Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Απειλή το Ισλάμ για την εθνική ταυτότητα των Γάλλων


Η πλειοψηφία των πολιτών στη Γαλλία πιστεύει ότι το Ισλάμ επηρεάζει σε υπερβολικό βαθμό την κοινωνία και σχεδόν οι μισοί θεωρούν τους μουσουλμάνους απειλή για την εθνική τους ταυτότητα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.
      
Απειλή το Ισλάμ για την εθνική ταυτότητα των Γάλλων
Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία Ifop για την εφημερίδα Le Figaro, έδειξε ότι το 60% των Γάλλων πολιτών πιστεύει πως το Ισλάμ είναι πλέον «πολύ σημαντικό» στη Γαλλία, σε ό,τι αφορά την επιρροή του και την προβολή του. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια, ήταν 55%.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί την παρουσία της κοινότητας των μουσουλμάνων απειλή για την εθνική του ταυτότητα, έναντι ενός μόλις 17% που θεωρεί ότι αυτή εμπλουτίζει την κοινωνία. Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε αδιάφορο για την παρουσία του Ισλάμ, σύμφωνα με την Φιγκαρό.
«Η δημοσκόπησή μας δείχνει μια περαιτέρω σκλήρυνση των απόψεων των Γάλλων», επισήμανε ο Ζερόμ Φουρκέ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών γνώμης της Ifop, μιλώντας στην εφημερίδα.

Η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κοσμικού χαρακτήρα γαλλικού κράτους, στο οποίο η πλειονότητα των πολιτών είναι καθολικοί χριστιανοί, να ενσωματώσει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη αμφισβητήθηκε έντονα τον Μάρτιο όταν ο Μοχάμαντ Μέραχ δολοφόνησε τρία εβραιόπουλα, έναν ραβίνο και τρεις στρατιωτικούς.
«Τα τελευταία χρόνια δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα που το Ισλάμ να μην βρίσκεται στην καρδιά της ειδησεογραφίας για κοινωνικούς λόγους: η μαντίλα, το φαγητό χαλάλ, δραματικές ειδήσεις όπως τρομοκρατικές επιθέσεις και γεωπολιτικοί λόγοι», επισήμανε ο Φουρκέ.
Η διάδοση του φαγητού χαλάλ και η αυξανόμενη μετανάστευση, ειδικά από την βόρεια Αφρική, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών νωρίτερα φέτος, όταν ο Νικολά Σαρκοζί επιδίωξε να αλιεύσει ψήφους από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
Πολιτικό ζήτημα το Ισλάμ
Ο Σαρκοζί έχασε από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ, αλλά ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επανέφερε το ζήτημα του Ισλάμ στην ημερήσια διάταξη, υποστηρίζοντας ότι μουσουλμάνοι νέοι αρπάζουν τα γλυκά από τα χέρια των παιδιών κατά την διάρκεια της νηστείας τον μήνα του Ραμαζανιού.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται επίσης μετά την κατάληψη ενός τεμένους από μια ακροδεξιά ομάδα στην πόλη Πουατιέ, στην δυτική Γαλλία, το σαββατοκύριακο, όταν εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία «κηρύσσει τον πόλεμο» στον «εξισλαμισμό της Γαλλίας».
Ο Μοχάμεντ Μουσάουι, πρόεδρος του Γαλλικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου (Conseil Francais du Culte Musulman, CFCM), επισήμανε σε δηλώσεις του πως ο φόβος για το Ισλάμ ανακινείται καθώς πολιτικοί επιχειρούν να χειραγωγήσουν τον πληθυσμό υποστηρίζοντας πως ο αυξανόμενος πληθυσμός των μουσουλμάνων μεταναστών και η εξάπλωση της θρησκείας τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία).
«Το Ισλάμ έχει βγει από τη σφαίρα της θρησκείας κι έχει καταστεί πολιτικό ζήτημα», σημείωσε ο Μουσάουι ερωτηθείς σχετικά με την δημοσκόπηση. «Οι προσπάθειες να συσχετιστούν περιθωριακά φαινόμενα με την καθαυτή μουσουλμανική πίστη πυροδοτεί την απόρριψη κάθε διάστασης του Ισλάμ» από πολλούς Γάλλους, ανέφερε.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη το διάστημα από την 15η ως την 18η Οκτωβρίου σε δείγμα 1.736 πολιτών, έδειξε ακόμη ότι εξαπλώνεται η διάθεση απόρριψης των συμβόλων της ισλαμικής πίστης. Περίπου το 43% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στην οικοδόμηση νέων τζαμιών, από 39% το 2010, ενώ το 63% εξέφρασε την αντίθεσή του στο να επιτρέπεται στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες δημόσια, από 59% πριν από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση του Σαρκοζί είχε απαγορεύσει οι μουσουλμάνες να φορούν μαντίλες που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...