Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Χαμός στους αρχαιολογικούς κύκλους : Πέτρινη στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα καταρρίπτει όσα... ήξεραν!

Μια απίστευτη ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές του προϊστορικού οικισμού του Αρχοντικού Πέλλας, λίγες μέρες πριν κλείσει η ανασκαφική περίοδος (καλοκαίρι 2011). Αποκαλύφθηκε στα κατώτερα στρώματα του οικισμού πέτρινη στήλη, διαστάσεων περίπου 30Χ20 εκατ. με εγχάρακτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε χρονολογία γύρω στο 4000 π.Χ. πολύ πριν από την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής από τους Σουμέριους (περίπου 3500 π.Χ.).

Δείγματα της Στήλης του Αρχοντικού (όπως πλέον αποκαλείται προσωρινά το εύρημα) έχουν σταλεί στο εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η σύσταση του πετρώματος, γεγονός που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της περιοχής προέλευσής του, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, μια και το πέτρωμα υπάρχει σε τοποθεσίες της περιοχής και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα...
Στην συνέχεια η στήλη, αφού συντηρηθεί, θα υποβληθεί σε εξέταση με ακτίνες Χ ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα γράμματα, που μετά από τόσες χιλιετίες, είναι δύσκολη η ανάγνωσή τους, λόγω φθοράς της επιφάνειας.


«Μουδιασμένοι» οι αρχαιολόγοι


Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αρχαιολόγοι αποφεύγουν να δηλώσουν οτιδήποτε και όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή που μας μετέδωσε και την αρχική είδηση, είναι καταφανώς αμήχανοι και «μουδιασμένοι», γεγονός απόλυτα φυσικό αν

αναλογισθεί κάποιος τις τεράστιες ανατροπές δεδομένων που θα φέρει αυτή η συγκλονιστική πράγματι ανακάλυψη. Αν μάλιστα προκύψουν και άλλες τέτοιες στήλες, όπως πιθανολογείται, τότε οι εξελίξεις στην επιστήμη της επιγραφικής θα είναι κατακλυσμικές.


Ελληνικά γράμματα


Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός που προκύπτει από την προσεκτική εξέταση της στήλης είναι η σαφής καταγραφή γραμμάτων του αρχαϊκού ελληνικού αλφαβήτου, όπως το αρχαϊκό Ζ που είχε περίπου την μορφή του Ι, αλλά με μεγαλύτερες την επάνω και κάτω γραμμή (βλ. φωτ.). Διακρίνεται ξεκάθαρα το Α και σειρά άλλων γραμμάτων. Παρά την φθορά της στήλης, ορισμένα γράμματα διακρίνονται σαφέστατα, σε αντίθεση με παλαιότερα ευρήματα π.χ. την πολυσυζητημένη πινακίδα του Δισπηλιού, όπου μόνον με άφθονη δόση φαντασίας μπορούν να ανακαλυφθούν «γράμματα».


Η τοποθεσία της ανασκαφής


Ο προϊστορικός οικισμός του Αρχοντικού Γιαννιτσών βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο ομώνυμο οικισμό, ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και την πόλη των Γιαννιτσών. Έχει τη μορφή τούμπας-τράπεζας, ύψους περίπου 20μ. και έκταση περίπου 128 στρεμμάτων. Η ανασκαφική έρευνα στην «τούμπα» του Αρχοντικού άρχισε από το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Αρχοντικό αποτελεί μια προνομιακή οικιστική θέση καθώς δεσπόζει στην εύφορη πεδιάδα των Γιαννιτσών. Επιπλέον ο οικισμός βρισκόταν κοντά στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού, όπως επιβεβαιώνεται και από γεωλογικές έρευνες ειδικών επιστημόνων του Α.Π.Θ. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η ακτογραμμή πρέπει να περνούσε 6 περίπου χιλιόμετρα νότια του οικισμού. Η σπουδαιότητα της θέσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανιχνεύεται συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική Εποχή (6η χιλιετία) μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο (14ος αι.).


