Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ


Σιγά σιγά ενοποιούνται όλοι οι θεσμοί που αφορούν στην ύπαρξη ενιαίου κράτους, όπως αυτός της δικαιοσύνης. Την θέσπιση μιας θέσης και την τοποθέτηση ενός Ευρωπαίου Εισαγγελέα για την καταπολέμηση της απάτης, ζήτησε ο Giovanni Kessler, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).Ο Kessler έκανε την εν λόγω πρόταση σε συνέδριο για τη διαφθορά στα ευρωπαϊκά κράτη που διοργανώθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της Ευρωβουλής.Ο επικεφαλής της OLAF έφερε ως παράδειγμα μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκά κονδύλια μεταξύ Γερμανίας και Βουλγαρίας, στην οποία οι ίδιοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από γερμανικό δικαστήριο ενώ αντίθετα, «αθωώθηκαν» στην Βουλγαρία.
Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαφθοράς αποτελεσματικά και σωστά, «η ίδια η ΕΕ θα βρεθεί σε κίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά.Επεσήμανε ότι η διαφθορά σήμερα λαμβάνει διασυνοριακό
χαρακτήρα, και πλέον δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε μία χώρα. Το παράδειγμα που έφερε ήταν ενός βούλγαρου επιχειρηματία που πήρε ευρωπαϊκά κονδύλια, παρουσιάζοντας ψεύτικα τιμολόγια, υπερτιμολογημένες αποδείξεις, τις οποίες εξέδωσε μια γερμανική εταιρεία.
«Τι συνέβη; Δύο διώξεις: μία στη Γερμανία, μία στη Βουλγαρία, δύο δικαστικές υποθέσεις: μια στη Γερμανία και μία στη Βουλγαρία, δύο διαφορετικά αποτελέσματα», υπογράμμισε.Δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, ωστόσο η δικαστική υπόθεση SAPARD είναι ευρέως γνωστή, καθώς βρισκόταν υπό την επιτήρηση της Κομισιόν υπό τον Μηχανισμό Επιτήρησης και Συνεργασίας, που τέθηκε σε ισχύ από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Αφορά σε απάτη ύψους 7.5εκ € στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος ένταξης για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη ή SAPARD.
Ο κύριος κατηγορούμενος, Mario Nikolov, και 5 άλλοι βούλγαροι έλαβαν ποινή φυλάκισης το 2010 από 6 έως και 10 χρόνια. Δύο γερμανοί που επίσης ενεπλάκησαν στην υπόθεση είναι ήδη σε γερμανικές φυλακές από το 2008.Ωστόσο τον Σεπτέμβριο, ένα δευτεροβάθμιο βουλγαρικό δικαστήριο αθώωσε τον Nikolov και τους άλλους 5 κατηγορουμένους, επικαλούμενη διαδικαστικά λάθη των εισαγγελέων.
«Πρέπει να έχουμε μια ευρωπαϊκή αντίδραση, μια ευρωπαϊκή απάντηση, και η απάντηση είναι να έχουμε έναν Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε αυτό, και ελπίζω το Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει», είπε ο Kessler.
Εμείς ρωτάμε. Αν μας πάρουν και την εθνική μας δικαιοσύνη, ο λόγος ύπαρξης του ελληνικού κράτους ποιός θα είναι;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...