και σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπάγεται στο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (Δένδιας).

Πάντως λόγω της αποστολής, της συγκρότησης, της διάρθρωσης και του εύρους των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας το πιο λογικό είναι να υπάγεται στον Πρωθυπουργό έστω στον Υπουργό Επικρατείας που είναι υπό τον Πρωθυπουργό.
Το θέμα είναι θα το τολμήσει ο Σαμαράς;

Όσο για το Διοικητή η θέση -κατά την ταπεινή μας άποψη και λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή εμπειρία- είναι πολιτική και ένας άνθρωπος με πολιτική σκέψη και ευρύτητα πνεύματος και ίσως μακρυά από τις κατεστημένες κουλτούρες, νοοτροπίες, αντιλήψεις και αρτηριοσκληρώσεις του ανθρώπινου δυναμικού του Κράτους, θα ήταν η καλύτερη λύση, σήμερα που όλα δείχνουν ότι το "μαγαζί" είναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Αρκεί να μπορεί να διοικεί σύνθετους μηχανισμούς που στελεχώνονται με προσωπικό διαφορετικών και πολλαπλών δυνατοτήτων.
Σε συνδυασμό τώρα με την τοποθέτηση ενός ή δύο Υποδιοικητών, ως βοηθών του, από το ενεργό ή ακόμα καλύτερα από το "απόμαχο" προσωπικό της Υπηρεσίας, όπως συνέβη με επιτυχία επί πρωθυπουργίας Καραμανλή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

Θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι, ότι δυνατό Κράτος άρα και δυνατή Ελλάδα, χωρίς σύγχρονη και δυνατή Μυστική Υπηρεσία δεν νοείτε... Δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο δυνατή χώρα που να μη διαθέτει σοβαρή και δυνατή Μυστική Υπηρεσία. Και δε μιλάμε πλέον για τα στρατιωτικά θέματα που πλέον έχουν περάσει σε δεύτερη ή και σε τρίτη μοίρα... Μιλάμε για συλλογή και ανάλυση πολιτικών-διπλωματικών, οικονομικών-επιχειρηματικών, τεχνολογικών, πολιτιστικών κά πληροφοριών, για ασύμμετρες απειλές σε πολλαπλά και διαφορετικά μέτωπα και άλλα πολλά.

Για την ιστορία από το 1986 Διοικητές χρημάτισαν οι:

Μακέδος (1986), Τσίμας (1986-1989), Πολίτης (1989), Γεωργουλάκης (1989), Αγγελόπουλος (1989-1990), Καλαμάκης (1990) Μπαλές (1990-1993), Βασιλικόπουλος (1993-1996), Σταυρακάκης (1996-1999), Αποστολίδης (1999-2004), Κοραντής (2004-2009), Παπαγγελόπουλος (2009) και έως τώρα που γράφεται το άρθρο αυτό Μπίκας...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...