Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

"Ξηλώνουν" την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Έρχονται, με νόμο, τα πάνω- κάτω σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις από τον Απρίλιο του 2013

Τον Απρίλιο του 2013 θα τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά ο νέος κατώτατος μισθός που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίαςσηματοδοτώντας το τέλος εποχής για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση αλλά και για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο κοινωνικός διάλογος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα του οποίου θα συνυπολογιστεί με στόχο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου να να κατατεθεί ο νόμος στη Βουλή και μετά από την διαδικασία της διαβούλευσης, να ψηφιστεί ο νόμος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει προκύψει ο νέος κατώτατος από τον μηχανισμό. Ο κατώτατος μισθός όμως θα παραμείνει παγωμένος στα 586 ευρώ μέχρι το 2014.

Αλλαγές στις ωριμάνσεις

Η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, που ανοίγει τον δρόμο για το "ξήλωμα" της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης καθώς θα επιτρέπει παρεμβάσεις και σε άλλες προβλέψεις της σύμβασης όπως οι ωριμάνσεις, έρχεται την στιγμή που η τρόικα εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος με non paper προς το υπουργείο Οικονομικών να πιέζει για κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των προσαυξήσεων που προκύπτουν από τις τριετίες αλλά και για κατάργηση των επιδομάτων που συνοδεύουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Σε ενδεχόμενες πιέσεις το υπουργείο Εργασίας θα αντιτάξει μείωση των προσαυξήσεων στο 5%.

Ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού που ουσιαστικά θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2014, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την σύσταση ανεξάρτητης αρχής με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων που θα κληθούν να προσδιορίσουν ένα εύρος διακύμανσης του κατώτατου μισθού συνυπολογίζοντας μακροοικονομικούς δείκτες όπως η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι ουσιαστικά μόνο γνωμοδοτικός και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα νομοθετεί.

Νέες μειώσεις

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους από την 1/1/2013 κατά 1 μονάδα με κατάργηση αδρανών λογαριασμών του ΟΑΕΔ.

Στο τραπέζι παραμένει και το θέμα της ελαστικοποίησης των ωραρίων με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν εφαρμογή εξαήμερης εργασίας και αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας.
Πηγή: Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...