Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Στην Ουάσιγκτον κάποιοι έχουν ήδη ετοιμάσει το νέο σύνταγμα της Συρίας

Το νέο σύνταγμα της Συρίας... με υπογραφές ΗΠΑ και ΜΚΟ

23 Ιουλίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Aπό τον περασμένο Ιανουάριο, μια ομάδα αποτελούμενη από 40 περίπου συριακής καταγωγής αντικαθεστωτικούς που ζουν στο εξωτερικό συναντάται μυστικά σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ένα κτίριο στη διεύθυνση Ludwigkirchplatz 3-4 στο Βερολίνο. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Υποθέσεων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας(Stiftung Wissenschaft und Politik)
Αλλά ενώ αυτή η "επιτροπή εμπειρογνωμόνων" χρηματοδοτείται από Γερμανούς, οι συνεδριάσεις της καταγράφονται επίσης στα βιβλία εξόδων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Στις συνεδριάσεις προεδρεύει ο Steven Heydemann(φωτό), Αμερικανός πολίτης με διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και ισραηλινή), ο οποίος είχε εργαστεί για χρόνια στην CIA[1], προτού γίνει ερευνητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη (U.S. Institute of Peace). Αυτή η οργάνωση, η οποία oυσιαστικά παρέχει τον χώρο για τις συνεδριάσεις αυτές, είναι - σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει το όνομά της - μια "βιτρίνα" για δραστηριότητες του Πενταγώνου [2]. Ο κ. Heydemann έχει επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες τουστο έργο της αλλαγής καθεστώτων της Αιγύπτου και της Τυνησίας μέσω της "Αραβικής Άνοιξης". Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών συνδέεται με το όλο εγχείρημα.

Το πρόγραμμα ονομάζεται "Η μεθαυριανή ημέρα: η υποστήριξη μιας δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία" ("The Day After Tomorrow. Supporting a democratic transition in Syria"). Στην οργουελική ορολογία της Ουάσιγκτον"μετάβαση στη δημοκρατία" σημαίνειανατροπή και αντικατάσταση ενός εκλεγμένου προέδρου, του Βashar al-Assad, ο οποίος, όπως έχει αποδειχθεί, απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη του συριακού λαού, από έναν ηγέτη που θα ορίσουν οι Δυτικές δυνάμεις. Η δε φράση "η μεθαυριανή ημέρα" αναφέρεται στην περίοδο μετά την ανατροπή του καθεστώτος της Συρίας από τις ίδιες αυτές Δυτικές δυνάμεις.
Ενώ η συντριπτική πλειοφηφία του λαού της Συρίαςενέκρινε μέσω δημοψηφίσματος ένα νέο σύνταγμα, η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας ήταν απασχολημένη με τη σύνταξη ενός άλλου συντάγματος. Επίσης, ασχολήθηκε με την κατάστρωση σχεδίων προκειμένου να ορίσει ποιά θα είναι η μελλοντική πολιτική της συριακής κυβέρνησης. Το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών τους  παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, προς τονπρόεδρο του "Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας"κουρδικής καταγωγής "ακτιβιστή" Abdel Bayset Syda (φωτό αριστερά), κατά τη διάρκεια της 3ης διάσκεψης των "Φίλων της Συρίας" στο Παρίσι, στις 6 Ιουλίου. Τέλος, ο Syda έδωσε τη συγκατάθεσή του για την εφαρμογή αυτού του "οδικού χάρτη".

[1] Κανονικά, οι δραστηριότητες αυτού του είδους υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Ιδρύματος Ford, της Υπηρεσίας Πληροφοριιών των ΗΠΑ και της γνωστής Μ.Κ.Ο. Freedom House.

[2] Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη (U.S. Institute of Peace) δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το National Endowment for Democracy, την "θυγατρική" του οργάνωση. Σε επίσημα έγγραφα του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο προϋπολογισμός του ινστιτούτου αυτού υπάγεται στο Πεντάγωνο, ενώ ο προϋπολογισμός του National Endowment for Democracy συνδέεται με τοΥπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...