Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ολάντ: Καμιά χώρα δεν θα ξεφύγει από την κρίση - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ την περίοδο 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ήταν σαφής όταν προειδοποίησε πως καμία χώρα δεν θα ξεφύγει από την κρίση.

Ήδη, η πρόταση της Επιτροπής για μια αύξηση κατά 5% του κοινοτικού προϋπολογισμού -έτσι ώστε το 1,11% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ να καλύψει δαπάνες 1,083 τρισ. ευρώ- προκάλεσε βαθύ διχασμό στους κόλπους των εταίρων. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία ζητούν «δραστική μείωση» του προϋπολογισμού, ενώ οι Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία ζητούν να επαυξηθεί το πλαίσιο των κοινοτικών δαπανών.

Και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι η επιζητούμενη συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με τις εθνικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ιδιαίτερα ανήσυχος πάντως εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ανέφερε ότι καμία χώρα δεν είναι δυνατόν να γλιτώσει από την κρίση.

«Το καθήκον μου είναι να πω την αλήθεια στους Γάλλους. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης εξαιρετικής σοβαρότητας, μιας μακράς κρίσης, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερα από τέσσερα χρόνια και από την οποία καμία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ακόμη και τις αναδυόμενες, δεν είναι δυνατό εφεξής να γλιτώσει», υπογράμμισε ο Ολάντ, σε ομιλία του στο Σαλόν-εν-Σαμπάν, στην ανατολική Γαλλία.

«Η ανάπτυξη επιβραδύνεται παντού και οι τιμές των πρώτων υλών, των δημητριακών λόγω επίσης κλιματικών αιτιών, όπως και κερδοσκοπικών, αλλά και του πετρελαίου», αυξάνονται σημαντικά, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν ωφελούν οι αναφορές στις «χθεσινές και τις προχθεσινές ευθύνες», αναφερόμενος στην πολιτική του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί. «Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για να κρίνουμε το παρελθόν, αλλά μόνον για να δράσουμε ήδη από σήμερα ώστε να προετοιμάσουμε το μέλλον», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πήρε τα ηνία της χώρας το Μάιο «έχοντας απόλυτη επίγνωση της υπόθεσης».

Την ίδια ώρα την ανησυχία του ότι η φθίνουσα πορεία των νότιων οικονομιών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, εξέφρασε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι οικονομίες των νότιων κρατών της Ευρώπης εξακολουθούν να συρρικνώνονται το 2012 και, φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν και το 2013», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου.


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...