Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τι θέλει στη Λωρίδα της Γάζας ο Εμίρης του Κατάρ;


Μια πολύ περίεργη επίσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας η οποία ελέγχεται από την ισλαμική Χαμάς που εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Ισραηλινούς λόγω των σχέσεων με τον ισλαμικό εξτρεμισμό και τη διένεξή της με την αποδεκτή πλευρά των παλαιστινίων από τη Δύση, αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Θάνι είναι ο πρώτος επικεφαλής κράτους που επισκέπτεται τη Γάζα από το 2007 όταν η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία. Η προφανής εξήγηση είναι τα περίπου 250 εκατομμύρια που θα επενδύσει εκεί το Κατάρ σε έργα υποδομής, ενώ το Εμιράτο είναι συχνά μέρος όπου βρίσκονται μέλη της Χαμάς που είναι εξόριστα και ζουν αλλού, όπως για παράδειγμα ο Χαλέντ Μεσάαλ ο οποίος εγκατέλειψε τη Δαμασκό όταν η κατάσταση άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα και η Χαμάς αρνήθηκε να λάβει το μέρος αυτού που την φιλοξενούσε και την έτρεφε τόσα χρόνια, του καθεστώτος Άσαντ.
Το Κατάρ είναι από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο. Με πληθυσμό μόλις 200.000 κατοίκους το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ανέρχεται στα 110.000 δολάρια λόγω της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στο υπέδαφός του! Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liquefied Natural Gas). Ως αποτέλεσμα, τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του επιτρέπει μια επιθετική εξωτερική πολιτική όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά σε όλο τον κόσμο. Θυμίζουμε τον ρόλο που έπαιξε το Εμιράτο στη Λιβύη όπου έστειλε μαχητικά αεροσκάφη και συνέβαλε με τη στάση του αποφασιστικά στην ανατροπή του Καντάφι.
Πολλοί ανησυχούν για τους σκοπούς της επίσκεψης του Αλ Θάνι. Η πολιτική του είναι γενικώς επαμφοτερίζουσα. Φιλοξενεί χιλιάδες αμερικανικών στρατευμάτων και τη μεγαλύτερη προκεχωρημένη αεροπορική βάση (Αλ Ουντέιντ), ωστόσο, την ίδια ώρα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Ιράν και προσφάτως μετέβη στην Τεχεράνη για τη Σύνοδο των Αδεσμεύτων. Επίσης, εκεί εγκαταστάθηκε πανίσχυρο ραντάρ που λειτουργεί στη μπάντα «Χ», κρίσιμο στοιχείο της αντιβαλλιστικής άμυνας.
Το επιχείρημά μας είναι απλό. Η εξαγορά – κυριολεκτικά – μιας έκτασης όπως η Γάζα, ή μάλλον η πλήρης οικονομική της εξάρτηση είναι μάλλον εύκολη υπόθεση δεδομένης της οικονομικής επιφάνειας του Εμιράτου. Άρα, ο δρόμος θα είναι ανοικτός για την εμπλοκή του Κατάρ στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι προθέσεις ήδη φάνηκαν, ζήτησε από τον Μαχμούντ Αμπάς να τον συνοδεύσει στη Γάζα!
Τι κερδίζει ο Αλ Θάνι; Μα, δυνατότητες πραγματοποίησης ελιγμών στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη Δύση και τους αντιπάλους της στη Μέση Ανατολή, ενώ τίποτα δεν θα γίνεται εάν δεν είναι ο ίδιος και το καθεστώς του ενήμεροι. Για παράδειγμα, θα μπορέσει να τραβήξει τη Χαμάς μακριά από την ιρανική επιρροή. Πέραν του ότι θα μετατρέψει – το έχει ήδη – σε επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή, απεξαρτώμενος σε κάποιον βαθμό από τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι κάποτε στερεύουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...