Ραγδαίες ανατροπές


Κλείνοντας προς το παρόν αυτό το ενημερωτικό κείμενο και εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ένα είναι βέβαιο: Η εικόνα που είχε η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανακάλυψη της γραφής και την εξέλιξή της θα μεταβληθεί άρδην, εφ’ όσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και πολύ περισσότερο εάν προστεθούν και νέα, όπως αναμένεται.
 http://www.thermopilai.org/


4 σχόλια :

  1. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Το επίσημο αρχαιολογικό «επιστημονικό» κατεστημένο της χώρας μας, έχει τέτοιο μεγάλο έρωτα με τον «Φοινικισμό», ώστε γράφει στα παλαιά των υποδημάτων του, ευρήματα, αρχαίες γραπτές μαρτυρίες, έρευνες και μελέτες εγκύρων ξένων ερευνητών και επιστημόνων, καθώς και την απλή λογική, την οποίαν πρέπει να διαθέτει κάποιος για να λογίζεται άνθρωπος. Αυτοί δεν έχουν μάτια για καμία άλλη εξήγηση πλην της «Φοινικικής», της «Σουμεριακής», της «Αιγυπτιακής» και της «Ινδοευρωπαϊκής»!! Και ας κράζει εκκωφαντικά αυτή η ίδια η Ελληνική γλώσσα, μητέρα και γονιμοποιός κάθε αρχαίας και σημερινής διαλέκτου παγκοσμίως και ας έχουν πάρει φωτιά οι υπολογιστές του αμερικανικού προγράμματος «Ίβυκος» από την πληθώρα καταγραφής Ελληνικών λημμάτων, τα οποία πρέπει αυτήν την στιγμή να έχουν υπερβεί τα 145.000.000 και ας στολίζει επιδεικτικά ο Ελληνικός Μαίανδρος και τα Ελληνικά Σύμβολα ανθρώπινες διαχρονικές κατασκευές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη!!! Αυτοί το βιολί τους. Εκτός σπανίων εξαιρέσεων Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι οποίοι έπραξαν κατά συνείδηση το καθήκον τους, όλοι οι υπόλοιποι είναι ή άτολμοι αμαθείς ή φερέφωνα εκόντα ή άκοντα κάποιον λεσχών και οργανώσεων υποβολής προπαγάνδας για την ύπνωση του μόνου λαού που δίδαξε στους ανθρώπους τον πολιτισμό, από τα προκατακλυσμιαία ακόμη χρόνια. Για τον λόγο αυτό όταν η σκαπάνη τους πέφτει επάνω σε τέτοια ευρήματα, ή τα καταστρέφουν, ή τα υποχρονολογούν ή τα αγνοούν παντελώς περιμένοντας να «κατακάτσει ο κουρνιαχτός» της πρώτης εντυπώσεως για να καταχωνιασθούν στη συνέχεια στις σκοτεινές αποθήκες μουσείων ή για να στολίσουν ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού, με το αζημίωτο βέβαια. Την ίδια τύχη φαντάζομαι ότι θα έχει και η στήλη του Αρχοντικού Πέλλας με την πινακίδα του Δισπηλιού, ή τα όστρακα των Σποράδων, που ανέβασαν τον αποδεδειγμένο δείκτη της Ελληνικής δια γραμμάτων γραφής, τουλάχιστον στο 6.000 π.Χ.!! Ας μην περιμένουμε λοιπόν τίποτε από αυτούς. Εμείς οι ίδιοι θα περάσουμε στην επόμενη γενιά αυτές τις γνώσεις με όποιον τρόπο διαθέτει ο καθ’ ένας μας.
    ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχόλιο σου αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι η συνέχεια του άρθρου. Τέτοιες άρτια διατυπωμένες σκέψεις πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστές, ισάξιες των εξεχόντων Ελλήνων αρθρογράφων.
    Δυστυχώς η παρακμή αυτού του λαού, τέτοια αποτελέσματα επιφέρει και δεν ξέρω κατά πόσο είναι πρόσφορο το έδαφος ώστε αυτές οι γνώσεις πράγματι να περάσουν στις επόμενες γενιές και δεν καταντήσουν στο μέλλον απόκρυφες γνώσεις για λίγους, μιας ιστορίας που ούτως ή άλλως πρέπει να ξαναγραφτεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια φάρσα ήταν ρε παιδιά, μην το κάνετε θέμα
    http://antichainletter.wordpress.com/2012/10/30/archontiko/
    το λέει ο ίδιος ο δημιουργός της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ για την παραπομπή. Καμία φάρσα όμως δεν μπορεί να αναιρέσει στην σπουδαιότητα του Ελληνικού Αλφαβήτου και είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί ότι το βάθος της ιστορίας της Ελληνικής γραφής έγκειται σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια... π.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...