Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΗΠΑ-ΕΕ: Ουράνιο και χρυσός το έπαθλο για το Μάλι

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στο Μαλί δεν κατάφεραν να «λυγίσουν» μέχρι στιγμής την δύναμη των ανταρτών που έχουν  διασυνδέσεις  με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Καιντα. Οι αντάρτες προχώρησαν στη κατάληψη μιας πόλης στη μεθόριο της Μαυριτανίας αναφέρει ο ξένος  τύπος.

Τα γαλλικά μαχητικά που κατάφεραν να αποκόψουν την προέλαση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα Μπαμάκο βομβάρδισαν την βάση των ανταρτών στην πόλη Γκάο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 αντάρτες.
Ο ανηλεής βομβαρδισμός  των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών με στόχο την πόλης Τιμπουκτού δημιούργησε πανικό στους αντάρτες που ελέγχουν αυτήν την πόλη εδώ και 10 μήνες.
Η παραγωγή χρυσού και ουράνιου που υπάρχει  στα ορυχεία του Μάλι το καθιστούν μια από τις ελκυστικότερες χώρες της Αφρικής και έχει σαν επακόλουθο τις διασυνδέσεις των  ανταρτών με την  Αλ Κάιντα αλλά και των υπολοίπων τρομοκρατικών οργανώσεων που ελέγχουν σχεδόν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.


Η άμεση παρέμβαση της Γαλλίας σαν πρώην αποικιοκρατικής δύναμης της περιοχής αλλά και ή έμμεση εμπλοκή της Βρετανίας , των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών γίνεται σαφώς για το πλούσιο υπέδαφος της χώρας που αποτελεί "κατάρα" για τους φτωχούς και ταλαιπωρημένους κατοίκους.
Επίσης σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του Defencenet.gr η εμπλοκή χωρών της ΕΕ με στρατιωτικές δυνάμεις στην Αφρική λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετό διάστημα και όσο περνάει ο χρόνος θα γίνεται ακόμα  μεγαλύτερη ξαναγυρνώντας τρόπο τινά τους «αποικιοκράτες» ευρωπαίους  στα παλιά τους λημέρια και εξυπηρετώντας παράλληλα τα σχέδια των ΗΠΑ για την πολύπαθη ήπειρο. Ήδη   υπενθυμίζεται ότι χώρες  της ΕΕ εμπλέκονται στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία, στην Κένυα , Σομαλία, Σουδάν, και έπεται και συνέχεια.
Επίσης  αμερικανοί στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Πεζικού που σταθμεύουν στο Κάνσας των ΗΠΑ πραγματοποιούν  ήδη εντατική εκπαίδευση  με σκοπό τον  Μάρτιο του 2013 να  εγκατασταθούν σε περίπου 35 αφρικανικές χώρες με κύριο ρόλο την πάταξη της Ισλαμικής τρομοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο.
Αποστολή  επίσης των αμερικανικών  στρατιωτικών δυνάμεων είναι και η στρατολόγηση, η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός ντόπιων στρατιωτών, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται και η άμεση εμπλοκή τους στην καταστολή εξεγέρσεων, καθώς οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνονται .
Πάντως, από το 2006, οπότε συγκροτήθηκε ειδικό τμήμα διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM), οι ΗΠΑ ενίσχυσαν σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία τους στη «Μαύρη Ήπειρο».
Έκτοτε, έχουν αποκτήσει μόνιμη παρουσία στο Κέρας Αφρικής, μυστικές βάσεις για πτήσεις μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών στις Σεϋχέλλες και στην Αιθιοπία λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των ισλαμιστών ανταρτών σε συνεργασία με χώρες από την ΕΕ όπως η Γαλλία αλλά και άλλες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...